Feladat: F.1820 Korcsoport: 18- Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Breuer Péter ,  Máthé Sarolta ,  Smohay Ferenc 
Füzet: 1973/november, 119 - 121. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Derékszögű háromszögek geometriája, Középvonal, Egyenes körkúpok, Térfogat, Térelemek és részeik, Gömb és részei, Szinusztétel alkalmazása, Ellipszis, mint kúpszelet, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1972/március: F.1820

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Megoldás. Legyen a kúp alapkörének centruma C, sugara r, a kúp csúcsa M, magassága m, továbbá az S metsző síknak az alapkörrel közös pontja A, a CM tengellyel való metszéspontja T. Számadatainkra tekintettel csak a CT=m1<CM esetet tekintjük, egyelőre általában, ekkor S a kúpnak minden alkotóját metszi és ‐ mint ismeretes a tankönyvből ‐ a metszésvonal ellipszis. Így a kúp egyik része ellipszis alapú ferde kúp, ennek térfogatát V1-gyel, az eredeti kúpét V-vel jelölve a V1:(V-V1)=λ arányt kell megállapítanunk.

 
1. ábra
 
2. ábra

Megmutatjuk, hogy S merőleges az MCA síkra, más szóval hogy az MCA sík közös szimmetriasíkja S-nek és a kúpnak, tehát a metszésvonaluknak is. Ha ugyanis az MC-n átmenő, S-re merőleges S1 sík ‐ ami közös szimmetriasíkja S-nek és a kúpnak ‐ az alapkörből egy, az AA' átmérőtől különböző A1A'1 átmérőt metszene ki, akkor S-nek még egy pontja lenne az alapkörön, ti. A-nak az S1 re (az A1A'-re) való tükörképe, ez pedig ki van zárva. Eszerint az S és MCA síkok AT metszésvonala az ellipszisnek szimmetriatengelye; mégpedig a nagytengelye, mert a metszésvonal ellipszis voltának a Dandelin-féle érintőgömbökkel való említett bizonyítása szerint ezen a tengelyen vannak a fókuszok, ti. ahol a két gömb S-et érinti.
Jelöljük a nagytengely másik, az MA' alkotón levő végpontját B-vel, az ellipszis középpontját O-val, B-hez közelebbi fókuszát F-fel. A λ arányszám kiszámításához szükségünk van egyrészt az ellipszis t területére, illetve a=AB/2 és b féltengelyeire, amelyekből t=πab, másrészt a ferde kúp MM' magasságára, ahol M' az M-nek az AT egyenesen levő vetülete.
Legyen az ABA' háromszög AB-vel párhuzamos középvonala CC'(=a). Ekkor egyrészt a párhuzamos szelők tételéből
BT=C'CTMCM=am-m1m,
másrészt az ATC derékszögű háromszögből
TA=r2+m12.
és ezekkel a BT+TA=BA=2a egyenletből
a=mm+m1r2+m12.

A kistengely felehosszát a b2=a2-OF2 összefüggés alapján számítjuk abból, hogy F a ferde kúpba beírt gömbnek S-sel való érintkezési pontja, illetve a fentiek alapján az ABM háromszög beírt körének az AB oldalon levő érintési pontja
BF=12(BA+BM-AM),OF=a-BF=12(AM-BM)=12A'B,
és az A'AB háromszögre a sinustételt alkalmazva
OF=12ABsinBAA'sinBA'A=am1mr2+m2r2+m12,b2=a2-OF2=a2r2(m2-m12)m2(r2+m12)=r2(m2-m12)(m+m1)2=r2m-m1m+m1.



Végül a ferde kúp magassága
MM'=MTsinMTM'=MTsinCTA=(m-m1)rr2+m12.

Mindezek behelyettesítésével, majd felismerve az eredeti kúp térfogatképletét:
V1=π3abMM'=πr2m3(m-m1m+m1)3=V(m-m1m+m1)3,
azt látjuk, hogy λ csak m-től és m1-től függ, r-től nem.
Számadatainkkal r=13, m=39, m1=39-30=9, V1=V0,4941; a másik ‐ a csonka ‐ rész térfogata V0,5059, tehát λ=0,4941:0,5059. Másképpen: a felső (a csúcsot tartalmazó) rész térfogata az alsóénak 97,7%-a, fordítva pedig 102,4% az arányszám.
Összeállítva a következők dolgozatainak részeiből:
Máthé Sarolta (Budapest, Apáczai Csere J. Gyak. Gimn., III. o. t.)
Smohay Ferenc (Székesfehérvár, Teleki Blanka Gimn., IV. o. t.)
Breuer Péter (Eger, Gárdonyi G. Gimn., IV. o. t.)
 

Megjegyzések. 1. Más lehetőség az a, b, MM' szakaszok hosszának kiszámítására a CA, CM tengelyekkel kifeszített derékszögű koordináta-rendszerben B1, O, O1 (az O vetülete CM-re) meghatározása, majd az O1 középpontú körmetszet sugara, ebben 2b a OO1 távolságra levő húr. A megoldások többsége így jutott célhoz.
2. A feladat m és m1 számadatai közelítő értékek a következő régi osztozkodási feladatra: értékes anyagból való kúp alakú test olyan síkmetszettel vágandó két egyenlő térfogatú részre, hogy a metszet érintse az alapkört. Helyes felosztásnál m1-et valamivel kisebbre kellene venni. Az átmérő adatot csak a jobb elképzelés érdekében szerepeltette a szerkesztőség.