Feladat: F.1831 Korcsoport: 18- Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Füredi Zoltán ,  Prőhle Péter ,  Szigeti Gábor 
Füzet: 1973/január, 20 - 22. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Indirekt bizonyítási mód, Terület, felszín, Síkbeli ponthalmazok távolsága, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1972/május: F.1831

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás. Írjunk kört mindegyik kijelölt pont körül az adott k kör r sugarának 1/3 részével. Az állítás akkor és csak akkor nem igaz, ha e kis ,,hatáskörök'' közt nincs olyan kettő, mely átfedné egymást (vagyis hogy volna közös belső pontjuk). Ugyanis csak ilyen átfedés esetében van a két kis kör középpontja egymástól 2r/3-nál kisebb távolságban (és ez minden átfedés esetében így is van), hiszen érintkezés esetében már 2r/3-mal egyenlő a távolság, ha pedig a két kör kerületének sincs közös pontja, akkor nagyobb 2r/3-nál.
Tegyük föl az állítással ellentétben, és az iméntiek szerint, hogy a 17 db kis kör közül semelyik kettőnek nincs közös belső pontja. Ekkor a 17 kör együttvéve

t1=17π(r3)2=17π9r2
területet fed le. Másrészt mind a 17 kört le lehet fedni egy, a k középpontja körüli r+r3=4r3 sugarú k' körrel, hiszen k' alól egy hatáskörnek még akkor sem látszanék ki belső pontja, ha a hatáskör középpontja ‐ egy eredetileg kijelölt pontunk ‐ a k kerületén volna. Ámde k' területe 16π9r2, kisebb t1-nél, lehetetlen tehát, hogy k' területén elférjen 17 db átfedés nélküli hatáskör. ‐ Meggyőződtünk az ellentétes állítás ellentmondó voltáról, ezzel a feladat állítását bebizonyítottuk.
 

Füredi Zoltán (Budapest, Móricz Zs. Gimn., IV. o. t.)

 

Megjegyzések. 1. Meggondolásunkból az is adódik, hogy 17 pont helyett 16-ot véve is igaz a feladat állítása, mert 16 átfedés nélküli hatáskör sem fedhető le az együttesükkel egyenlő területű k'-vel amiatt, hogy több kör nem fedheti hézagtalanul a síkot átfedés nélkül.
2. A fenti gondolatmenettel azt is meg lehet mutatni, hogy egy r sugarú kör belsejében tetszőlegesen kijelölve n pontot, mindig található köztük kettő, amelyek távolsága kisebb 2αr-nél ‐ ahol α>0 ‐, ha
n1+1α.
Esetünkben α=1/3.
 

Prőhle Péter (Budapest, Fazekas M. Gyak. Gimn., III. o. t.)

 

II. megoldás. Az eredeti k kör sugarát hosszúságegységnek vesszük és megmutatjuk a következőt: lehet k-t olyan 16 részre felosztani, hogy mindegyik rész átmérője ‐ ezen általában bármely síkidom két tetszőleges (belső vagy határ-) pontja közti távolság maximumát szokás érteni ‐ kisebb, mint 2/3. Ebből a feladat állítása már következik. Ugyanis a 17 pont bármilyen kijelölése esetén legalább 2 pont ugyanahhoz a részéhez tartozik a felosztásnak (ha egy kijelölt pont részek közös határvonalára esik ‐ vagy több határvonal csomópontjába ‐, akkor a pontot az illető részek mindegyikéhez tartozónak tekinthetjük), azon belül pedig nincs 2/3-nál nagyobb távolságú pontpár.
A felosztást egy a k-val koncentrikus, sugarú k' körrel készítjük elő, ennek belsejét 2 egymásra merőleges átmérővel 4 részre osztjuk, a k' és k közti körgyűrűt pedig 12 egybevágó részre, körgyűrűcikkre, egymással szomszédos páronként 30-os szöget bezáró sugaraknak a gyűrűbe eső szakaszaival.
Ekkor egy-egy belső negyedkörnek egyetlen pontja sincs messzebb a határoló körív A végpontjától, mint az ívhez tartozó AB=h húr (a negyedkör benne van az A közepű, AB sugarú körben, lásd ábra), tehát h a rész mondott értelemben vett átmérője. És mindig teljesül
h=ϱ2<23,hacsakϱ<23.(1)
 

A gyűrű 12-ed részének az átmérője pedig a belső és külső határoló ívéről vett egy-egy nem-szomszédos végpont CD=d távolsága, ami az 1, q és d oldalú háromszögből a cosinustétellel
d=1+ϱ2-3ϱ
(a d-vel szemben levő szög 30), és így akkor lesz
d<23,haϱ2-ϱ3+59<0,
azaz ha
32-76<ϱ<32+76(2)

Tizedes alakú közelítő törtekkel tájékozódva (1)-hez elegendő, ha ϱ<0,47, (2)-höz, ha 0,43<ϱ<1,30, eszerint pl. ϱ=4/9 mindkét föltételnek eleget tesz (ez tizedes közelítő törtek nélkül is belátható). A kívánt felosztás tehát létezik, állításunkat ezzel bebizonyítottuk.
 

Szigeti Gábor (Budapest, Móricz Zs. Gimn., IV. o. t.)

 

Megjegyzés. A felhasznált felosztás azt is mutatja, hogy egy kört hézagtalanul le lehet fedni 16 db 1/3 akkora sugarú körrel.