Feladat: F.1796 Korcsoport: 18- Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Balogh Z. ,  Bara T. ,  Bartha Miklós ,  Boruzs Mária ,  Breuer P. ,  Burda Magdolna ,  Császár Gy. ,  Deák J. ,  Gál P. ,  Gáncs I. ,  Horváth L. ,  Horváth Mária ,  Kémeri Viktória ,  Kópházi J. ,  Kovács István ,  Krisztalovics Katalin ,  KUnhalmi Rózsa ,  Lázner G. ,  Lukács G. ,  Nagy Gyöngyi ,  Nagy Z. ,  Oláh Vera ,  Pallagi D. ,  Párkány Erzsébet ,  Pataki B. ,  Péntek J. ,  Perbíró Éva ,  Pröhle T. ,  Richter Mária ,  Sebestyén L. ,  Somogyi Judit ,  Stachó B. ,  Szalai-Dobos I. ,  Szánthó Zsuzsanna ,  Szarvas G. ,  Turi Erzsébet ,  Vály Ágnes ,  Vályi G. ,  Vida T. ,  Wettl F. ,  Zombori J. 
Füzet: 1973/március, 100 - 102. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Kúpszeletek, Ellipszis, mint kúpszelet, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1971/november: F.1796

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Jelöljük az FPi félegyenes és az F körüli 2a sugarú k kör metszéspontját Ei -vel (i=1, 2; 2a szokás szerint a nagytengely hossza). Pi a k belsejében van, mert FPi<2a. Rajzoljuk meg Pi körül az Ei -n átmenő ki kört. Eszerint PiEi<2a, ki az Ei pontban belülről érinti k-t, és az MEi egyenes közös érintőjük, továbbá PiEi=FEi-FPi=2a-FPi=GPi, tehát ki átmegy G-n. Jelöljük az MG egyenesnek ki -vel való, G-től különböző metszéspontját Ni -vel, ekkor a körhöz külső pontból húzott érintő és szelő szakaszai közti ismert összefüggés* szerint (1. ábra):

MN1=ME12MG=ME22MG=MN2(1)
(az egymás utáni egyenlőségeket rendre k1, k, k2 alapján írtuk fel).
 

 

1. ábra
 

S mivel N1 és N2 az MG félegyenesen vannak (hiszen M kívül van k-n, G és Ni pedig benne vannak), azért N2 azonos N1-gyel. Így pedig P1P2 ‐ mint a k1 és k2 középpontjait összekötő egyenes ‐ merőleges az N1G közös húrjukat tartalmazó MG egyenesre. Ezt kellett bizonyítanunk.
Előfordulhat, hogy MG érinti k1-et, ekkor N1-ként G értendő. Ekkor (1) szerint k2-t is érinti, így k1 és k2 érintik egymást G-ben, G rajta van a P1P2=h egyenesen, és MG a GP1-re is, GP2-re is merőleges; az állítás ilyen esetben is helyes.
Az állításban szereplő M pont akkor és csak akkor nem jön létre, ha az FP1, FP2 félegyenesek egymás meghosszabbításába esnek, másképpen ha h átmegy F-en. Ilyen esetben az állítás tárgytalan.
 

 Bartha Miklós (Szeged, Ságvári E. Gyak. Gimn., III. o. t.)
 Kovács István (Budapest, I. István Gimn., IV. o. t.)
 

Megjegyzések.1. Láttuk, hogy az ellipszisünk P pontja körül (2a-FP) sugárral írt kör érinti k-t (természetesen belülről) és átmegy G-n. Ezt így is kimondhatjuk: azon körök középpontjainak mértani helye, amelyek érintik k-t és átmennek G-n, az az ellipszis, melynek nagytengelye 2a hosszúságú és fókuszai F és G. Ebben a felfogásban F és G szerepe különböző, k-t az ellipszis (egyik) vezérkörének nevezzük, F a vezérkör középpontja és G a fókusz. (Természetesen G-hez is tartozik egy vezérköre az ellipszisnek.) Ebből az értelmezésből több elemien bizonyítható érdekes tulajdonságát lehet belátni az ellipszis érintőinek, ha elfogadjuk az érintő következő definícióját: az ellipszis érintője minden olyan (a síkjában fekvő) egyenes, amelynek csak egy közös pontja van az ellipszissel.
2. Megoldásunkban tulajdonképpen a következő állítást bizonyítottuk be. Legyen az E1FM derékszögű háromszögben E1-nek az FM átfogóra vonatkozó tükörképe E2, és legyen G olyan pont, amelyik nincs rajta sem az E1M, sem az E2M egyenesen. Az EiG szakasz felező merőlegese metszi az FEi egyenest, jelöljük a metszéspontot Pi -vel (i=1,2). Azt állítjuk, hogy akkor P1P2 merőleges GM-re.
Ennek az állításnak a segítségével rövid bizonyítást adhatunk az 1967. évi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny II. fordulójában a matematikai osztályok részére kitűzött 2. feladatra.* A feladat szövege a következő volt. " Az MAB egyenlő szárú háromszög M csúcsán két egyenes megy át, u és v. Az A pontból u-ra, B-ből v-re bocsátott merőlegesek metszéspontja legyen W. Az A-ból MA-ra állított merőleges messe u-t U-ban, a B-ből MB-re állított merőleges messe v-t V-ben. Bizonyítandó, hogy UV merőleges MW-re.'' (2. ábra.)
 

 

2. ábra
 

Legyen ugyanis az A-ból MA-ra és B-ből MB-re állított merőlegesek metszéspontja C, messe WA, illetve WB felező merőlegese a CA, illetve CB egyenest az U', illetve a V' pontban, és legyen ennek a két felező merőlegesnek a metszéspontja K. Ez a K az ABW háromszög köré írható kör középpontja, tehát rajta van AB felező merőlegesén, MC-n. Így az a C centrumú centrális hasonlóság, amely M-et K-ba viszi, u-t KU'-be, v-t KV'-be, UV-t U'V'-be viszi. Elég tehát bizonyítani, hogy U'V'MW, ez viszont épp a bevezetőben kimondott állítás, ha benne az E1, E2, F, M, G, P1, P2 pontok szerepét rendre A, B, C, M, W, U', V' veszi át.
 (Tusnády Gábor)

*Lásd pl.: Horvay Katalin‐Pálmay Lóránt: Matematika a gimn. és szakközépisk. II. oszt. számára. Tankönyvkiadó, Budapest, 1967. 175. old. 240. feladat.

*A feladat megoldása megjelent a következő helyen: Bakos T.‐Lőrincz P.‐Tusnády G.: Középiskolai Matematikai Versenyek az 1967. évben. Tankönyvkiadó. Budapest, 1970. 95. oldal.