Feladat: F.2049 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Balázs Iván József 
Füzet: 1977/január, 7 - 8. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Másodfokú (és arra visszavezethető) egyenlőtlenségek, Paraméteres egyenlőtlenségek, Egyenesek egyenlete, Kör egyenlete, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1976/szeptember: F.2049

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

x2+4y2+8y+44x.(1)
I. megoldás. Tegyük fel, hogy p olyan szám, amelyhez van olyan x, y, hogy p=x+y és az x, y számok kielégítik az (1) egyenlőtlenséget. Ekkor (1)-ben y helyére (p-x)-et helyettesítve, a kapott
5x2-4(2p+3)x+4(p2+2p+1)0(2)
egyenlőtlenségnek van megoldása x-re. A (2) egyenlőtlenség bal oldalán álló, x-ben másodfokú polinomnak tehát a diszkriminánsa nem negatív. Ebből p-re a következő feltételt kapjuk:
-p2+2p+40.(3)
Mivel a (3) egyenlőtlenség bal oldalán álló másodfokú polinomban p2 együtthatója negatív, p értéke a polinom két gyöke között lehet (beleértve a gyököket is):
1-5p1+5.(4)

Megmutatjuk, hogy a (4) egyenlőtlenséget kielégítő bármelyik p szám megoldása e feladatnak. Ha ugyanis p eleget tesz e (4) egyenlőtlenségnek, akkor kielégíti (3)-at is. Ebből viszont következik, hogy van olyan x, amelyik kielégíti a (2) egyenlőtlenséget. Egy ilyen x és az y=p-x számpár viszont eleget tesz az (1) egyenlőtlenségnek is.
A feladat feltételeit tehát a (4) egyenlőtlenséget kielégítő p számok és csak ezek teljesítik.
 

II. megoldás. Az (1) egyenlőtlenséget a z=2y helyettesítéssel
(x-2)2+(z+2)24(5)
alakra hozhatjuk. Az (5) egyenlőtlenséget kielégítő (x;z) koordinátájú pontok a síkon a (2;-2) középpontú 2 sugarú körvonalon és a kör belsejében vannak.
 

 

Azok az (x;z) koordinátájú pontok, amelyek a p=x+y egyenlőségnek megfelelő p=x+z/2 egyenlőséget kielégítik, a síkon a
z=-2x+2p(6)
egyenesen vannak.
A feladatot ennek alapján úgy is megfogalmazhatjuk, hogy adjuk meg mindazokat a p értékeket, amelyekre a (6) egyenletű egyenesnek az (5) egyenlőtlenséggel jellemzett körlemezzel van közös pontja.
A (6) egyenletű egyenesek párhuzamosak. Keressük ki ezek közül a kör két érintőjét ‐ ezeknek még van közös pontjuk a körlemezzel ‐, a feladat megoldását a két párhuzamos érintőhöz tartozó p értékek közötti p számok adják.
Az
(x-2)2+(z+2)24
kör -2 meredekségű érintői egyszerű számolással meghatározhatók, az ezekhez tartozó p értékek: p1=1-5 és p2=1+5. A feladat megoldását tehát az
1-5p1+5
egyenlőtlenséget kielégítő p számok adják.
 

 Balázs Iván József (Budapest, Fazekas M. Gyak. Gimn., IV. o. t.)