Feladat: F.2017 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: -
Füzet: 1976/április, 159 - 161. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Magasságpont, Körülírt kör középpontja, Síkgeometriai szerkesztések, Ellipszis, mint mértani hely, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1975/december: F.2017

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Mivel a háromszög hegyesszögű, mind O, mind M a háromszög belsejében van.
Tudjuk, hogy a háromszög magasságpontját bármely oldalára tükrözzük, a tükörkép rajta lesz a háromszög köré írható körön. Tükrözzük M-et AB-re, jelöljük tükörképét Mc-vel, az McO szakasznak AB-vel közös pontját Pc-vel (mivel a háromszög hegyesszögű, van ilyen pont). A tükrözés miatt MPc=McPc, OPc,+PcM=OPc+PcMc=OMc=r az ellipszis nagytengelye, azaz Pc rajta van az O, M fókuszú OMc=r hosszúságú nagytengelyű ellipszisen.

 

 

Belátjuk, hogy az AB egyenesnek több ilyen tulajdonságú pontja nincs. Legyen Q tetszőleges, AB-re illeszkedő, Pc-től különböző pont. Mivel Mc az M tükörképe AB-re, ezért McQ=MQ, így OQ+QM=OQ+QMc. Tekintsük az OMcQ háromszöget! A háromszög-egyenlőtlenség miatt OQ+QMc>OMc=r, így Q nem pontja az ellipszisnek. Mivel Pc belső pontja AB-nek, ezért AB szakasznak egyetlen közös pontja van az ellipszissel, így azt is mondhatjuk, hogy AB érintő. Az AB tetszőleges oldala volt a háromszögnek, ezért az állítást mindhárom oldalra beláttuk.
 

Megjegyzések. 1. A látott tulajdonság alapján szinte nyilvánvaló, hogy a tekintetbe vett ellipszis adja azon körök középpontjának mértani helyét, amelyek átmennek az (ABC háromszög köré írt k körben levő) M ponton és (belülről) érintik k-t. Az ellipszisnek ilyen felfogása alkalmat ad számos szerkesztésre. Itt az O és M fókuszok egyenrangúsága nem érvényesül, ezért szokás más neveket használni: a k kör az ún. ellenkör (sugara a nagytengely), O az ellenkör középpontja és M "a'' fókusz. (Természetesen lehetne M körül is felvenni ellenkört, a két ellenkör egyidejű felhasználása viszont nem ígér előnyt.)
Csak egy efféle szerkesztési példát említünk (elfogadva a fentiekből, hogy az AB egyenes az ellipszisnek Pc-beli érintőjével azonos): húzzuk meg az érintőket az ellipszishez az AB egyenes tetszőleges (A-tól, B-től és Pc-től különböző) D pontjából. A fentiekből DMc=DM, tehát a D körüli M-en (a fókuszon) átmenő kör az ellenkörből kimetszi a (Pc) érintési pontot tartalmazó OMc ellenköri sugár Mc végpontját, így a keresett (egyik) érintő az MMc szakasz felező merőlegese. ‐ Az olvasóra hagyjuk annak vizsgálatát, milyen helyzetű D-hez adódik 2, ill. 1 érintő, és hogy milyen D-hez nem kapunk Mc-t, érintőt.
Az érdeklődőknek ajánljuk a következő szakköri füzetet: Schopp János: Kúpszeletek (Tankönyvkiadó, Budapest, 1965.)
3. Az eddigieket folytatva, eredeti feladatunk egyértelmű a következő tétellel: az ellipszis bármely érintője 2 pontban metszi az ellenkört (fent A és B ). Megrajzolva e pontokból az ellipszis második érintőit, ezek (C) metszéspontja rajta van az ellenkörön. (Szokásos kifejezéssel: a három érintő záródik, az eljárást folytatva további új érintőt nem kapunk.) Ez a tétel Schopp Jánostól (Budapest) származik.