Feladat: F.1813 Korcsoport: 18- Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Buza Antal 
Füzet: 1973/április, 158 - 159. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Tengelyes tükrözés, Derékszögű háromszögek geometriája, Szögfelező egyenes, Euler-egyenes, Körülírt kör, Magasságpont, Körök, Háromszögek szerkesztése, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1972/február: F.1813

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Toljuk el az MA szakaszt úgy, hogy a magasságpont a C csúcsba jusson, és legyen A új helyzete A'. Ekkor egyrészt A'C||AMBC, másrészt A'A||CMBA, vagyis A' a BC-re C-ben és BA-ra A-ban állított merőlegesek metszéspontja, tehát Thalész tételének megfordítása alapján azonos az ABC háromszög köré írt k kör B-ből kiinduló átmérőjének végpontjával. Eszerint a BC és CA'=MA szakaszokból mint befogókból szerkesztett derékszögű háromszög körülírt köre éppen k. (Mondjuk ki mindjárt: k bármely BC, MA adatpár esetén létrejön, MA=0 esetén átmérője maga BC, ami viszont természetesen nem lehet 0.)

 

 

A D pont ‐ értelmezésénél fogva ‐ k-nak az A-t nem tartalmazó BC ívén keletkezik. És mivel a BAD és DAC egymással egyenlő szögek k-nak a BD, DC ívén nyugvó kerületi szögei (természetesen azokat a BD, DC íveket értve, amelyek az A-t nem tartalmazó BC ív részei), azért e két ív egyenlő egymással. Így a BD, DC húrok is egyenlők, tehát D szerepére csak az a D1 és D2 pont alkalmas, ahol a BC szakasz f felező merőlegese metszi k-t (más szóval D1 és D2 a BC-re merőleges átmérő végpontjai). És folytatólag az A csúcs nem lehet máshol, mint azokon a ki körökön (i=1,2), melyeknek középpontja Di és sugaruk egyenlő az előírt DA szakasszal, vagyis k és ki valamelyik közös pontjában. Ezzel a szerkesztést befejeztük.
Amennyiben k és ki közös pontja a BC egyenesnek Di-t nem tartalmazó partján adódik, akkor a közös pont megfelel A szerepére, és az ABC háromszög megfelel a feladat követelményeinek, mert így az ABC háromszög M magasságpontjára a fenti meggondolás szerint teljesül MA=CA', másrészt BC és DA hossza is az előírás szerinti.
Ha a Di pontot véve, a DA hosszúságra teljesül DiB<DA<D1D2, akkor ki két különböző pontban metszi k-t, de a keletkező két háromszög egymástól nem lényegesen különböző, hiszen egymás tükörképei f-re. Ha DA=D1D2=BA', akkor egyenlő szárú háromszöget kapunk eredményül. Ha pedig DADiB vagy DA>BA', akkor ki nem ad megoldást.
Mint már említettük, előfordulhat az adathármasban az AM=0 érték is (viszont akár BC=0, akár DA=0 eleve elfajult esetet jelent). Ilyenkor M azonos A-val, a BAC szög derékszög, BC átmérő, D1 és D2 egymás tükörképei BC-re, ezért eleve elég D1-gyel foglalkoznunk.
Mindezek szerint a feladatnak legföljebb 2 lényegesen különböző (nem egybevágó) megoldása van.
 
Megjegyzések. 1. A megoldhatóság fönti föltétele megadható az adatokat tartalmazó egyenlőtlenséggel is, hiszen D1B és D2B könnyen kifejezhetők a BC, AM hosszúságokkal.
 
2. Megszerkeszthetjük k-t a háromszög Euler-féle egyenesére ismert tétel alapján is. Jelöljük k középpontját, súlypontját és a BC oldal felezőpontját rendre O, S, F betűvel. AF és OM az S-ben metszik egymást és OF||MA, így SOF és SMA középpontosan hasonló háromszögek. Továbbá SF=SA/2, így OF=MA/2, a BOF derékszögű háromszög megszerkeszthető.
 

 Buza Antal(Dunaújváros, Münnich F. Gimn.)