Feladat: F.2001 Korcsoport: 18- Nehézségi fok: -
Megoldó(k):  Csúri Miklós 
Füzet: 1976/február, 61 - 62. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Részhalmazok, Logikai feladatok, Logikai műveletek és tulajdonságaik, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1975/október: F.2001

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás. Az a) feltétel szerint van olyan ember, aki szereti a spenótót, és mégsem gyöngyhalász, nevezzük őt (ha többen vannak, közülük az egyiket) Sün Gyöngyinek. A b) feltétel miatt Gyöngyi nem tartozhat a zenerajongók táborába, hiszen azok között mindenki gyöngyhalász, és ő nem az, vagy legalábbis a spenótot nem szereti, amit viszont ő (ha nem is rajong érte), de szereti. Emiatt a c) feltételben mondott két állítás közül az első biztosan hamis, hiszen Sün Gyöngyi nem gyöngyhalász, mégsem rajong a zenéért. Tehát c)-nek a második fele lehet igaz, vagyis aki gyöngyhalász, nem zenerajongó.
Ennek tisztázása után már válaszolhatunk a felvetett kérdésre. Mindazok, akik szeretik a spenótot, vagy olyanok, mint Sün Gyöngyi, aki nem gyöngyhalász, és így ‐ mint beláttuk ‐ nem rajong a zenéért, vagy pedig amellett, hogy szeretik a spenótot, egyben gyöngyhalászok is, és emiatt nem rajonghatnak a zenéért. Tehát az a, b, c, feltételekből következik, hogy aki szereti a spenótot, az nem zenerajongó.

 

 Csúri Miklós (Szeged, Ságvári E. Gyak. Gimn., IV. o.t.)
 

II. megoldás. Jelöljük a spenótot szerető emberek számát S-sel, közülük SG-vel azokét, akik gyöngyhalászok, és SG¯-sal azokét, akik nem gyöngyhalászok (az a) feltétel miatt SG¯>0). Továbbá jelölje SGZ a spenótszerető gyöngyhalászok között a zenerajongók számát, SGZ¯ pedig közülük azokét, akik nem rajonganak a zenéért; SG¯Z, SG¯Z¯ jelentése pedig legyen hasonló, azok között, akik a spenótot szeretik, de nem gyöngyhalászok. Végül értelemszerűen terjesszük ki a jelölésünket a spenótot nem szeretőkre, S¯GZ-vel, S¯GZ¯-vel, S¯GZ-vel és S¯GZ¯-vel jelölve azok megfelelő csoportjaiban a tagok számát.
 

 

A b) feltétel azt jelenti, hogy SG¯Z=0, hiszen, aki a zenerajongók közt nem gyöngyhalász, az nem szereti a spenótot. Így a már mondott SG¯>0 feltétel miatt SG¯Z¯>0, hiszen SG¯=SG¯Z+SG¯Z¯.
 

A c) feltétel szerint vagy
SG¯Z¯+S¯G¯Z¯=0,(1)
vagy
SGZ+S¯GZ=0.(2)
Az első SG¯Z>0 miatt nem teljesülhet, tehát (2) igaz, így SGZ=0. Ezzel beláttuk, hogy
SGZ+SG¯Z=0,(3)
tehát aki szereti a spenótot, az nem zenerajongó.
 

Megjegyzés. A beküldött megoldások között igen sok volt hibás. Ennek oka elsősorban az volt, hogy a megoldók többet használtak fel a feltételekből, mint amit azok szó szerint jelentenek. Volt, aki úgy vette, hogy a b-ben mondott két eset kizárja egymást. Volt, aki az itt szereplő "legalábbis'' fordulatot úgy értelmezte, hogy a zenerajongókkal szemben minimális követelmény az, hogy ne szeressék a spenótot, vagyis már b) kimondja, hogy egy zenerajongó nem szereti a spenótot. Jónéhányan az a)-ból azt a következtetést vonták le, hogy minden gyöngyhalász szereti a spenótot (a "mégsem'' szó miatt). Végül voltak olyanok is, akik úgy vélték, hogy c) két fele ugyanazt jelenti. De a felsoroltakon kívül még sok más, súlyos logikai hiba fordult elő a dolgozatokban, ezek megszüntetése érdekében a jövőben gyakrabban tűzünk ki ilyen feladatot. Most is ‐ mint már annyiszor ‐ csak azt kérjük a megoldóinktól, gondosan olvassák el a feladatok szövegét, és ne bővítsék a feltételek körét, hiszen ezzel általában könnyebb feladatra jutnak, aminek a megoldása nem egyenértékű az eredetiével.