Feladat: F.1961 Korcsoport: 18- Nehézségi fok: -
Megoldó(k):  Balassa András ,  Barna Mária ,  Bátyi László ,  Binzberger Gábor ,  Brindza Béla ,  Flórea György ,  Hujter Mihály ,  Ivanyos Gábor ,  Jakab Tibor ,  Jani Gábor ,  Jónás Béla ,  Kóczy Annamária ,  Koltay Károly ,  Krausz Tamás ,  Krisztin Tibor ,  Lovász Attila ,  Münnich Ákos ,  Nagy Imre ,  Nagy János ,  Papp Tibor ,  Pecze Zoltán ,  Rákóczi Ferenc ,  Révész Sz. György ,  Ságody Loránd ,  Soukup Lajos ,  Sparing László ,  Surján Péter ,  Szécsi András János ,  Szécsi Erzsébet ,  Tornóci László ,  Vass Albert 
Füzet: 1975/november, 116. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Pont körüli forgatás, Szabályos sokszögek geometriája, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1974/december: F.1961

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A megoldást a következő igen egyszerűen igazolható észrevételre alapozzuk: ha egy szabályos n-szögben a szomszédos oldalak felezőpontjait összekötjük, egy újabb szabályos n-szöget kapunk, mely az eredetibő1 λn arányú kicsinyítéssel (és elforgatással) is megkapható és a hasonlóság λn, aránya csak az n számtól függ.
Tekintsünk ezután egy szabályos n-szöget, melynek oldalai 10 m hosszúak, körülveszi a tavat, és amelynek szimmetriacentruma a tó kijelölt elérendő pontjába esik. Ha n értékét elég nagyra választva rögzítjük, akkor ilyen sokszög felvehető. A szomszédos oldalak felezőpontjait összekötve fektessünk le vasrudakat. Ez megtehető, mert a szomszédos oldalak felezőpontjainak távolsága λn10<10. A lefektetett rudak egy olyan szabályos n-szöget burkolnak, amely az eredetiből λn arányú kicsinyítéssel származtatható. Ismételjük meg a vasrudak lerakását a fenti módszer szerint k-szor. Ekkor olyan szabályos n-szögeket kapunk, amelyek szimmetriacentruma közös, és az eredetihez rendre λn,λn2,...,(λn)k arányban hasonlóak. Mivel λn<1,(λn)k0, azaz elég nagy k-ra a k-adik n-szög átmérője kisebb lesz 10 méternél és így egyetlen további rúddal a centrumon keresztül áthidalhatjuk.

 

Megjegyzés. A tó mérete és alakja a megoldásban nem játszik szerepet.