Feladat: F.1984 Korcsoport: 18- Nehézségi fok: -
Megoldó(k):  Binzberger G. ,  Borsodi D. ,  Brindza B. ,  Böősi I. ,  Dobos Gy. ,  Fehér J. ,  Gáti I. ,  Gelencsér Zsuzsanna ,  Homonnay G. ,  Honos A. ,  Horváth I. ,  Hujter M. ,  Husvéti T. ,  Ivanyos G. ,  Jakab Tibor ,  Kóczy Annamária ,  Koltay K. ,  Kramarics G. ,  Madocsai Zs. ,  Major Z. ,  Márkus G. ,  Nagy I. ,  Nyoszoli T. ,  Pálmai P. ,  Papp L. Dezső ,  Piszkor L. ,  Seress Á. ,  Szabó K. ,  Szalontai S. ,  Tokodi J. ,  Tornóci L. ,  Tóth Annamária ,  Vancsó Ö. ,  Vindics J. 
Füzet: 1976/április, 162 - 164. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Algebrai átalakítások, Egyenlőtlenségek, Teljes indukció módszere, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1975/április: F.1984

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás. Végezzük el a következő átalakítást:

ni=1naibi-(i=1nai)(i=1nbi)=(a1-a2)(b1-b2)++(a1-a3)(b1-b3)+...+(a1-an)(b1-bn)++(a2-a3)(b2-b3)+...+(a2-an)(b2-bn)+...++(an-1-an)(bn-1-bn).
A zárójeleket mindkét oldalon felbontva, meggyőződhetünk róla, hogy az egyenlőség helyes. Feltételünk szerint a jobb oldali összeg egyik tagja sem lehet negatív, amivel az állítást máris igazoltuk. Könnyen ellenőrizhetjük a fenti átalakítás alapján, hogy egyenlőség akkor és csak akkor lép fel, ha az a1=...=an és a b1=...=bn egyenlőségláncoknak legalább egyike teljesül.
A bizonyításból az is látszik, hogy monoton csökkenő sorozatok esetében is igaz az egyenlőtlenség, ha pedig az an sorozat monoton növő, és a bn csökkenő, akkor az egyenlőtlenség iránya megfordul.
 

II. megoldás. Legyen c1,c2,...,cn a b1,...,bn sorozat egy tetszőleges permutációja. Belátjuk, hogy ekkor
i=1naicii=1naibi.(1)
Ha valamely i<j indexpárra ci>cj, akkor a k=1nakck összegben cseréljük fel ci-t és cj-t egymással. Ezzel az összeg értéke biztosan nem csökken, hiszen (aj-ai)(ci-cj)0 miatt aici+ajcjaicj+ajci. Véges sok csere végrehajtásával a c1,...,cn számok olyan d1,...,dn permutációjához jutunk, amelyben i<j már i<j esetén didj teljesül minden indexpárra. Ekkor persze bi=di minden i=1,...,n-re, és mivel a végrehajtott cserék során az összeg értéke egyetlen lépésnél sem csökkent, valóban fennáll az (1) egyenlőtlenség.
Ezek alapján már könnyen következik a feladat állítása.
A i=1naibi összegbe írjuk be a b1,...,bn számok valamennyi ciklikus permutációját, így a fentiek szerint
a1bk+a2bk+1+...+anbk-1i=1naibi(k=1,...,n).
Ezeket az egyenlőtlenségeket összeadva a feladat állítását nyerjük. Könnyen látható, hogy az egyenlőség akkor és csak akkor állhat fenn, ha a1=...=an és b1=...=bn egyike teljesül.
 

  Jakab Tibor (Budapest, Berzsenyi D. Gimn., IV. o. t.)
 

Megjegyzés. Jelöljük az a1,a2,...,an, illetve b1,b2,...,bn szám-n-eseket a-val, b-vel, a bizonyított egyenlőtlenség jobb és bal oldalának a különbségét C(a,b)-vel:
C(a,b)=ni=1naibi-(i=1nai)(i=1nbi),
az ai, bi számok átlagát pedig a¯-sal, b¯-sal:
a¯=1ni=1nai,b¯=1ni=1nbi.
Nem nehéz belátni, hogy
C(a,b)=ni=1n(ai-a¯)(bi-b¯),(2)
ugyanis
i=1n(ai-a¯)(bi-b¯)=i=1naibi-aib¯-a¯bi+a¯b¯=i=1naibi-b¯i=1nai-a¯i=1nbi+na¯b¯,
és itt az utolsó három tag mindegyike egyenlő 1n(i=1nai)(i=1nbi)-vel. A C(a,b)-nek (2) alakjából látszik, hogy ha akár az ai, akár a bi számokat ugyanazzal a számmal megnöveljük, C(a,b) értéke változatlan marad. Ennek alapján is bizonyítható a feladatban szereplő egyenlőtlenség n szerinti indukcióval, a mondott eltolással el lehet ugyanis érni, hogy a1=b1=0 legyen.
Ha speciálisan a=b, a C(a,b)0 egyenlőtlenség közvetlenül kiolvasható a (2) előállításból. A C(a,a) szám azt mutatja meg, mennyire szóródnak az ai számok az a¯ átlag körül, ezért a matematikai statisztikában ezt a mennyiséget széles körben használják. Maga a C(a,b) mennyiség az ai, bi számok változásainak kölcsönhatását mutatja, pozitív C inkább az egyirányú, negatív C az ellentétes irányú változásokra utal. Például ha ai az osztály i-ik tanulójának a magassága, bi pedig a súlya, és a tanulókat eleve a magasságuk szerint állítottuk sorba, tehát a1a2...an (ahol n az osztály létszáma), ha a b1b2...bn egyenlőtlenség általában nem is teljesül, C(a,b) értéke az esetek többségében mégis pozitív. Ezért ezt a mennyiséget a statisztikában az a, b mennyiségek kölcsönhatásának a mérésére használják, és az a, b számok kovarianciájának nevezik. (Pontosabban mondva a C(a,b) szám n(n-1)-ed része a kovariancia.) Mivel ez a szám még nagy mértékben függ az aibi számok mérésénél használt egységtől, többet mond nála az
R(a,b)=C(a,b)C(a,a)C(b,b)
hányados, melyet korrelációs együtthatónak neveznek. Belátható, hogy -1R(a,b)1, és |R(a,b)|=1 akkor és csakis akkor teljesül, ha van olyan λ és μ, amelyekkel bi=λai+μ teljesül minden i-re. Ha az ai, bi számpárokat egy koordináta-rendszerben ábrázoljuk, a kapott pontokhoz bizonyos értelemben legjobban simuló egyenes egyenlete
y-b¯=λ(x-a¯),(3)
ahol
λ=C(a,b)C(a,a)
az ún. regressziós együttható. Az érdeklődő olvasónak gyakorlásul javasoljuk, hogy a környezetében található összetartozó ai,bi számpárokat gyűjtse össze, ábrázolja, és rajzolja meg hozzájuk a (3) egyenletű egyenest. Ha az ai számok az idő múlását mérik, és a bi számok valamilyen időben lezajló jelenséggel kapcsolatosak, a kapott egyenes jól tükrözi a jelenségnek a vizsgált időszakban megmutatkozó fő tendenciáját, szokásos kifejezéssel élve, a jelenség trendjét. Ennek segítségével vizsgálhatjuk például a termelés különböző mutatóinak az alakulását, és e vizsgálatok alapján határozhatjuk meg e mutatók jövőbeni viselkedését is.