Feladat: F.1868 Korcsoport: 18- Nehézségi fok: -
Füzet: 1973/szeptember, 8 - 10. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Kocka, Térfogat, Gömb és részei, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1973/február: F.1868

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Az elsőnek vett, kockacsúcs körüli gömb akkora térfogatú részt mar ki a kockából, mint a maga térfogatának 1/8 része, egyrészt mert a csúcson átmenő kockalapsíkok mindegyike megfelezi a gömböt, a 3 sík együtt pedig 23=8 egybevágó részre osztja, másrészt mert a gömb sugara kisebb a kocka élénél.

 

 

1. ábra
 

Második gömbünk középpontjának az előbbivel szomszédos 3 csúcs valamelyikét véve, ez a gömb már belenyúlik az elsőbe, mert sugaraik 2r összege nagyobb a kocka élénél, hiszen 5/2>1. E két gömb közös része lencse alakú test, és ennek 1/4 része tartozik bele a kockába, mert az élt alkotó két lapsík a teret 4 egybevágó lapszögtartományra osztja.
A kocka két távolabbi csúcsa (egy lapbeli, ill. térbeli átló végpontjai) körüli gömbök nem nyúlnak egymásba, mert 2r kisebb már az a2 lapbeli átlónál is.
Eszerint ha a kocka térfogatából elvesszük a nyolcadgömb térfogatának 8-szorosát, akkor mind a 12 élnél levő lencsenegyed térfogatát 2-szer vontuk le, ezért 1-szer vissza kell adnunk. Együttes térfogatuk egyenlő 3 egész lencse térfogatával, azaz 6 fél lencse térfogatával, megjegyezve, hogy fél lencsén itt már azt a gömbszeletet értjük, amely a lencséből a gömbközéppontok közti él felező merőleges síkjának egyik-egyik oldalára esik, vagyis amit ez a sík metsz le egy gömbünkből.
A szelet magassága
m=(r-a/2)=a(5-2)/4,
így térfogata az ismert képlet * szerint
Vsz=π3m2(3r-m)=πa396(55-11),
tehát a maradéktest térfogata
Vm=a3-4π3r3+6Vsz=a3(1-π48(33-105))=a30,304.

Megjegyzés. Vázoljuk egy másik megoldás gondolatmenetét. Vágjuk ketté a kockát és a maradéktestet a kockának az élekre merőleges felezősíkjaival. A 3 ilyen szimmetriasík 23=8 részre darabolja a kockát és a maradéktestet, mindegyik kiskocka tartalmazza az eredeti kocka egy csúcsát, a maradéktest részei egybevágók és mindegyiknek a határfelületében csak egy gömbnek szerepel felületi része. Toljuk át a kocka mindegyik testátlójával átjárt két-két részt egymás helyére. Így a kocka eredeti 8 csúcsa az eredeti kockaközéppont helyére jut, és a maradéktestet határoló gömbfelületi részek egyetlen gömb felületének részeivé állnak össze (2. ábra).
 

 

2. ábra
 

Másrészt a 8 résznek az eredeti kockaközéppontban keletkezett csúcsai kitolódnak az eredeti kockacsúcsok helyére. Kockát látunk tehát, ennek a belseje hiányzik, és lapjain a/4 sugarú kör alakú lyukak adódtak. A gömbből 6 gömbszelet esik az új kocka lapjain túlra (a fentebbi fél-lencsék), ezekben a ,,gömbi marógép'' nem talál anyagot, tehát az eltávolított anyag térfogata Vgömb-6VszeIet, a maradéktesté pedig Vkocka-Vgömb+6Vszelet.

*Az iskolai függvénytáblázatok 344.2. számú képlete.