Feladat: F.1814 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Füzet: 1972/november, 141 - 143. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Trigonometriai azonosságok, Szinusztétel alkalmazása, Koszinusztétel alkalmazása, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1972/február: F.1814

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás. A konvexség azt jelenti, hogy a CA átló szétválasztja a D, B csúcsokat, a BD átló pedig C-t és A-t, eszerint DCB=DCA+ACB=75, és hasonlóan CDA=CDB+BDA=75. Most a négyszögnek mind a négy részháromszögében csupán két‐két független adatot ismerünk.

 

 

Megoldhatjuk azonban feladatunkat úgy, hogy kifejezzük a CDA és CDB háromszögből CA-t, ill. CB-t (a sinustétel alapján) a kérdezett CD oldallal és ismert szögek függvényeivel, majd e két kifejezés felhasználásával az ABC háromszögből az ismert AB-t fejezzük ki (a cosinustétel alapján) a kérdezett CD oldallal és ismert szögek szögfüggvényeivel. Ezáltal ugyanis egyenletet kapunk CD-re:
AB2=CA2+CB2-2CAcosBCA==CD2sin2CDAsin2CAD+CD2sin2CDBsin2CBD-2CD2sinCDAsinCDBcosBCAsinCADsinCBD,


amiből, áttérve a szögeknek az ábra szerinti egyszerűbb jelölésére
CD2=AB2N,CD=ABN,aholN=sin2(δ1+δ2)sin2(γ2+δ1+δ2)+sin2δ1sin2(γ1+γ2+δ1)-2sinδ1sin(δ1+δ2)cosγ1sin(γ2+δ1+δ2)sin(γ1+γ2+δ1).



Számadatainkkal
N=4-36,CD=256(4+3)13=40,66  egység.

Megjegyzések. 1. Természetesen a DA és DB távolságok kifejezéseivel is kifejezhettük volna AB-t, majd ezzel CD-t.
2. Feladatunkban a numerikus számítást elvégezhettük trigonometriai táblázat nélkül, mert mind a négy szögadat ún. ,,nevezetes szög'', és ilyenek a felhasznált összegeik is.
3. A feladat a gyakorlati trigonometriában (geodéziában) is szerepel, mint az A, B, C és D tereppontok közti 6 távolság kapcsolatának kérdése, ha ismerjük egyrészt az A és B alappontok távolságát, másrészt a meghatározandó C és D pontokban a másik három pont felé mutató irányok közti szögeket. A feladatot Hansen‐féle hátrametszésnek nevezik. A tankönyvből ismert hátrametszéshez1 hasonlítva tekinthetjük egyedül C-t meghatározandó pontnak, D-t mintegy a hiányzó harmadik alappont pótlására önkényesen fölvett pontnak, amely azáltal válik használhatóvá, hogy benne elvégezhetjük ugyanazokat a szögméréseket, mint C-ben.
Gyakorlati feladatban a mért szögadatok tetszés szerintiek lehetnek, ilyenek mellett a fenti N számítása nehézkes a végzendő több különféle művelet miatt. Bemutatjuk alább a megoldás egy átalakítását abból a korból, amikor a számolások megkönnyítésének majdnem kizárólagos eszközei a logaritmus‐táblázatok voltak.
Egyébként feladatunk szerkesztéssel való megoldását a Gy. 1419. gyakorlat fogja adni.
 

II. megoldás. Először az ismert AB oldalra támaszkodó BAC=α és ABD=β szögeket számítjuk ki. Összegük nyilvánvalóan α+β=γ2+δ1, ismert. Az
ABADBCBACDCBDADC=1
azonosságból a sinustétel alapján
sinδ2sinβsinαsinγ1sinβ2sinδ1sinγ2sinα1=1,
és az addíció tétel alkalmazásával
sinα=sinα1sinγ1sinδ1sinβ2sinγ2sinδ2sinβ=Ksinβ=Ksin(γ2+δ1-α)==Ksin(γ2+δ1)cosα-Kcos(γ2+δ1)sinα,ctgα=1+Kcos(γ2+δ1)Ksin(γ2+δ1)=ctg(γ2+δ1)+sin(γ1+γ2+δ1)sinγ2sinδ2sin(γ2+δ1+δ2)sinγ1sinδ1sin(γ2+δ1),


és itt a második tag kiszámítása trigonometriai logaritmustáblázat használatával csak összeadást‐kivonást igényel. (Asztali ‐ kézi vagy elektromechanikus ‐ számológépen is könnyebb a számítása, mert csak szorzás, osztás fordul elő benne.) α és β ismeretében a négy pont közti 5 további szakasz a sinustétel alapján számítható, vagyis a cosinustételnél kényelmesebben.
 

Megjegyzés. Használtuk a ,,kényelmes'' számolás kifejezést, és némelyeknek talán furcsának tűnik ez az összekapcsolás. De talán megérzik, hogy csak azt szokás érteni ezen: a számítási elv (a végképlet) megállapítása után a numerikus végrehajtással kevesebb a probléma.
1Czapáry E.‐Horvay K.‐Pálmay L.: Matemetika a gimn. III. o. számára, Tankönyvkiadó, Budapest, 1968., 68. oldal.