Feladat: F.1776 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Füzet: 1972/február, 63 - 65. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Numerikus és grafikus módszerek, Síkgeometriai számítások trigonometria nélkül sokszögekben, Szinusztétel alkalmazása, Koszinusztétel alkalmazása, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1971/május: F.1776

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Az AC, AD átlók és a köztük levő adott szög meghatározzák a DAC háromszöget, más szóval az ötszög D, A, C csúcshármasának kölcsönös helyzetét, és hasonlóan a BD, BE átlók és a DBE szög a D, E, B csúcshármas kölcsönös helyzetét. E két csúcshármast az kapcsolja össze, hogy bennük D közös és hogy a DAC és DEB körüljárások iránya egyező egymással és az ötszög csúcsainak A, B, C, D, E sorrendű körüljárásával.
Utolsónak maradt adatunk, a CE átló, az ötszögnek az előzőkből kiadódott DC, DE oldalaival együtt meghatározza C, D és E kölcsönös helyzetét, beleértve az előzőkkel egyező körüljárást is ‐ hacsak CE és a mondott két oldal teljesítik a háromszög-egyenlőtlenséget. E föltétel teljesülése mellett a kérdéses ötszög is egyértelműen meg van határozva az adatokkal (további, azaz fölösleges adat nincs), tehát a kérdéses szögek egyértelműen kiszámíthatók. A megoldás azonban csak akkor felel meg, ha a CDE háromszög CD oldalára a körüljárás figyelembevételével szerkesztett CDA háromszög A csúcsa és a DE-re szerkesztett DEB háromszög B csúcsa a CE egyenesnek D-t nem tartalmazó partján adódnak és pontjaink az ABCDE körüljárás szerint konvex ötszöget határoznak meg.

 

 

Mármost a DAC háromszögből a cosinustétellel CD=60,00, vagyis a táblázatunkkal elérhető pontosságig CD=AD, a háromszög egyenlő szárú, így DCA=CAD=3652' és ADC=10616'. (Ábránkon az ötszög ABCDE körüljárását pozitívnak vettük, így ugyanez áll a részháromszögek mondott körüljárására; a szögeket is mindig úgy írjuk le, hogy az első szár pozitív forgással jusson át a második szárba.)
A DEB háromszögből, a cosinustételt kétszer alkalmazva DE=28,00 és EDB=90, tehát BED=7344'.
Ezek szerint a CDE háromszög létrejön, benne DCE=1616', CED=3652', tehát EDC=12652'. Továbbmenve EDA=EDC-ADC=2036' és BDC=EDC-EDB=3652', pozitívok, úgyszintén ADB=EDC-EDA-BDC=6924' is, tehát a DE félegyenest DC-be átforgatva előbb lépi át DA-t, majd DB-t, amint a konvexség kívánja, egyszersmind megkaptuk a D-be befutó átlók közti szöget is.
Eddigi eredményeinkből megkapjuk a C-be és E-be befutó átlók közti szögeket is: ECA=DCA-DCE=3652'-1616'=2036', másrészt BEC=BED-CED=7344'-3652'=3652', és azt is kaptuk, hogy a CE, egyenes A-t is, B-t is elválasztja D-től.
Így a CDEA négyszög konvex, és már csak azt kell belátnunk, hogy a B csúcs nincs ennek a belsejében. Észrevesszük, hogy a CDB háromszög egybevágó a DAC háromszöggel ‐ csúcsaik a felsorolás rendjében felelnek meg egymásnak ‐, mert az adatok szerint DB=AC, számításaink szerint CD=DA és CDB=DAC. Ezért DCB=ADC=10616'>3652'=DCA , tehát B kívül van a CDEA konvex négyszög C csúcsánál levő szögtartományon. Ezt akartuk megmutatni, és ezzel a megoldást befejeztük. (Az ACB=DCB-DCA=6924' szögtöbblet sokszorosan nagyobb annál a hibánál, ami a szög‐számítások kerekítéseinél adódik, hiszen minden szög hibája legföljebb 1'.)
 

Megjegyzések. 1. A kérdezett szögek közül az utoljára sorra vettnek az értéke abból is számítható, hogy ACEBD hurkolt csillagötszög, és ilyenben az egymás után kapcsolódó szakaszok közti szögek összege 180.
2. Az ötszög kérdezett szögeit az iskolai függvénytáblázat használata mellett elérhető pontossággal határoztuk meg, így a kapott szögek megegyeznek annak az ötszögnek a megfelelő szögeivel, amelynek átlói egyenlőek a vizsgált ötszög átlóival, és amelyben cosCAD=0,8 (=4/5), cosDBE=0,96 (=24/25).
Ez azonban nem jelenti azt, hogy e két ötszög egybevágó volna, továbbmenve azt, hogy az utóbbi ötszögben a BDE háromszögben derékszög volna, az ACD háromszögben AD=CD, a CDBDAC. ‐ Mindez nem jelenti azt, hogy a megfelelő állítások a feladatban leírt ötszögre is igazak volnának. Hiszen a mi ötszögünkben hét tizedesjegyre cosCAD=0,8000338; cosDBE= =0,9599684 volna, ha az adott szög‐értékek pontosak volnának.
Numerikus példákban azonban fel szoktuk tenni, hogy az adatok csak annyi jegyre pontosak, ahány jegyig megadjuk őket, így tulajdonképpen a mondott szögek cosinusait nem is határozhatjuk meg 7 tizedesjegyre. És egy közelítő pontossággal megadott síkidomban nem beszélhetünk egybevágó, egyenlő szárú, vagy derékszögű háromszögről, csak arról, hogy egyes háromszögeknek az alkalmazott közelítés mellett megvan a mondott tulajdonságuk.