Feladat: F.1916 Korcsoport: 18- Nehézségi fok: -
Megoldó(k):  Mátrai Gizella 
Füzet: 1974/november, 129 - 131. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Tengely körüli forgatás, Kocka, Terület, felszín, Térfogat, Térgeometriai számítások trigonometria nélkül, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1974/január: F.1916

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

a) Megmutatjuk, hogy a két kockáról az a 66 él, amelyek nem futnak be a közös tengely végpontjaiba, páronként felezi egymást. Ennek alapján könnyen felbonthatjuk az együttesen kitöltött teret is és az alakzat felszínét is egyszerűen számítható térfogatú, illetve felszínű részekre.
Legyen egy kocka alaplapja ABCD, egyik oldallapja BCGF, a BF él felezőpontja P, a BC, CD élé Q, illetve R.

 

 

Ezek mindegyike egyenlő távolságra van A-tól is, G-től is, mert a távolság egy-egy olyan derékszögű háromszög átfogója, melynek befogói 1 és 1/2. Ugyanez áll a további 3, sem A-ba, sem G-be nem befutó él felezőpontjára; az átfogók hossza r=5/2. Így a 6 felezőpont rajta van az A és G körüli r sugarú gömbök felületén és metszésvonalán, ami egyszersmind az AG=3 testátló felező merőleges síkjában is benne van, tehát kör. Ennek O középpontja felezi AG-t, sugara pl. az AQO derékszögű háromszögből 2/2. Ugyanekkora 22 egymás utáni felezőpont távolsága, pl. a BCGF lapban QR. Ezek szerint a 6 felezőpont egy körbeírt, egyenlő oldalú idomnak, szabályos hatszögnek csúcsait alkotja, POQ=QOR=60.
Ha most a második kockát az eddigiből AG körüli 60-os elfordítással származtatjuk, akkor P átjut Q-ba, Q pedig R-be, tehát BF új helyzete felezi BC-t, BC új helyzete CD-t stb., amint állítottuk.
Messük le az eredeti kockából az APQ, a GQR, ... síkkal a B, a C csúcs körüli, 1/2, 1/2, 1 élű derékszögű tetraédert, és A-t, G-t kivéve a kocka további 4 csúcsának is az ilyen ,,környezetét''. A visszamaradó test szabályos hatoldalú kettős gúla (bipiramis), ez a kocka elfordítása után az új helyzetben is benne van, a két kocka belsejének közös része. A lemetszett ‐ de továbbra is odatapasztott ‐ 6 tetraéder viszont az eredeti kockán kívülre jut, pl. az APQB tetraéder az AQRB'-be, és B'-t az ABCD lap ‐ illetve ennek AQR részháromszöge ‐ elválasztja a kockától.
b) Eszerint a keresett térfogat a kettős gúla és 12 kis tetraéder térfogatának összege, másképpen az eredeti kocka és 6 kis tetraéder térfogatának összege:
V=13+6131212121=54térfogategység.
A felszín pedig a kis tetraéder 3 derékszögű lapterület összegének 12 szerese:
F=12(14+14+18)=152területegység.

 

Megjegyzés. Érdekes, megegyezés, hogy alakzatunk térfogata is, felszíne is 1/4 résszel nagyobb, mint az eredeti kockáé.
 

  Mátrai Gizella (Pécs, Széchenyi I. Gimn., III. o. t.)