Feladat: F.1862 Korcsoport: 18- Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Búza Antal ,  Hidvégi Attila 
Füzet: 1973/december, 204 - 206. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Négyzetek, Síkgeometriai szerkesztések, Szabályos sokszögek geometriája, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1973/január: F.1862

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás. A feladat lényege a szabályos 12-szög O középpontjának megszerkesztése. Ugyanis ennek ismeretében megrajzolható az idom köré írt k kör, azon pedig kizárólag körzővel kijelölhetők a 12-szög további csúcsai, mert egyrészt a páratlan, másrészt a páros indexű csúcsok együttese egy-egy szabályos hatszög csúcsait alkotja, tehát A1-ből, ill. A6 ból kiindulva OA1 sugarú körívekkel egymás után kimetszhetők.
k-nak A1A6 húrja O-ból (6-1)36012=150 szögben ‐ tompaszögben ‐ látható. Az ekkora látószöggel bíró pontok egy az A1, A6 pontokon átmenő i1 köríven vannak, az ezt teljes körré kiegészítő i2 körív pontjaiból viszont A1A6 látószöge 180-150=30 (1. ábra).

 

 

1. ábra               2. ábra
 

Így A1A6 az i2-nek (és egyben i1-nek) K középpontjából 230=60 szögben látható, vagyis K az A1A6 mint alap fölé szerkesztett szabályos háromszög csúcsa, az A1 és A6 körül A1A6 sugárral írt k' és k" kör metszéspontja. (A szimmetria alapján elég csak az egyik metszéspontjukat venni, a másik megoldás ennek tükörképe lenne az A1A6 tengelyre.)
Az így megrajzolt i1 ívet a keresett O felezi, hiszen az OA1, OA6 húrok k sugarai, egyenlők. Vegyük észre, hogy az i1-et tartalmazó k1 körben az előbbi k'-vel és k"-vel való M', ill. M" második metszéspontok egy átmérő végpontjait jelölik ki, tehát ezek, valamint O és O-nak K-ra való tükörképe 4 egyenlő részre osztják k1 kerületét. Ennélfogva O megszerkesztése azonos a Mohr-féle 2. feladattal*, ezzel az előrebocsátottak értelmében a feladatot megoldottnak tekinthetjük. (A felhasznált körívek: M' és M" körül M'A6=M"A1 sugárral ‐ metszéspontjuk N ‐ , végül az M' körül KN sugárral írt körív metszi ki O-t; a teljes szerkesztésben O-ig 6, a befejezésig 15 körívet használunk fel.) ‐ A szerkesztés helyességét ebben az esetben nem szükséges bizonyítani.
 

Megjegyzés. Az 1184. gyakorlathoz* fűzött 2. megjegyzésben vázoltunk egy csak körzővel elvégezhető eljárást adott középpontú kör tetszőleges íve felezőpontjának megszerkesztésére. Annak az eljárásnak itt azt a különleges esetét láttuk, amikor a felezendő ívhez tartozó húr egyenlő a körív sugarával. (Ott ‐ más betűzéssel ‐ A1A6K, KM'A1 és KM"A6 egybevágó egyenlő szárú háromszögek.)
 

II. megoldás. Tovább használva a fenti jelöléseket, megmutatjuk, hogy O azonos az A1A6PQ négyzet PQ oldala fölé befelé szerkesztett szabályos háromszög csúcsával (2. ábra).
Valóban, így A1QO és A6PO egybevágó egyenlő szárú háromszögek, A1O=A6O, és az O körüli 3 hegyesszög összege 210, tehát A1OA6=150. Innen az előrebocsátottak szerint fejezhetjük be a szerkesztést.
Itt O előállításához (a fenti 6-tal szemben) 10 körívet használtunk fel: A1A6-ot egységnek választva, egymás után A1, A6, S1, S2 körül 1 sugárral (az S-ek segédpontok), A6 és S3 körül A6S2=S3S1=3 sugárral, A1, és A6 körül A1S4=2 sugárral, végül P és Q körül ismét 1 sugárral írjuk le a kört. Q-t az S1S2 ív felezőpontjaként szerkesztettük.
 

Megjegyzés. Kérdezheti az olvasó: miért számláltuk meg a felhasznált köríveket? Kezdjük a választ kerülő úton: a szerkesztési pontosság szempontjából. Elgondolásaink gyakorlati végrehajtásába eszközeink és szemünk pontosságának korlátozottsága, vonalaink véges szélessége következtében pontatlanságok csúsznak be. Kézenfekvő azt gondolni, hogy ezek ‐ ugyanazon személy és eszközök esetében ‐ annál nagyobbak, minél több lépésből áll a szerkesztés. (Függ persze mástól is, a körívek meredek vagy lapos metsződésétől stb.)
Erre tekintettel említjük meg, hogy a 2. ábrán S2 kijelölését megtakaríthatjuk (és vele 1 körívet), ha helyette előállítjuk az első két kör másik, S'1 metszéspontját is (ami S1 tükörképe). Ekkor S3 kimetszését egy lépésben végzi el az S1 körüli S1S'1 sugarú körív. ‐ Látjuk ebből, hogy a gondolt gyakorlati pontatlanságot újra elméleti ügyeskedéssel, az ábra tetszetős szimmetriájának csökkentésével próbáljuk javítani.
Visszatérve a tiszta elméleti vonalra és tovább kutatva az ábrában rejlő ilyen lehetőségek után, még egy körívet megtakaríthatunk. Miután P-t kimetszettük az A6 körüli, 1 sugarú körből az A1, körüli, 2 sugarú ívvel, hagyjuk el ennek az ívnek a párját is, állítsuk körzőnk nyílását máris az utolsó két lépésben szükséges 1 egységre és Q-t inkább P körüli ívvel messük ki az A1 körüli, 1 sugarú körből, mert ezt az ívet O előállításában még egyszer kihasználhatjuk.
Keressen az érdeklődő olvasó körív megtakarításokat a szabályos 12-szög csúcsainak kijelölésében, miután O-t és k-t már megkapta.
 

III. megoldás. Szimmetriája miatt a 12-szögnek még egy csúcsa van A1-től akkora távolságban, mint A6, éspedig A8; és A6A1A8=30. Ha tehát A1A6L szabályos háromszög (és L azon a partján van A1A6-nak, amelyiken O-t kívánjuk), akkor A8 az A1, körüli, A1A6 sugarú kör rövidebbik A6L ívének felezőpontja, a fentiek szerint szerkeszthető. Másrészt A6A8 mindjárt a k sugara, tehát O az A6A8 alap fölé befelé szerkesztett szabályos háromszög csúcsa.
Itt A8 előállításáig ugyanúgy 6 ívet rajzolunk, mint az I. megoldásban O-ig. O és k újabb 3 körív, de ekkor k az előkészítő körívekből kimetszi A11-et, A4-et és A10 et. A hátralevő 6 csúcs 3 párban kimetszhető A10A11 (=oldalhossz) körzőnyílással, az A1, A4, A8 csúcsot véve középpontnak.
 

Hídvégi Attila (Budapest, Fazekas M. Gyak. Gimn., III. o. t.)
 

IV. megoldás. Kezdhetjük eljárásunkat A7, az A1-gyel átellenes csúcs megszerkesztésével is, ez azonban több lépésből áll. A7A6 merőleges A6A1-re és A7A1A6=15 így A6A7=A1A6tg15=2A1A6-3A1A6, a két tag szerkesztését már láttuk, különbségük az idézett cikk 7. feladata szerint, A7, a 6., O pedig a 4. feladat szerint szerkeszthető.
 

V. megoldás (vázlat). Felhasználhatjuk az idézett cikk 8. feladatát is: három ismert hosszúsághoz a negyedik arányos megszerkesztését. Tetszőleges körben kijelöljük egy szabályos hatszög csúcsait és megfelezzük két szomszédos csúcs közti ívét, így kiválaszthatjuk az A1A6 bosszúság A'1A'6 megfelelőjét. Körünk sugarát A1A6:A'1A'6 arányban nagyítva, megkapjuk a keresett k sugarát és vele O-t. ‐ Ez is lényegesen több lépésből álló szerkesztés.
 

Búza Antal (Dunaújváros, Münnich F. Gimn., IV. o. t.)


*Lásd Strommer Gyula: Mohr ,,Euclides Danicus''-a. K.M. L. 45 (1972) 105. o.: Osszuk az adott kör kerületét négy egyenlő részre.

*K. M. L. 37 (1968) 151. o.