Feladat: F.1854 Korcsoport: 18- Nehézségi fok: átlagos
Füzet: 1973/december, 200 - 202. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Háromszögek hasonlósága, Derékszögű háromszögek geometriája, Körülírt kör, Szinusztétel alkalmazása, Körérintési szerkesztések, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1972/december: F.1854

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás. 1. Tekintsük először a különleges esetet. Ha a megrajzolt érintők párhuzamosak, akkor AB a körnek átmérője, tehát az ABC háromszögben C-nél derékszög van, továbbá az M pont ‐ szerkesztésénél fogva ‐ C-nek a vetülete AB-n (1. ábra).

 

 

1. ábra
 

Így az ismert mértani középarányos tétel szerint
AMMB=AMABBMBA=AC2BC2.

2. Legyen a két érintő metszéspontja P, és a PC szelőnek a körrel való második metszéspontja D (különböző C-től, mert a szelő a két érintő közt halad). C és D szerepe a továbbiakban fölcserélhető, emiatt nincs szükség szétválasztani vizsgálatunkat két esetre, PC és PD nagyságviszonya szerint. Összekötve D-t A-val és B-vel és az érintőket meghosszabbítva, a 2. ábrán A-nál és B-nél négy-négy szöget jelöltünk meg egymástól megkülönböztető jelekkel, C-nél és D-nél pedig kettőt ‐ kettőt.
 

 

2. ábra
 

E 12 szög közül a kerületi szögek tételei alapján 3-3 (egyezően jelölt) szög egyenlő. Ezek alapján állítjuk párokba az alább felhasználandó hasonló háromszögeket.
Első lépésül a kérdéses AM:MB arányt kifejezzük az ACBD húrnégyszög oldalaival:
AMCDMB,emiatt:AMDM=ACDB,DMABMC,emiatt:DMBM=DABC,
és e két egyenlőség bal, valamint jobb oldalait összeszorozva
AMMB=ACDBDABC=ACBCADBD.

Második lépésül megmutatjuk, hogy D szerkesztése folytán itt a jobb oldal második tényezője egyenlő az elsővel, ezzel bebizonyítjuk az állítást. Valóban
PDAPAC,  emiatt  ADDP=CAAP,PDBPBC,  emiatt  DPDB=BPBC.
Végül ezeket összeszorozva és figyelembe véve PA és PB egyenlőségét:
ADBD=ACBC,
amint állítottuk. ‐Megjegyezzük végül, hogy legutóbbi eredményünk ön-magában is érdekes, ha ti. CD átmegy az A‐és B-beli érintők közös pontján.
 

II. megoldás. A 3. ábra szögjelöléseivel a P létezése és a PC<PM nagyságviszony esetére a háromszög sinustételének ismételt alkalmazásával bizonyítjuk az állítást, figyelembe véve, hogy a C-nél a PM egyenes két oldalán keletkezett kiegészítő szögek sinusa egyenlő, és hogy PA=PB.
 

 

3. ábra
 


AMMB=AMCMCMMB=sinACMsinβsinαsinMCB=sinACPsinBPCsinαsinβ==APPCsinαBPPCsinβsinαsinβ=(sinαsinβ)2=(ACBC)2.


(A felhasznált háromszögek egymás után ACM és BCM, majd ACP és BCP, végül ABC.)
 

Megjegyzések. 1. A két érintő párhuzamosságának esetét a II. megoldásban már figyelmen kívül hagytuk. Az állításnak ez a kiegészítése csak a teljesség kedvéért történt. Ugyanis A és B speciális kölcsönös helyzete esetében is van az AB szakaszon olyan M pont, melyre AM:MB=AC2:BC2, és erre az esetre mondja az állítás, hogy az MC egyenes ekkor is egyszerű kapcsolatba hozható az A és a B pontbeli érintővel.
2. Ajánljuk az érdeklődőknek, hozzák kapcsolatba feladatunkat az 1973. évi Arany Dániel tanulóversenyek haladó csoportbeli egyik feladatával: a háromszög egyik súlyvonalát tükrözve a vele közös csúcsból induló szögfelezőre, a tükörkép a szemközti oldalt olyan arányban osztja, mint a csúcsban összefutó oldalak négyzeteinek aránya. (A tükörképet röviden szimmediánnak szokás nevezni, mint a medián-súlyvonal szimmetrikusát.)