Feladat: F.1899 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: -
Megoldó(k):  Ács T. ,  Alexy M. ,  Domokos Ibolya ,  Engelmann T. ,  Hajnal I. ,  Hornung T. ,  Horváth Eszter ,  Jakab T. ,  Katona Klára ,  Kóczy Annamária ,  Mikoss L. ,  Molnár B. ,  Nádasy G. ,  Nagy János ,  Németh Imre ,  Páles Zs. ,  Pálmai P. ,  Perge L. ,  Rapp F. ,  Somogyi Á. ,  Surján P. ,  Szabó Margit ,  Szathmári A. ,  Szép J. ,  Tokodi J. ,  Tuboly J. ,  Vass A. ,  Végh CS. 
Füzet: 1974/október, 64 - 65. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Nevezetes azonosságok, Elsőfokú (és arra visszavezethető) egyenletrendszerek, Másodfokú (és arra visszavezethető) egyenletrendszerek, Paraméteres egyenletrendszerek, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1973/november: F.1899

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

y2-zx=a(x+y+z)2,x2-yz=b(x+y+x)2,(1)z2-xy=c(x+y+z)2.

Keressük meg először az egyenletrendszer olyan megoldásait ‐ ha vannak ‐, melyekre x+y+z=0. Ilyen feltétel mellett az egyenletrendszer a következőképpen alakul:
y2=xz;z2=xy;x2=yz;valamintx+y+z=0.

A feltételből y=-x-z, innen y2=x2+2xz+z2=xz, azaz x2+xz+z2=0, ami valós számokban csak úgy lehet, ha x=z=0, amiből y=0 is következik. Így x+y+z=0 mellett csak x=y=z=0 megoldás lehetséges, és ez valóban megoldása is az (1) egyenletrendszernek.
A továbbiakban feltesszük, hogy x+y+z0. Az (1) első egyenletéből vonjuk ki a másodikat, a másodikból a harmadikat, valamint a harmadikból az elsőt. Rendre a következő egyenleteket kapjuk:
y2-z2+xy-xz=(a-b)(x+y+z)2,z2-x2+yz-xy=(b-c)(x+y+z)2,x2-y2+xz-yz=(c-a)(x+y+z)2.
Kiemelések után és x+y+z0-val osztva:
y-z=(a-b)(x+y+z),z-x=(b-c)(x+y+z),x-y=(c-a)(x+y+z).
Válasszuk az x+y+z értéket paraméternek és jelöljük 3s-sel. Ennek segítségével fejezzük ki x,y, valamint z értékét:
x+y+z=3s,(2)y-z=3(a-b)s,z-x=3(b-c)s,x-y=3(c-a)s.

Az első egyenlethez hozzáadva a negyediket és levonva a harmadikat, x értékét kapjuk. Hasonlóan nyerjük y és z értékét a megfelelő egyenletek hozzáadásával, illetve levonásával:
x=(2c-a-b+1)s,y=(2a-b-c+1)s,(3)z=(2b-c-a+1)s.

Tehát ha az (1) egyenletrendszernek van az x=y=z=0 megoldáson kívül más megoldása, akkor azt (3) adja meg. Nézzük meg, hogy (3) mikor lesz megoldása az eredeti egyenletrendszernek (feltétel szerint s0). Például az első egyenlet bal oldalába helyettesítve, a kapott érték
[(3a2+3b2+3c2-3ab-3bc-3ca-3a-3b-3c)+9a]s2,
míg a jobb oldal 9as2. A két oldal (s0 miatt) csak akkor lesz egyenlő, ha
a2+b2+c2-(ab+bc+ca)-(a+b+c)=0.(4)
Könnyen látható, hogy a (4) feltétel mellett a többi egyenletet is kielégíti (3) Amennyiben a (4) feltétel teljesül, akkor az összes megoldást is megadja a (3) képlet, ugyanis az x=y=z=0 megoldást éppen az s=0 helyettesítéskor kapjuk.
Összefoglalva, ha (4) nem teljesül, akkor az egyenletrendszer egyetlen megoldása x=y=z=0, ha viszont (4) igaz, úgy az egyenletrendszer összes megoldását (3) szolgáltatja, ahol s tetszőleges valós számot jelöl.