Feladat: F.1818 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Gál Péter 
Füzet: 1976/november, 109 - 110. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Merőleges affinitás, Parabola egyenlete, Parabola, mint mértani hely, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1972/március: F.1818

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás. Jelöljük a parabola fókuszát F-fel, vezéregyenesét d-vel, az adott pontot Q-val, a csúcsot C-vel, ekkor a t tengely átmegy C-n és merőleges d-re. Legyen továbbá Q és C vetülete d-re Q1,C1.

 

 

1. ábra
 

Ekkor a definíció szerint QF=QQ1,CF=CC1, és mivel F,C1 is a t-n van, CC1=FC1/2. Ugyanennyire van d-től az FQ1 szakasz Q2 felezőpontja is, tehát Q2 rajta van a C-ben a t-re állított c merőlegesen, ami megszerkeszthető. Szerkeszthető QQ1 is, párhuzamos t-vel, messe ez c-t Q3-ban.
Ezek alapján adatainkból F és d szerkesztése a következő: a t-re C-ben állított c merőleges és a t-vel Q-n át rajzolt q párhuzamos metszéspontja Q3. CQ3 felezőpontja Q2, a QQ2-re Q2-ben állított merőleges kimetszi t-ből F-et, q-ból pedig d-nek Q1 pontját, ezzel d is ismert. A szerkesztés elvégezhető, ha Q nincs rajta sem t-n, sem c-n.
Legyen most már az adott egyenes e. A keresett E parabolapont szerkesztésében e-nek adjuk át az előbbi q szerepét: e metszi d-t E1-ben és FE1 felező merőlegese kimetszi e-ből E-t.
 

II. megoldás. Legyen parabolánk egyenlete y=ax2, eszerint az adott C csúcsot origónak, az adott t tengelyt ordinátatengelynek választottuk. Legyen továbbá az adott Q pont vetülete az y tengelyre Q', vagyis Q koordinátái CQ'=y1,QQ'=x1, végül a kérdéses e egyenesnek t-től való távolsága x2, előjellel együtt értve, és a keresett E metszéspont ordinátája y2.
 

 

2. ábra
 

Ekkor
y1=ax12ésy2=ax22.

Az ismeretlen a állandó kiküszöbölésével
y2y1=(x2x1)2,y2=y1x2x1x2x1,
vagyis az ordinátát úgy kapjuk, hogy y1-et nyújtjuk (ill. zsugorítjuk) x2/x1 arányban és az eredményt még egyszer ugyanebben az arányban. Ennek egyféle végrehajtása: CQ és e metszéspontja E1, ennek vetülete QQ''-re E2, ekkor CE2 metszi ki E-t.
Itt F és d megszerkesztése nélkül kaptuk E-t.
 

  Gál Péter (Budapest, Fazekas M. Gyak. Gimn.)
 

Megjegyzés. Erre a ,,klasszikus'' feladatra több megoldás is ismeretes. Kitűzésekor azt vártuk, hátha akad valaki, aki közelébe talál a kitűző érdekes, de kevésbé ismert megoldásának,* ez azonban nem vált be.
*Lásd: B. Szőke: Eine mechanische Parabelkonstruktion, Praxis d. Math. (1973) 100. oldal.