Feladat: F.1816 Korcsoport: 18- Nehézségi fok: átlagos
Füzet: 1973/április, 160 - 161. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Differenciálási szabályok, Elemi függvények differenciálhányadosai, Magasabbrendű deriváltak, Függvényvizsgálat differenciálszámítással, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1972/március: F.1816

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Görbe inflexiós pontjának fogalmát az x3 függvény görbéjéhez az x=0 abszcisszájú pontban fektetett érintő példáján ismertük meg a tankönyvből. Itt az érintő maga az x tengely, és ha x növekedve halad át a 0 értéken, akkor a görbe az érintő alsó partjáról áthajlik a felső partjára. Ezt így is mondhatjuk: tekintsük a görbe és az inflexiós pontbeli érintő ugyanazon abszcisszájú pontjaira nézve az ordinátákat, ezek különbsége x<0 esetén negatív, x>0 esetén pozitív. Ezt az előjelváltozást tekintjük egy tetszőleges f(x) függvénygörbe inflexiós pontja és inflexiós érintője jellemző tulajdonságának; pontosabban így: [u,f(u)], akkor inflexiós pontja az y=f(x) görbének, ha véve az u-beli érintő

y=f(u)+f'(u)(x-u)
egyenletét, az
fix)-[f(u)+f'(u)(x-u)]=g(x)
különbség előjele az u helyen áthaladva megváltozik [magán az u helyen értelemszerűen g(u)=0 a különbség értéke]. ‐ Természetesen csak differenciálható f-ekre gondolunk.
Az előjelváltozás azt jelenti, hogy g(x) görbéje az u helyen áthaladva áttér az x tengely alsó partjáról a felsőre vagy a felsőről az alsóra. Tehát ez a görbe u előtt is, utána is emelkedik, illetve előtte is, utána is süllyed. Eszerint ‐ mivel f-fel együtt g is differenciálható ‐ g'(x) az u után ugyanolyan jelű, mint volt u előtt.
Mármost ha az u hely egy bizonyos környezetében
g'(x)=f'(x)-f'(u)>0,xu,
ez azt jelenti, hogy akár x<u, akár x>u, a derivált értéke nagyobb, mint f'(u), tehát a deriváltnak x=u-ban minimuma van. Hasonlóan, ha a környezetben g'(x)<0 és xu, akkora deriváltnak u-ban maximuma van. Mindkét lehetőséghez egyaránt szükséges, hogy
[g'(x)]'=[f'(x)]'=f''(x),
azaz f második deriváltja az u helyen 0 legyen. Feladatunkban
f''(x)=(45x4-90x2+19)'=180x3-180x=180x(x-1)(x+1)=0
az x=-1, x=0 és x=1 helyeken teljesül, és most meg kell vizsgálnunk, van-e valóban e helyeken maximum vagy minimum. ‐ A derivált így alakítható:
45x4-90x2+19=45(x2-1)2-26.
A változó tag az x=±1 helyek kivételével mindenütt pozitív, és e két helyen 0, tehát e két helyen f'(x)-nek valóban szoros értelemben vett minimuma van. Ha pedig |x|<1 és x0, akkor|x2-1|<1, a változó tag kisebb, mint 45, az x=0 helyen pedig egyenlő 45-tel, tehát f'(x)-nek x=0-ban valóban szoros értelemben vett maximuma van.
 

 

Ez a fentiek szerint elegendő g(x) előjelváltozásához, ahhoz, hogy az f(x) görbe
(-1,2),(0,0),(1,-2)
pontjai inflexiós pontok legyenek. Számítás nélkül látható, hogy ez a három pont rajta van az y=-2x egyenesen. ‐ Ezzel a bizonyítást befejeztük.