Feladat: F.1819 Korcsoport: 18- Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Gál Péter 
Füzet: 1973/december, 198 - 200. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Háromszögek hasonlósága, Tengelyes tükrözés, Pont körüli forgatás, Szabályos sokszög alapú gúlák, Egyenlő szárú háromszögek geometriája, Kocka, Térelemek és részeik, Gömb és részei, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1972/március: F.1819

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Legyen a kocka középpontja O, két lapja az ABCD=N és az ADB*C* négyzet, ezek középpontja K1, illetve K2 és O-nak ezekre vett tükörképe a O1 ill. O2 (1. ábra).

 

 

1. ábra
 

Így az OKi egyenesek (i=1,2) a kocka laptengelyei. Mivel AD=1, OKi=1/2 és OOi=2OKi=1, azért a gömb sugarára kimondott korlátozás szerint OKi<r<OOi és a vizsgálandó T test 6 új csúcsa közül egy-egy a KiOi szakasznak egy Ei belső pontja. Ezért T konvexsége alapján az ADEi háromszögek a T-nek lapjai, mert minden más csúcsa az ADEi síknak egyik oldalán van (2. ábra), hiszen a KiOi  félegyenesen Oi, az Ei-ként meg nem engedett, legközelebbi pont, és A, D, O1, O2 nyilvánvalóan egy síkban vannak.
 

 

2. ábra
 

 

 

3. ábra
 

Így T lapjai négyesével egy-egy olyan szabályos gúla oldallapjai, melynek alapja a kocka egy lapja, és T örökli a kocka minden szimmetriáját, hiszen minden olyan forgatás és tükrözés, amely a kockát önmagába viszi át, ugyanezt teszi a 6 új csúcs együttesével.
Ezek szerint T-nek ‐ bármely megengedett r mellett ‐ csupán kétféle nagyságú lapszöge van: a kockából származó éleknél akkora, mint az AD élnél az ADE1, és ADE2, lapok szöge, a gúlaéleknél pedig akkora, mint az AE1 élnél az AE1D és AE1B lapok szöge.
Az első lapszög egyenlő az E1E2F egyenlő szárú háromszög F-nél levő szögével ‐ ahol F az AD él felezőpontja ‐, mert FE1 is, FE2 is merőleges AD-re. A második lapszögre vonatkozóan azt használjuk föl T szimmetriáiból, hogy szárlapjai, az AE1D és AE1B háromszögek, egymás tükörképei a kocka ACC* átlós síkjára, ezért a D-ből és B-ből AE1-re bocsátott merőlegesek talppontja közös. Ezt G-vel jelölve, a második fajta lapszöget a DBG egyenlő szárú háromszög G-nél levő szöge méri.
Ezek szerint a két lapszög akkor és csak akkor egyenlő, ha a DBG háromszög hasonló az E1E2F háromszöghöz, azaz ha
E1FDG=E1E2DB.(1)
Itt a bal oldal az ADE1 háromszög kétféle magasságának aránya, ezért egyenlő a rájuk merőleges alapok arányának reciprokával, AE1AD-vel ‐ itt speciálisan AE1-gyel ‐ , a jobb oldal pedig az E1E2O és DBA egyenlő szárú derékszögű háromszögek átfogóinak aránya, tehát egyenlő befogóik arányával, ami E1ODA=E1O=r. Ezeket (1)-be beírva, négyzetre emelés után
AE12=AK12+K1E2=12+(r-12)2=r2,
és innen a lapszögek egyenlőségének keresett feltétele:
r=34.

 

Gál Péter (Budapest, Fazekas M. Gyak. Gimn., IV. o. t.)
 

Megjegyzés. A lapszög nagysága ki is számítható. Bármely megengedett r mellett
E1FE2=φ=90+2E1FK1,
és ehhez
tgE1FK1=E1K1K1F=2r-1,
így a meghatározott érték mellett
φ-902=arc tg(2r-1)=arc tg12=2634',φ=14308'.