Feladat: F.1790 Korcsoport: 18- Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Balogh Z. ,  Bartha M. ,  Bartolits I. ,  Bezdek K. ,  Boruzs Mária ,  Breuer P. ,  Burda Magdolna ,  Deák P. ,  Deli L. ,  Dévényi T. ,  Dobos I. ,  Fazekas I. ,  Frey G. ,  Füredi Z. ,  Gáspár Cs. ,  Gáspár Gy. ,  Gerőcs I. ,  Glöckner Gy. ,  Gudenus L. ,  Gulyás J. ,  Horváth L. ,  Józsa I. ,  Juhász Gy. ,  Kémeri Viktória ,  Kollár István ,  Kósa Zsuzsa ,  Kovács István ,  Kristóf Z. ,  Krisztalovics Katalin ,  Lang I. ,  Lővei P. ,  Nádasdi I. ,  Nagy S. ,  Oláh Vera ,  Pallaghy Á. ,  Pallagi D. ,  Pap Gy. ,  Pataki B. ,  Puruczki Ágnes ,  Ribli Ágnes ,  Sebő A. ,  Smohay F. ,  Szabados Gy. ,  Szigeti G. ,  Takács Judit ,  Tari J. ,  Turán György ,  Turi Erzsébet ,  Varga Gy. ,  Vermes A. ,  Wettl F. 
Füzet: 1974/február, 56 - 57. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Poliéderek átdarabolása, Síkra vonatkozó tükrözés, Hasábok, Terület, felszín, Térfogat, Térgeometriai számítások trigonometria nélkül, Tetraéderek, Szabályos sokszögek geometriája, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1971/október: F.1790

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A két ötszöglap az AB él körül egymásba fordítható. Ezért egyrészt egymás tükörképei a síkjaik közti szög felezősíkjára. Így az EH, CF élek és a DG egyenes merőlegesek e síkra, párhuzamosak egymással, és így a test két hátralevő lapja a konvexség alapján a DGHE és a DGFC trapéz, hiszen DG távolabb van AB-től, mint CF és EH.

 

 

Az ötszöglapok egymásba fordításából az is következik, hogy a DE egyenesnek az AB forgástengelyen levő M metszéspontján átmegy DE-nek elfordított helyzete, a GH egyenes is, és M-re az ötszög szimmetriái alapján MH=MA=ME=CE, az ötszög átlója ‐ aminek hossza, mint ismeretes, 2cos36= =(5+1)/2, hosszúságegységnek AB-t véve ‐, és ugyanígy a DC, GF élpár N metszéspontjára NC=NF=NB=CE.
Ezek szerint a kérdéses test előállítható az MNDG tetraéderből a MAEH, NBCF tetraéderek lemetszésével. És mivel másrészt felépítésénél fogva a test az AB él felező merőleges síkjára is szimmetrikus, azért térfogata 2-szer akkora, mint az MODG és MAEH tetraéderek térfogatának különbsége, ahol O az AB él felezőpontja.
Vegyük észre még, hogy mivel BD párhuzamos AE-val, azért a BDG sík párhuzamos AEH-val, így BDG is egyenlő oldalú háromszög mint AEH-nak az M centrumból nagyított képe, tehát DB=BG=AC, és a test két trapézlapja egybevágó az ABCE trapézzal.
Eszerint a test f felszínét megadja az ABCE idom területének 4-szereséből és a CDE, AEH háromszögek területének 2-szereséből adódó összeg. A trapéznak, valamint a CDE háromszögnek a CD alapra merőleges magassága sin72=10+25/4, így
f=41+5+122sin72+212sin72+234==4+5410+25+32=6,797 területegység.

Az ODG egyenlő szárú háromszögben
OD=BD2-BO2=125+25,
így az O-ból húzott magasság:
OO'=OD2-DG24=1414+65=5+34.
Az MODG tetraédernek az ODG lapra merőleges magassága:
MO=MA+AO=5+22,

tehát ez a térfogat:
13125+125+345+22=9+4524.

Az AEH háromszög köré írható kör sugara AM'=1/3, így az MAEH gúla M-ból húzott magassága:
MM'=CE2-13=14+6512=5+323,
tehát térfogata:
13345+323=5+324.

Végül a vizsgált test térfogata a mondottak alapján
V=2+54=1,059 térfogategység.

Turán György (Budapest, Fazekas M. Gyak. Gimn.)
 

Megjegyzések. 1. A test térfogatát más felbontásból is számíthatjuk, pl. az FCE sík ‐ amely H-n is átmegy ‐ két ferdén lemetszett háromoldalú hasábra darabolja a testet (oldaléleik iránya CE, ill. CF).
 

2. Hasonlóan a DGAHE és DGBFC csonkahasábokra és a DGAB gúlára bontva a testet, e három rész mindegyikének térfogata V/3.