Feladat: F.1906 Korcsoport: 18- Nehézségi fok: -
Megoldó(k):  Orosz Árpád 
Füzet: 1975/október, 62 - 63. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Összefüggések binomiális együtthatókra, Kombinatorikai leszámolási problémák, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1973/december: F.1906

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Tekintsünk n db 1-es és n db 2-es számjegyet. Kétféleképpen is leszámláljuk, hogy ezt a 2n jegyet hány különböző sorrendben írhatjuk le. E leszámolások eredménye a bizonyítandó egyenlőség jobb, ill. bal oldala lesz, és ezzel az állítást beláttuk.
Ha a 2n hely közül kijelöljük, hogy melyekre kerüljön 1-es, akkor ezzel a sorrendet egyértelműen meghatároztuk. Az egyesek helyét (2nn)-féle módon adhatjuk meg, vagyis a lehetséges sorrendek száma (2nn).
Képzeljük el most a 2n jegyet valamilyen sorrendben leírva, majd párba foglaljuk a (2k-1)-edik és a 2k-adik jegyet, k=1,...,n, és így a jegyek sorrendjét párok sorrendjének is felfoghatjuk. Könnyen látható, hogy a jegyek két különböző sorrendjéhez nem tartozhat párok azonos sorrendje és viszont. Leszámoljuk tehát, hogy hányféle sorrendben írhatók fel a párok. A kialakított számpárok (1, 1), (1, 2), (2, 1) és (2, 2) alakúak lehetnek. Tegyük fel, hogy (1, 1) alakú párból k darab van. Ez 2k darab 1-est tesz ki, és így k[n2]. Mivel a (2, 1) és (1, 2) alakú párok együttvéve ugyanannyi 1-est tartalmaznak, mint 2-est, azért (2, 2) alakú párból is k darab van, és így a vegyes párok száma összesen n-2k. (nk)-féle módon jelölhetjük ki az (1, 1) alakú párok helyét, a megmaradó (n-k) helypárból (n-kk) különböző választási lehetőség adódik a (2, 2) típusú párok száma. Ezután a meglévő n-2k helypárra vegyes összetételű párokat kell berakni. Minden egyes helypárnál szabadon dönthetünk, hogy (2, 1) vagy (1, 2) alakú párral töltjük ki, így összesen 2n-2k módon foglalhatjuk el a maradékok helyeket. Könnyen ellenőrizhető, hogy az itt végiggondolt lehetőségek különböző sorrendeket adnak, és így összesen 2n-2k(nk)(n-kk) sorrendben írhatók fel a párok, ha feltételezzük, hogy (1, 1) alakú pár k darab van. Mivel k bármely 0 és [n2] közötti egész számot jelölhet, az összes lehetséges sorrendek száma ezen az úton:

k=0[n2]2n-2k(nk)(n-kk).

 Orosz Árpád (Pécs, Széchenyi I. Gimn., IV. o. t.)