Feladat: F.1892 Korcsoport: 18- Nehézségi fok: -
Füzet: 1974/március, 105 - 106. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Négyszög alapú gúlák, Terület, felszín, Térgeometriai számítások trigonometria nélkül, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1973/szeptember: F.1892

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Az alaplap A, B, C, D csúcsai rajta vannak a szemben fekvő E (négyélű) csúcs, körüli a3 sugarú gömbön. Ez a gömb az alapsíkot körben metszi, tehát az alapnégyszög körbe írt paralelogramma: téglalap, és a köréje írt kör középpontja az átlók O metszéspontja és EO a gúla magassága. Így a gúla szimmetrikus az AB és AD alapélek felező merőleges síkjára, és az EO mint tengely körüli 180-os elfordítás is önmagába viszi át a testet.

 

 

Ezek szerint az alapidom két átlója egyenrangú, elég a kívánt metsző S síkot a BD átlón át fölvennünk. Az S meghatározásához még szükséges oldalélt lényegében kétféleképpen választhatjuk: S vagy az EA és EC valamelyikével párhuzamos, vagy pedig az EB-vel párhuzamos és ekkor át is megy rajta, valamint ED-n is, a metszet az EBD egyenlő szárú háromszög. (Tulajdonképpen csak az első lehetőség vizsgálatát tekintjük igazi feladatunknak. A második értelmezés kissé erőltetett, de a kitűzés ezt is megengedi ‐ az idézett forrásbeli megfogalmazásban ez nem jöhetett szóba ‐ ezért mindjárt elintézzük: a BD átló hossza a5 az EBO derékszögű háromszögből a magasság EO=a7/2 és az EBD háromszög területe a235/4.)
A mondott forgási szimmetria a BD átló megkülönböztető kiválasztása után is megmarad, választhatjuk tehát úgy, hogy S az EA-val legyen párhuzamos. EC-vel való metszéspontját P-vel jelölve, S és az EAC sík metszésvonala nyilván PO, és ez az EAC háromszög középvonala, tehát PO=EA/2.
Legyen P és C merőleges vetülete BD-n P1 illetve C1 ekkor OP1=P1C1, hiszen e szakaszok a BD-re E-n, P-n és C-n át állított merőleges síkok szomszédos párjai közti távolságok, és EP=PC miatt e távolságok egyenlők (az ábra jobb oldali részén P2 a P vetülete az alapsíkon). Mármost egymás utáni derékszögű háromszögekből:
BC1=BC2BD=4a5,OC1=3a25,OP1=3a45,PP12=OP2-OP12=51a45,


és így a PBD háromszög területe a251/8.