Feladat: F.1852 Korcsoport: 18- Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Hargitai Bálint ,  Linnert László ,  Veres Sándor 
Füzet: 1973/október, 50 - 52. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Variációk, Klasszikus valószínűség, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1972/december: F.1852

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás. Az n egymás után született gyermeknek pusztán a nemük szerinti fölsorolása f (fiú) és l (leány) jelekkel 2n-féle lehet (n-ed osztályú ismétléses variációk 2-féle elemből). A feladat zárójelbe tett megállapodása egyenértékű azzal, hogy a 2n lehetséges fölsorolás mindegyike egyformán valószínű.
A kérdésünk szempontjából kedvező fölsorolások mindegyikében megkeressük a legidősebb (vagyis az első) olyan gyermeket, akinek van bátyja is, nénje is, öccse is és húga is, és a fölsorolásokat ennek a legidősebb gyermeknek a születés időrendjében kapott i sorszáma szerint összefogjuk egy-egy osztályba. Nyilvánvalóan így minden kedvező fölsorolás egy és csak egy osztályba tartozik majd bele; i-t az illető osztály indexének nevezzük, értékére áll 3in-2.
Az a tény, hogy az i sorszámú gyermek az első megfelelő, egyrészt azt jelenti, hogy a korábban született (i-1) gyermek között van fiú is, lány is, de az öt közvetlenül megelőző (i-1) sorszámú gyermek előtti (i-2) testvér közt már vagy fiú nincs, vagy lány nincs. Ez az (i-2) tagú együttes tehát csupa egyneműből áll. Jelöljük az együttest röviden f(i-2)-vel, ill. l(i-2)-vel, így az első i gyermek fölsorolása csak a következő 4 lehetőség valamelyike lehet:

f(i-2),l,f;l(i-2),f,f;f(i-2),l,l;l(i-2),f,l.(1)
Másrészt az jellemzi az i indexű osztályt, hogy minden egyes fölsorolásában az (n-i) számú további (fiatalabb) testvér nem mind egynemű. Így az utóbbiak fölsorolása m=2n-i-2 különböző félének adódhat, hiszen csak a "csupa fiú'' és a "csupa leány'' sorrendek vannak kizárva a gondolható 2n-i ismétléses variáció közül. Az m-féle befejezés mindegyike az (1) alatti kezdések mindegyikéhez hozzákapcsolható, tehát az i indexű osztályba
4m=4(2n-i-2)=2n+2-i-8
számú felsorolás tartozik.
Ezt a kifejezést az i=3,4,5,...,n-2 értékekre összegezve a kedvező felsorolások (családok) száma
i=3n-2(2n+2-i-8)=(2n-1+2n-2+...+24)-8(n-4)=2n+16-8n,
végül a kérdezett valószínűség:
p=2n-8(n-2)2n=1-n-22n-3(2)
(speciálisan n=5,6,7 és 10 esetére rendre 0,25; 0,5; 0,6875; 0,9375).
 

 Veres Sándor (Debrecen, Fazekas M. Gimn., III. o. t.)
 Hargitai Bálint (Kaposvár, Táncsics M. Gimn., IV. o. t.)
 

Megjegyzés. Meggondolásunk első része átvihető a gyermekek növekedő életkoruk szerinti felsorolására is. És ha minden gondolható kedvező felsorolásra megállapítjuk a legfiatalabb megfelelő gyermek j sorszámát is, és a felsorolásokat az első és utolsó megfelelő gyerek sorszámainak egyidejű figyelembevételével osztályozzuk, akkor az i és j indexű osztálybeli fölsorolásokban j-(i-1) számú gyermeknek van bátyja is, nénje is, húga is és öccse is. Így kis módosítással fölvethető ez a kérdés is: találomra kiválasztva egy n gyermekkel bíró apa valamelyik gyermekét, mi a valószínűsége annak, hogy ennek a gyermeknek legyen bátyja is, öccse is, húga is és nénje is.
 

II. megoldás. Egyszerűbb számba venni a kérdés szempontjából kedvezőtlen ‐ röviden: "tlen'' sorrendeket, családokat.
Nyilván "tlen'' az eset, ha nincs lány a családban vagy ha csak 1 van. Az előbbi egyetlen módon lehet: csupa fiúval, az utóbbi n-féleképpen, a leány 1, 2, ..., n indexe szerint.
2 leányt véve is "tlen'' a sorrend, ha nem áll köztük fiú: ff ...fllff ...f, mert egyik bátyjuknak sincs nénje, egyik öccsüknek sincs húga, és mert maguknak csak egyféle leánytestvérük van. Ilyen sorrend (n-1)-féle van az első leány indexe szerint. A 2 leány közé 1 fiút iktatva ez az egyetlen, akinek már van kétféle leánytestvére, de még ilyen "lfl-blokk'' (változtathatatlan részsorrend) mellett is "tlen'' a sorrend, ha a blokk a sorrend elején vagy a végén van, ami 2 módot jelent. Ha azonban az (n-2) fiú közül legalább 2 van a két leány között, akkor a sorrend már kedvező, tekintet nélkül a további n-4(1) fiú sorrendi helyzetére.
Az eddigiekben "lány'' helyett mindenütt "fiút'' mondva, fiú helyett viszont lányt ‐ ugyanezeket az eredményeket kapjuk; tehát azokban a családokban, ahol valamelyik nemű gyermekből legföljebb 2 van, a "tlen'' esetek száma
2{1+n+(n-1)+2}=4n+4; ugyanis így n5 miatt egyetlen családot sem számítottunk kétszeresen.
Ha lány is, fiú is legalább 3 van ‐ azaz a leányok száma 3 vagy 4 vagy ...(n-3), ami együtt (n-5) eset ‐ az eddigiek mintájára minden esetben 4 "tlen'' képezhető:
a) az összes lány is, az összes fiú is egy-egy blokkot alkot, ez 2 mód:
l, ..., l, f, ..., f és f, ..., f, l, ..., l;
b) a most mondott két blokk csatlakozásánál levő két gyerek sorrendjét fölcseréljük:
l,l,...,l,legalább 2f,l,f,f,...,f,legalább 2ésf,f,...,f,legalább 2l,fl,l,...,l.legalább 2
Bármelyik nemből 1-nél többet áttéve a másik blokkba, a második áttettnek már négyféle testvére lenne.
Így a kedvezőtlen sorrendek száma:
(4n+4)+4(n-5)=8n-16=8(n-2),
megegyezésben az I. megoldás (2) első törtjében a számláló kivonandójával.
 

 Linnert László (Szeged, Radnóti M. Gimn., III. o. t.)