Feladat: F.1782 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Füzet: 1972/október, 52 - 56. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Függvényvizsgálat differenciálszámítással, Geometriai egyenlőtlenségek, Trigonometria, Körülírt kör, Terület, felszín, Számtani-mértani egyenlőtlenségek, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1971/szeptember: F.1782

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás. Felhasználjuk, hogy a háromszög területe kifejezhető az oldalakkal és a körülírt kör r sugarával:

t=ama2=absinγ2=ab42rsinγr=abc4r.(2)
(Az oldalak a háromszöggel együtt természetesen r-et is meghatározzák.) Felhasználjuk továbbá, hogy az x3 függvény szigorúan monoton növekvő, mert nincs olyan intervallum, melyben a deriváltja negatív vagy 0 volna. Ezek alapján az (1) állítást így alakítjuk:
64t3=4t(abcr)233a2b2c2,t334r2=12(3r)3r2.
Az utolsó alakban felismerjük, hogy a (3r) tényező a háromszögünk köré írt k körbe írható szabályos háromszög oldala, 3r/2 pedig annak magassága, tehát a jobb oldal a mondott szabályos háromszög T területét jelenti. Ennélfogva azt kell bizonyítanunk, hogy
tT.(3)

Válasszuk úgy ABC háromszögünk szokásos betűzését, hogy legyen abc. Ha itt mindkét összehasonlításban egyenlőség áll, akkor ABC szabályos háromszög, és (3)-ban egyenlőség áll. Az ellentétes esetben a<c, és a megfelelő szögekre BAC<60<ACB. Belátjuk, hogy ekkor (3) az egyenlőtlenség jelével érvényes.
Jelöljük a B csúcsnak az AC oldal felező merőlegesére vonatkozó tükörképét B*-gal és k középpontját O-val (1. ábra).
 
 
1. ábra
 

Ekkor
AOB*=COB=2CAB<120,ésAOB=2ACB>120
(az utóbbi esetben AOBk-nak a C-t nem tartalmazó AB ívéhez tartozó középponti szögét jelöli). Ha tehát az OA sugarat az ABC háromszög körüljárásával megegyező irányban O körül 120-kal elforgatjuk, közben átlépjük az OB* sugarat, de nem érjük el az OB sugarat. Jelöljük a 120-os forgatás után a sugár új végpontját B'-vel, ekkor előbbi megállapításunk szerint B' a C-t nem tartalmazó B*B íven van, tehát távolabb van az AC egyenestől, mint B. Eszerint az AB'C háromszög t1 területe nagyobb t-nél.
A k kör AB'-től legtávolabbi pontja az AB'-re merőleges átmérőnek AB'-től távolabbi D végpontja, tehát t1 nem lehet nagyobb az AB'D háromszög területénél. Mivel pedig az AB' ívhez tartozó középponti szög 120-os, azért az AB'D háromszög szabályos, és a területe T. Ezzel beláttuk, hogy Tt1>t, ezt akartuk bizonyítani.
 

Megjegyzés. A fenti bizonyítás nem különbözik lényegesen attól, ami a (3) híres-nevezetes állításra pl. a következő helyen olvasható: H. Rademacher-O. Toeplitz: Számokról és alakzatokról. 2. kiadás. Középiskolai Szakköri Füzetek. Tankönyvkiadó, Budapest, 1954. 14‐16. oldal.
 

II. megoldás. Az állítást ismét átalakítjuk. (2) alapján a fentiekhez hasonlóan
abcr3a2b2c23,azazabc33r.

Ehhez elég belátni, hogy (poz. számok számtani és mértani közepe):
a+b+c33r,(4)
vagyis azt, hogy az r sugarú körbe írt háromszög kerülete legföljebb 33r, ami a fentiek szerint a beírt szabályos háromszög kerülete.
Ezt ugyanúgy láthatjuk be, mint az I. megoldásban (3)-at. Az ott használt jelölések mellett elég azt belátnunk, hogy
AB'+B'C>AB+BC,
azaz hogy
2rsin60+2rsin(α+γ-60)>2rsinα+2rsinγ.
Ez a sinu+sinv=2sinu+v2cosu-v2 azonosság szerint ekvivalens a következőkkel:
sinα+γ2cosα+γ-1202>sinα+γ2cosγ-α2,α+γ2-60<γ-α2.


Ez pedig valóban igaz, mert jobb oldala így alakítható:
γ-α2=α+γ2-α,
és α<60. Hasonlóan láthatjuk be, hogy az AB'D háromszög kerülete legalább akkora, mint az AB'C kerülete.
 

Megjegyzések. 1. A (4) állítás ekvivalens a háromszögünk szögeire vonatkozó
sinα+sinβ+sinγ332
egyenlőtlenséggel. Erre adunk szemléletes értelmezést: sinα,sinβ és sinγ a sinx függvényt ábrázoló görbe α, β, ill. γ abszcisszájú A*, B*, C* pontjának ordinátája. Az abszcisszák pozitívok és összegük π. Így (4) bal oldala az A*B*C* háromszög S súlypontjának ordinátája, S abszcisszája hasonlóan σ=π/3, és a görbe σ abszcisszájú S* pontjának ordinátája 3/2, a (4) jobb oldalán álló szám. Eszerint (4) más szóval azt állítja, hogy S alatta van a sinx függvényt ábrázoló görbének, vagy éppen rajta van. (Ha α,β,γ közül kettő vagy mind a három egyenlő, akkor a mondott háromszög elfajul, ekkor szemléletesebb az A*, B*, C* tömegpontrendszer súlypontjára gondolni, mindhárom pontba egyenlő tömeget téve; A*B* esetén S az A*C* szakaszon van.)
Ha α<β<γ, akkor S benne van az A*B*C* háromszögben, ezért elég azt belátni, hogy a görbe (0,π) intervallumbeli ívének két pontját összekötő húr a görbe alatt halad (2. ábra, jobb áttekintés érdekében torzítással), a szokásos kifejezéssel: a sinx görbe ‐ és a függvény is ‐ ebben az intervallumban konkáv (ti. alulról, a pozitív y tengely irányába nézve).*
 
 
2. ábra
 

Ezt bizonyítjuk a 0<α<β<γ nagyságviszony esetében az A*C* húrra.
Állításunk azt jelenti, hogy a közbülső B* pontra az A*B* egyenes emelkedése nagyobb, mint a B*C* egyenesé:
sinα-sinβα-β>sinγ-sinβγ-β.(5)

Ennek bizonyítására megmutatjuk, hogy
sinx-sinβx-β{<cosβ,haπ>x>β(I.)(6)>cosβ,ha0<x<β(II.)


ebből α<β<γ figyelembevételével már adódik, hogy cosβ értéke (5) bal oldalánál kisebb, jobb oldalánál nagyobb, tehát (5) igaz.
Deriváljuk a következő függvényt:
f(x)=sinx-sinβ-(x-β)cosβ.f'(x)=cosx-cosβ.
Eszerint az (I.) intervallumban minden pontjában f'(x)<0, a (II.) pontjaiban f'(x)>0, és mivel f(β)=0, azért (I.) és (II.) mindegyikében f(x)<0. Ebből átrendezéssel és az osztásban x-β előjelét figyelembe véve adódik (6).
Mivel cosβ a sinx görbe B*-beli érintőjének iránytangense, azért az (5)-re adott bizonyításunk azt jelenti, hogy az érintő mind x>β, mind x<β esetén közte halad a B*C* és A*B* egyeneseknek.
2. Goniometriai bizonyítását adjuk a (6) pótlására alkalmas
cosα>sinβ-sinαβ-α>cosβ(0<α<β<π2)
egyenlőtlenségnek. Mérjük föl az O középpontú, egységsugarú kör OE sugarától pozitív irányban az EOP=α és EOQ=β szögeket (3. ábra), húzzuk meg a kör Q-beli érintőjét az OP-vel való T metszéspontjáig, bocsássunk merőlegest P-ből és Q-ból OE-re ‐ talppontjuk P1, ill. Q1 ‐, továbbá Q-ból OP-re talppontja S ‐, végül S-ből, P-ből és T-ből QQ1-re ‐ a talppontok rendre S2,P2,T2.
 
 
3. ábra
 

Így Q1QS=α,Q1QT=β, a pozitív hegyesszögekre ismert sinx<x<tgx egyenlőtlenséget a QOP=β-α szögre alkalmazva
QS<QP^<QT,
továbbá OS<OP<OT, ennélfogva Q1S2<Q1P2<Q1T2, tehát
QT2<QP2<QS2.
Ezek fölhasználásával
cosβ=QT2QT<QP2QT<QP2QP^=QQ1-PP1β-α=sinβ-sinαβ-α<QS2QP^=QS2QS<cosα
és a hullámosan aláhúzott tagok éppen a fenti állításunkat adják.
Könnyű belátni, hogy bizonyításunk mindaddig érvényes, amíg α<β<α+90, eszerint fenti állításunkat (α,β helyére rendre β-t, γ-t írva) csak olyan háromszögekre bizonyítja, amelyekre γ-β<90. Másrészt elég a konvexséget a (0,π/2) intervallumra bizonyítani, hiszen sinx képe a (π/2,π) intervallumban amannak a tükörképe az x=π/2 egyenesre.
* Vö. a függvény konkávságának pusztán számviszonyokkal kifejezett definíciójával a P. 110. problémában. K. M. L. 43 (1971) 30. oldal.