Feladat: F.1898 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: -
Füzet: 1974/szeptember, 8 - 9. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Beírt alakzatok, Kocka, Hossz, kerület, Szerkesztések a térben, Gömb és részei, Térgeometriai számítások trigonometria nélkül, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1973/október: F.1898

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A félgömböt határoló körlapon levő négy kockacsúcs egy lapot alkot ‐ mert máshogyan választva a kocka egy síkban fekvő 4 csúcsát, a többi 4 csúcs megoszlana e sík két oldalára, nem jutna 4 a félgömb felületre ‐, legyen ez a lap a kocka alaplapja. Így a gömbfelületen levő 4 csúcs alkotja a vele párhuzamos fedőlapot. A fedőlapnégyzet bele van írva abba a k körbe, amelyet a gömbből a síkja kimetsz, e kör és a fedőlapok K középpontja egybeesik. K-n át az oldalélekkel párhuzamost húzva a kocka egy laptengelyét kapjuk, másrészt e körüli forgatással k önmagán tolódik el, tehát a félgömb is, ezért a kocka alaplapjának középpontja egybeesik a félgömb O középpontjával.

 

 

1. ábra
 

Ezek alapján számító feladatunknak ezt tekintjük: fejezzük ki k és az alapnégyzet, köré írható kör r sugarát ‐ az alapnégyzet átlójának felét ‐ a félgömb adott R sugarával.
Legyen az alap egy csúcsa A, a belőle induló oldalél végpontja a félgömb felületén A', ekkor a kocka éle AA'=a, a mondott sugár r=OA=a2/2, és az OA'A derékszögű háromszögből
a2+a22=R2,a=R23,r=R13.
Könnyű belátni, hogy egy R oldalú szabályos háromszög köré írható kör sugara éppen r. Ennek az észrevételnek az alapján, a segédszerkesztés után egy mód a szerkesztés elvégzésére: A félgömb határoló körlapján O körül megrajzoljuk az r sugarú kört, abban fölveszünk egy négyzetet, csúcsaiban merőleges egyeneseket állítunk a határlapra, ezek kimetszik a kocka további 4 csúcsát a félgömb felületéből.
 

 

2. ábra
 

 

Megjegyzések. 1. A szerkesztést elvégezhetjük a bevezető leírás alapján hasonlósági transzformációval is. Tetszőleges, kockát úgy állítunk a félgömb határlapjára (akár befelé, akár kifelé), hogy ennek középpontja essék egybe O-val. Ekkor a szemben fekvő lap csúcsain és O-n átmenő 4 egyenes a félgömbből kimetszi a keresett kocka 4 csúcsát, és ezeknek a határlapon levő vetülete a további 4 csúcs.
2. Tükrözve a félgömböt és a kockát a határoló lap síkjára, teljes gömböt és egy beleírt 1:1:2 élarányú téglatestet (négyzetes oszlopot) kapunk. Ebből kiindulva is megoldhatjuk a feladatot.