Feladat: F.2010 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: -
Füzet: 1976/március, 104 - 106. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Háromszögek hasonlósága, Tengelyes tükrözés, Forgatva nyújtás, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1975/november: F.2010

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Rajzoljunk az ABC háromszög AB oldalára kifelé szabályos háromszöget, ennek a harmadik csúcsát jelöljük C1-gyel. Mivel az ABR háromszög egyenlő szárú, R is, C1 is az AB szakasz felező merőlegesén van, és a BC1R, AC1R háromszögek e felezőmerőlegesre szimmetrikusan helyezkednek el. Mivel e háromszögekben

RBC1=RAC1=45,RC1B=RC1A=30,
ezek a háromszögek hasonlóak a BCP, ACQ háromszögekhez, és az egyes háromszögek csúcsait úgy soroltuk fel, hogy e felsorolás szerint azonos helyzetűek feleljenek meg a valóságban egymásnak. A BC1R, BAR, BAC, BPC háromszögek egy‐egy oldalukkal csatlakoznak egymáshoz, és ez az oldaluk rendre elválasztja őket. Emiatt e háromszögek körüljárása rendre ellentétes, így a BC1R, BCP háromszögek körüljárása megegyezik. Hasonlóan látható be, hogy azAC1R, ACQ háromszögek körüljárása is egyező.
 

Forgassuk el a C1 pontot B körül addig, amíg a BR félegyenesre nem kerül, majd alkalmazzunk BC1:BR arányú kicsinyítést. Mivel a BC1R, BCP háromszögek hasonlóak, és hasonló helyzetűek, ugyanez a transzformáció C-t P-be viszi, tehát a transzformáció a CC1 szakaszhoz a PR szakaszt rendeli. Összefoglalva forgatva nyújtásnak nevezzük azt a transzformációt, mely egy forgatás, majd egy, a forgatással azonos centrumú nyújtás (vagy mint esetünkben, kicsinyítés) egymás utáni végrehajtásából áll. Mivel az AC1R, ACQ háromszögek is hasonlóak és hasonló helyzetűek, az az A centrumú forgatva nyújtás, amely C1-t R-be viszi, C-hez Q-t rendeli; és a CC1 szakaszhoz az RA szakaszt rendeli. E két forgatva nyújtás aránya megegyezik, mert a BC1R, AC1R háromszögek egybevágóak. Mindkettőben a forgatás 45-os, hiszen ekkorák a C1BR, C1AR szögek. Emiatt a CC1 szakasznak a két transzformációból származó RP, RQ képei egyenlő hosszúak, és a CC1 egyenessel 45-os szöget zárnak be. Mivel a C1BR, C1AR szögek szimmetrikusak a C1R egyenesre, az irányításuk ellentétes, és így az RP, RQ szakaszok közti szög 90-os. A bizonyítást ezzel befejeztük.
 

 

Megjegyzések. 1. Legyen A-nak a CQ egyenesre, illetve B-nek CP-re vonatkozó tükörképe B1, illetve A1. Az AB1C, A1BC háromszögek is szabályosak, és bennük a Q, P pontok hasonló helyzetűek. Hasonló hozzájuk R-nek is a helyzete az ABC1 háromszögben, csak az ABC1R alakzatnak az ABC háromszöghöz viszonyított helyzete különbözik az AB1CQ, A1BCP alakzatokétól. Érdemes megvizsgálni, hogy módosul az állítás, ha a P, Q, R pontokat a PC, QC, RC1 egyenes más, alkalmasan választott pontjaival (például a PC, QC, RC1 szakaszok felezőpontjaival) helyettesítjük.
 

2. Beláthatjuk állításunk helyességét annak alapján is, hogy ha egymás után alkalmazzuk azt a P, Q, R körüli forgatva nyújtást, melyek közül az első B-t C-be, a második C-t A-ba, a harmadik A-t B-be viszi, eredőül azt a transzformációt kapjuk, mely minden ponthoz önmagát rendeli.