Feladat: F.1940 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: -
Megoldó(k):  Alexy M. ,  Baranyi J. ,  Bárdossy Gy. ,  Bátyi L. ,  Borsodi D. ,  Brindza B. ,  Böősi I. ,  Dozmati Z. ,  Dózsa L. ,  Fehér J. ,  Frankó F. ,  Hajnal I. ,  Ható Mária ,  Hornung T. ,  Horváth Eszter ,  Horváth J. ,  Jakab T. ,  József S. ,  Kecskés Cs. ,  Kiss E. ,  Koltay K. ,  Kovács F. ,  Krausz T. ,  Krisztián T. ,  Lovász A. ,  Lux I. ,  Magyar L. ,  Miklós D. ,  Mikoss L. ,  Münnich Á. ,  Nagy Gábor (Kiskőrös) ,  Nagy János ,  Németh Gy. ,  Páles Zs. ,  Perge L. ,  Pintér Klára ,  Raikovich P. ,  Rapp F. ,  Réti Z. ,  Ságody Loránd ,  Sárga E. ,  Seress Á. ,  Sparing L. ,  Tokodi J. ,  Tornóci L. ,  Udvardy Magdolna ,  Varga B. ,  Vass A. (Debrecen) 
Füzet: 1975/január, 15 - 16. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Geometriai egyenlőtlenségek, Szabályos sokszög alapú gúlák, Térfogat, Térgeometriai bizonyítások, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1974/május: F.1940

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Áz állítást azzal bizonyíthatjuk be, hogy az A'B'CD=T' tetraéder térfogata mindig 5/9 része az ABCD=T tetraéder térfogatának. Jelöljük az A-val szemben levő BCD lap súlypontját Sa-val, az ACD lap súlypontját Sb-vel, a CD él felezőpontját F-fel. Így FA, FB az ACD, illetve BCD lap egyik-egyik súlyvonala, azért Sb rajta van az FA-n, Sa pedig FB-n, tehát Sb, Sa és a velük B' és A' is benne van az FAB=Σ síkban.

 

 

Gondoljuk kettémetszve T-t is, T'-t is a Σ síkkal, a metszet az FAB, ill. F'A'B' háromszög. Az FABC és FABD tetraéderek térfogata egyenlő, mert alapsíknak a közös FAB lapjukat véve, magasságaik is egyenlők, hiszen F megválasztása folytán C és D egyenlő távolságra van Σ-tól, ennek két oldalán. Ugyanígy egyenlő T' két részének, FA'B'C-nek és FA'B'D-nek a térfogata is. És mivel e négy résznek a Σ-ra merőleges magasságai egyenlők, állításunk egyenértékű azzal, hogy az FA'B' alapháromszög területe egyenlő az FAB alapterületének 5/9 részével. Feladatunk ezáltal síkbeli feladattá egyszerűsödött.
Az ASa és BSb egyenesek S metszéspontja (ami egyébként a T súlypontja) negyedeli az ASa, BSb szakaszt, mert benne van az ABSaSb négyszögben, továbbá FSb:FA=FSa:FB=1:3 alapján SaSb||AB és SaSb=AB/3, az SSaSb háromszög 1/3 arányú kicsinyített képe az SAB háromszögnek, SSa=SA/3. Továbbmenve SA'=SSa+SaA'=SSa+SaA=SSa+4SSa=5SSa, és ugyanúgy SB'=5SSb; ezért A'B'||SaSb||AB, és A'B'=5SaSb=5AB/3.
Az FAB háromszög F-ből húzott magasságát m-mel jelölve F és S távolsága az SaSb egyenestől (ennek két oldalán) m3 , illetve 142m3=m6, tehát az A'B' egyenestől az S pont 5m6, az F pont pedig 5m6-m6-m3=m3 távolságra van.
 

Így az A'B'F háromszög területe:
125AB3m3=59ABm2
Állításunkat bebizonyítottuk, ez pedig tartalmazza a feladat állítását, hiszen 5/9>1/2.