Feladat: F.1944 Korcsoport: 18- Nehézségi fok: -
Megoldó(k):  Alexy M. ,  Bajza Auguszta ,  Balaskó A. ,  Baranyi A. ,  Bátki Zs. ,  Binzberger G. ,  Böősi I. ,  Csathó Beáta ,  Decsi I. ,  Dörgő M. ,  Felföldi J. ,  Jani G. ,  Jávor F. ,  Jónás B. ,  Kiss A. ,  Kiss E. ,  Knébel I. ,  Madocsi Zs. ,  Molnár Z. ,  Rochlitz I. ,  Schmidt J. ,  Seress Á. (II. o.) ,  Soukop Z. ,  Szabó Erzsébet ,  Szabó K. ,  Tornóci L. ,  Tóth K. ,  Tóth S. ,  Upor L. ,  Zelhofer W. (III. oszt.) 
Füzet: 1975/február, 64 - 66. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Háromszögek hasonlósága, Diszkusszió, Síkgeometriai szerkesztések, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1974/szeptember: F.1944

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

1. Az ABC háromszög AB-re merőleges területfelezőjét szerkesztjük azzal a feltevéssel, hogy az MN szelőszakasz az AB szakasz egy belső M pontjából indul ki. A további két oldalról feltehetjük, hogy CA>CB ‐ hiszen CA=CB esetén nyilvánvalóan a CT magasság a felező, a feladat érdektelen, ha pedig CA<CB volna, úgy az A, B betűcserével teljesül feltevésünk.

 

 

1. ábra
 

A kettévágott háromszög AMN része háromszög alakú, és a követelmény szerint
AMMN2=ABTC4,
másrészt az AMN és ATC háromszögek hasonlósága alapján
AMMN=ATTC,
és ezeket összeszorozva
AM2=AB2AT=AFAT,
ahol F az AB alap felezőpontja. Eszerint AM az ismert AF és AT szakaszok mértani közepe.
Föltevésünk alapján AT>AF, és megfelel a következő szerkesztés. Legyen az AT átmérő fölötti Thalész‐körnek F fölötti (alatti) pontja G, ezt A körül az AB szakaszra ráforgatva kapjuk M-et.
A szerkesztés helyessége nyilvánvaló, és a szerkesztés mindaddig használható, amíg
AM=AFATAB=2AF,
másképpen, amíg
AT4AF=2AB=AA*,
vagyis ha T az AA* szakaszon van, ahol A* az A tükörképe B-re. Amennyiben A* éppen egybeesik T-vel, akkor M egybeesik B-vel, AC-nek B fölötti B* pontjára BB*=TC/2, és az ABB* háromszög területe valóban fele ABC területének.
2. A feladat szövege alapján szabadon választhatjuk, hogy a felezőegyenest melyik oldalra merőlegesen szerkesztjük. Ezért szerkesztésünk nyilvánvalóan minden hegyesszögű és derékszögű háromszögre érvényes, továbbá tompaszögű háromszög legnagyobb oldalára is, sőt még bizonyos B>90 esetekre is. Ezzel a feladatot megoldottuk.
 

Megjegyzések. 1. A talált szerkesztéshez nagyon hasonló eljárással AT>AA* esetén is célhoz érünk. Messe a területfelező a CB, CA, BT szakaszt, valamint a C-n át AB-vel húzott párhuzamost rendre az M, N, P, illetve Q pontban (2. ábra).
 

 

2. ábra
 

Ekkor háromszögünk két egyenlő területű része ABMN és CMN, és az ábra további jelöléseivel
CMN=12CMCNsinγ=CQ2sinγ2cosβcosα=12CBA=14CBCAsinγ,CQ=TP=12CBcosβCAcosα=TB2TA=THTA=TJ.



Azt is látjuk innen az eredeti megoldás kellő átbetűzésével, hogy az ABC háromszög AB-re merőleges területfelezője azonos a DBC háromszög DC-re (AB-re) merőleges területfelezőjével, ahol D az A vetülete a C-n átmenő, AB-vel párhuzamos egyenesen.
2. Lényegében ugyanígy szerkeszthetjük az osztóvonal N végpontját is. Az 1. ábra esetében
AMN=12AN2cosαsinα=12ABC=14ABACsinα,AN=AB02AC=AFAC.



3. Könnyen átvihetők eredményeink felezés helyett tetszőleges, 0 és 1 közti, szerkeszthető λ szám esetén a háromszöget λ:(1-λ) arányban osztó egyenes kijelölésére.