Feladat: F.2000 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: -
Füzet: 1976/január, 13 - 15. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyenes, Diszkusszió, Háromszögek szerkesztése, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1975/szeptember: F.2000

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Felvéve a BC=a oldalegyenest, nyilvánvaló, hogy az A csúcs az ezzel párhuzamos, tőle ma távolságban haladó g egyenesen lesz, az AC oldal D felezőpontja pedig, amelyre BD=sb, az a és g között, tőlük egyenlő távolságban haladó f egyenesen. Ma még az f-en tetszőlegesen megválasztott D körüli sb sugarú körívvel kimetsszük a-ból B helyzetét, hosszúságadatainkat felhasználtuk.
A BAC szög egyszersmind a DAB háromszögnek is szöge, pontosabban a DB szakasznak A-ból, a g egyenes valamely pontjából vett látószöge. Tekintsük ezért DB-nek a g-t metsző látóköríveit különböző látószögek mellett, legyenek egy ilyen ív i és g-vel közös pontjai A', A''. Az A'-ből és A''-ből vett látószögek nem lehetnek maximálisak (ezek egyenlők, mert ugyanazon a partján vannak a BD egyenesnek), hiszen az A'A'' húr egy tetszőleges P pontjára ‐ a BP egyenes és az A'A'' ív közös pontját Q-val jelölve ‐ a külső szög tétele alapján (1. ábra)

BPD=BQD+PDQ>BQD=BA'D.
 

 

1. ábra
 

Eszerint a látószög csak a B-n és D-n átmenő, g-t érintő körök A1, ill. A2 érintési pontjaiban lehet maximális.
Ilyen kör a BD egyenes mindkét partján várható, megszerkesztésükhöz mindjárt felhasználhatjuk az előbbi i-t tartalmazó k kört. Legyen ugyanis a BD és g egyenesek metszéspontja S, így ismert tétel szerint SAj2=SDSB(j=1,2), azaz SAj az SB, SD szakaszok mértani középarányosa, és ugyanezen feltétel szerint SAj hosszát megadja bármely, a B, D pontokon átmenő körhöz S-ből szerkesztett érintőszakasz hossza. Eszerint megszerkesztve, az S-ből a k-hoz húzott érintők egyikét ‐ érintési pontja legyen T ‐, az S körüli, T-n átmenő kör kimetszi g-ből A1-et és A2-t. Ezekből a háromszög hátralevő csúcsának C1, C2 helyzetét a D-re való tükrözéssel kapjuk.
 

 

2. ábra
 

Az előzőek azt bizonyítják, hogy a g-n haladó pontból a BD szakasz látószögének A1-ben vagy A2-ben van maximuma. Ugyanis SA'SA''=SA22 miatt valamelyik érintési pont az A'A'' között van és játszhatja P szerepét. Az viszont, hogy a BA1D és BA2D szögek közül melyik a nagyobb ‐ hiszen nyilván ezt keressük ‐, külön kell eldöntenünk. Nyilvánvalóan egyenlő e két szög, ha BD merőlegesen áll g-re (azaz hasb=ma2), de így BD szimmetriatengellyé válik és a két megoldás úgysem számít különbözőnek. Máskülönben válasszuk úgy az indexeket, hogy A1SD<A2SD legyen, megmutatjuk, hogy így BA1D>BA2D. Valóban, A2-nek a BD tengelyre való A'2 tükörképe g-nek D-t nem tartalmazó partján van, így az A'2, B, D pontokkal meghatározott kör két pontban metszi g-t (a BD-vel párhuzamos A1A'2 egyenes két partján), így a BA'2D=BA2D nem lehet maximális, hiszen A1 rajta van azon a húron, amit g e körből kimetsz.
 

Nyilvánvaló az eddigiekből, hogy feladatunkból a legnagyobb BAC szögre vonatkozó rész megoldhatóságának egyetlen feltétele sbma2, és ekkor a megoldás egyértelmű.
A legkisebb BAC szögre vonatkozó részre válaszunk: ilyen háromszög nincs, hiszen amíg AS, addig A helyére (amennyiben A a fenti SA1 szakaszon van) az AS szakasz egy belső A' pontját véve, BA'D<BAD; ha viszont A azonos S-sel, akkor a háromszög elfajul egyenesszakasszá, az ma magasság értelmét veszti.
 

Megjegyzés. Az SAi mértani közép természetesen máshogyan is szerkeszthető, többek között a nyilvánvaló
SAi=SD2=SB2
összefüggésből is.