Feladat: F.1896 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: -
Megoldó(k):  Böősi Imre 
Füzet: 1979/december, 209 - 210. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Súlyvonal, Koszinusztétel alkalmazása, Szélsőérték-feladatok differenciálszámítás nélkül, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1973/október: F.1896

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Legyen adott az A csúcsnál levő szög, α. Rögzítsük a BE súlyvonalat és tekintsük egységnyinek. Így a háromszög A csúcsa egy olyan köríven mozoghat, ahonnan BE α szög alatt látszik (1. ábra). Ha az A csúcs a BE íven végigfut, az adott α-val a hasonlóság erejéig minden háromszög létrejön, amelyet vizsgálnunk kell. Mivel sb=1, az scsb hányados minimuma, ill. maximuma helyett elég sc minimumát, ill. maximumát vizsgálnunk.

 

 
1. ábra

 

Ha AB minden helyzetében megrajzoljuk ennek felezőpontját, F-et, akkor egy olyan k látószög-körívet kapunk, amely az eredetiből B középpontú, 0,5 arányú kicsinyítéssel származik. Az sc akkor minimális, ill. maximális, amikor a harmadrésze, SF minimális, ill. maximális, ahol S az ABC háromszög súlypontja. Keressük tehát a k körívnek S-től mért legközelebbi (K), illetve legtávolabbi (T) pontját.
Először foglalkozzunk az 1. ábrán vázolt esettel, azaz amikor α hegyesszög. Ekkor K és T az S pontot k O1 középpontjával összekötő egyenesen van. A keresett határok, amelyek között sc (és így jelen esetben scsb is) változhat: 3SK, ill. 3ST.
Jelöljük BE látókörének középpontját O-val. Mivel BE=1, azért O1B=BO/2=BE/4sinα=1/4sinα, BS=2/3 és O1BS=90-α. Az O1S értékét a koszinusztételből számolhatjuk, és így
(scsb)min=3SK=3(O1S-O1B)=-3+9+16sin2α4sinα,(scsb)max=3ST=3(O1S+O1B)=3+9+16sin2α4sinα.

 

 
2. ábra

 

 
3. ábra

 
Ha α90 (2. és 3. ábra), akkor kS-től mért legközelebbi és legtávolabbi pontja a BE szakaszon van, K a BE felezőpontja, T pedig azonos B-vel. Ekkor 3SK=1/2, 3ST=2.
A súlyvonalak aránya tehát most 12 és 2 között változhat. Megjegyezzük hogy az 12 és 2 értékek itt csak elfajuló ABC háromszögekben jöhetnek létre, míg α<90 esetén az ott kapott szélsőértékek valódi ABC háromszögekben valósulnak meg, s ezek 12-nél kisebb, ill. 2-nél nagyobb értékek.   L.L.
 

 Böősi Imre (Győr, Czuczor G. Bencés Gimn.)