Feladat: F.1957 Korcsoport: 18- Nehézségi fok: -
Füzet: 1975/november, 112 - 115. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Geometriai transzformációk, Műveletek helyvektorok koordinátáival, Egyenesek egyenlete, Koordináta-geometria, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1974/november: F.1957

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás. 1. A PP' egyenes iránytangense az adott összefüggések felhasználásával

m=b'-ba'-a=0,8a-1,6b-0,4a+0,8b=-0,80,4a-2ba-2b=-2,
állandó, hacsak a nevezőre teljesül
a'-a=-0,4(a-2b)0.

Ez a követelmény első alakjában azt jelenti, hogy P' és P abszcisszái különbözők, második alakjában pedig azt, hogy a-2b0, másképpen a2b, vagyis P abszcisszája és ordinátája közt kizártunk egy első fokú kapcsolatot. Általában az x=2y, vagy y=12x kapcsolat a koordináta-rendszerben egy meghatározott t egyenest jelent, azt kaptuk tehát, hogy ha P nincs rajta t-n, akkor PP' iránytényezője 2.
Ha viszont a'-a=0, azaz a'=a és a=2b, vagyis P rajta van t-n, akkor (1) alapján
b'=1,6b-0,6b=b,
vagyis P' azonos P-vel, hiszen mindkét koordinátájuk egyenlő. Ekkor pedig nincs értelme beszélni összekötő egyenesükről.
Ezek szerint a P,P' kapcsolatban ‐ nevezhetjük ponttranszformációnak ‐ valóban minden P'P esetén a PP' egyenes párhuzamos az m=-2 iránytényezőjű egyenesek mindegyikével, speciálisan az origón átmenő, y=-2x egyenletű i egyenessel; az állítást bebizonyítottuk.
Például az (1;0) pont leszármazottja (0,6;0,8), a (0;1) ponté (0,8;-0,6), a (3;4)(5;0).
Azt is kaptuk, hogy az (1) egyenletrendszerrel leírt transzformációban az y=12x egyenletű t egyenes pontjai ‐ és csak ezek ‐ megkülönböztetett szerepet játszanak (hiszen más pontpárokra mindjárt a'a), ezek önmaguk leszármazottai.
2. Keressük meg most a P-ből leszármaztatott P'-nek P'' leszármazottját, P-nek második leszármazottját (a t-n levő P pont esetében P'P miatt természetesen P''P).
Erre
a''=0,6a'+0,8b'=0,6(0,6a+0,8b)+0,8(0,8a-0,6b)=a,
és hasonlóan b''=b, vagyis P' leszármazottja maga P.
Hozzávéve ehhez azt az észrevételt, hogy t merőleges i-re, vagyis minden P,P' pontpár összekötő egyenesére, kézenfekvő az a sejtés, hogy az (1) rendszer az y=12x egyenesre való tükrözés.
 

 

Ennek bizonyításához most már elég azt belátni, hogy a PP' szakasz felezőpontja a t-n van, vagyis hogy ordinátája feleakkora, mint az abszcisszája. Valóban:

a+a'2=0,8a+0,4b,b+b'2=0,4a+0,2b,
tehát sejtésünk igaz.
 

II. megoldás. Jelöljük a síknak a koordinátatengelyek pozitív irányába mutató egységvektorait i-vel, j-vel, az origót O-val, akkor a P pont helyvektora
r=OP=ai+bj,
és a P-hez rendelt P' pont helyvektora
r'=OP'=a'i+b'j=(0,6a+0,8b)i+(0,8a-0,6b)j=a(0,6i+0,8j)+b(0,8i-0,6j).
Ebből a=1, b=0, illetve a=0, b=1 helyettesítéssel kapjuk az i, j vektorok transzformált értékeit:
i'=0,6i+0,8j(2)j'=0,8i-0,6j,
Ezeket az r' előállításába helyettesítve azt kapjuk, hogy
r'=ai'+bj'.
Szavakkal elmondva ez azt jelenti, hogy a transzformált P' pontnak a transzformált i', j' vektorok által meghatározott koordináta-rendszerben ugyanazok a koordinátái, mint az eredeti P pontnak az eredeti koordináta-rendszerben. Elég tehát azt megvizsgálnunk, hogyan kaphatjuk meg az i', j' vektorokat az i, j vektorokból. Mivel a (2)-beli együtthatókra
0,62+0,82=1,
azért i', j' is egységvektor. Másrészt j' az i'-ből negatív irányú 90-os forgatással kapható meg, hiszen ez a forgatás (0,6i)-t (-0,6j)-be, (0,8j)-t (0,8i)-be viszi, és e két vektor összegét az új vektorok összegébe viszi. Ha tehát megkeressük azt a t egyenest, amelyre i-t tükrözve i'-t kapjuk, biztosak lehetünk benne, hogy az i-ből pozitív irányú 90-os forgatással kapható j-t erre a t-re tükrözve az i'-ből negatív irányú 90-os forgatással kapható j'-t kapjuk.
Mivel i' is egységvektor, t valóban létezik, mégpedig t az i, i' vektorok által kijelölt szöget felező egyenes. A t-re való tükrözés az i vektor ai skalár-szorosát az i-nek i' képéből kapható ai' vektorba viszi, bj-t pedig bj'-be, és (ai+bj)-t (ai'+bj')-be, hiszen a vektorok összeadásához használt paralelogramma is tükröződik t-re. Ezzel beláttuk, hogy az (1) összefüggéssel megadott ponttranszformáció azonos a t egyenesre való tükrözéssel, ahol t az origón, és az (1;0), (0,6;0,8) pontpár (0,8;0,4) felezőpontján átmenő
y=12x
egyenletű egyenes.
 

Megjegyzés. Ha (1) helyett az általános
a'=c11a+c12b;b'=c21a+c22b
összefüggésből indultunk volna ki, az
i'=c11i+c21j,j'=c12i+c22j
vektorokat kaptuk volna, amelyek általában már nem merőlegesek, és nem egységvektorok. Az azonban továbbra is igaz marad, hogy tetszőleges (i;j)-beli pont képe a vele megegyező koordinátájú, (i';j')-beli pont. A transzformációnk által adott képek tehát úgy viszonylanak az eredetihez, mint egy bizonyos összefüggésnek különböző koordináta-rendszerekben kapott képei.
Mondjuk, az y=x2 összefüggést ábrázoljuk különböző koordináta-rendszerekben, azaz tetszőleges u, v vektorok mellett megkeressük az
r=xu+x2v
helyvektorú pontok összeségét, midőn x befutja a valós számokat. Amíg az (u;v) vektorok merőlegesek, és egységnyi hosszúak, megválasztásuk nem szól bele a kapott pontokból kirajzolódó görbe alakjába. Ha azonban (u;v) tetszőleges vektorok, a vizsgált görbék alakja is megváltozik.
További általánosítást jelent, ha az origó helyzetét is megváltoztatjuk, amit az
a'=c11a+c12b+c13b'=c21a+c22b+c23
transzformációval érhetünk el. Jó szolgálatot tesznek ezek a transzformációk a bonyolultabb függvények alaki vizsgálatánál, segítségükkel ezeknek a tipizálása aránylag kényelmesen elvégezhető.
Külön említésre méltóak az
Ax2+Bxy+Cy2+Dx+Ey+F=0
egyenletű ún. másodrendű görbék, amelyekről e transzformációk segítségével lehet belátni, hogy valamennyiük kúpszelet, tehát a fenti egyenlet képe vagy ellipszis, vagy hiperbola, vagy parabola, vagy metsző egyenespár, vagy párhuzamos egyenespár, vagy egy egyenes, vagy egy pont, vagy üres halmaz (a kört e fölsorolásban az ellipszisekhez soroltuk).