Feladat: F.1766 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Angster Erzsébet ,  Angyal J. ,  Bacsó G. ,  Balog Ádám ,  Balog János ,  Balogh Zoltán ,  Bodnár I. ,  Éber N. ,  Engedi A. ,  Fazekas I. ,  Ferró J. ,  Fodor Éva ,  Füredi Z. ,  Fürst Éva ,  Füzy Cs. ,  Földes T. ,  Gál P. ,  Garay Barnabás ,  Gergely I. ,  Hanák G. ,  Hermann P. ,  Horváth L. ,  Hosszú F. ,  Kálmán P. ,  Kelen M. ,  Kertész Á. ,  Koppány I. ,  Korányi L. ,  Kövér Á. ,  Lámer G. ,  Lang I. ,  Miseta Rozália ,  Pach J. ,  Pap Gy. ,  Pásztor M. ,  Pataki Béla ,  Páter Erika ,  Pintér István ,  Pipek J. ,  Polyák G. ,  Prácser E. ,  Reviczky J. ,  Rudas T. ,  Sashegyi L. ,  Siklós T. ,  Szász Gy. ,  Székely A. ,  Szendrei Ágnes ,  Szendrei Mária ,  Szentiványi Gy. ,  Szeredi J. ,  Szigeti G. ,  Turán Gy. 
Füzet: 1971/szeptember, 14 - 16. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyenlő szárú háromszögek geometriája, Téglatest, Térelemek és részeik, Tetraéderek, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1971/március: F.1766

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

1. Legyen egy tetszés szerinti Q téglatest egy lapja ABCD, a rá merőleges élek AE, BF, CG, DH, és az éleinek hosszai AB=a, AD=b, AE=c. Kiszemelve az A csúcsot, a szemben levő G csúcs szomszédai C, F, H, tehát egy az előírásnak (a csúcsok összeválogatása szempontjából) megfelelő tetraéder ACFH=T, és ehhez jutunk C, F, H bármelyikéből kiindulva is (1. ábra).

 

 

A tetraéder másik kiválasztási lehetősége BDEG, ez amannak tükörképe a Q-nak a középpontjára nézve, és több lehetőség nincs. Elég tehát T lapszögeit vizsgálnunk.
T lapszögei páronként egyenlők egymással, mert a Q bármelyik szemközti lappárjának középpontját összekötő tengely körüli 180-os elfordítás T-t önmagába viszi át. Eszerint T 6 élénél szemben levő páronként egyenlő a lapszög, csak 3 szögértéket kell majd kiszámítanunk.
Az AC élű F(AC)H=φ lapszöget valódi nagyságában látjuk T-nek az AC élre merőleges síkokon levő vetületében, amelyet Q-nak az ABC és DCG síkokkal párhuzamos képsíkokon levő vetületeiből alkalmas transzformációval kaphatunk meg. Eszerint φ az F'''A'''H''' egyenlő szárú háromszög szárszöge,
sinφ2=E'''F'''A'''F'''=BB1A'''E'''2+BB12=aba2+b2c2+a2b2a2+b2=aba2b2+a2c2+b2c2,(1)
ahol B1 a B csúcs vetülete ‐ és egyszersmind F-é is ‐ az ABCD téglalap átlóján, ugyanígy D1 a D és H csúcsoké, és E'''F'''=B1B=D1D=E'''H'''.
2. Esetünkben célszerű a nagyságra nézve középső élhosszat hosszúságegységnek választani. Ekkor ‐ a legnagyobb élhosszat q-val jelölve, azaz q>1 ‐ a legkisebb élhossz az első követelmény alapján 1q, továbbá a második követelmény szerint:
1q+1=q,azazq2-q-1=0,
tehát Q élei csökkenő rendben:
q=5+12(=1,618),1,1q=5-12(=0,618).(2)

Az ezek páros szorzataiból (1) céljára alakított négyzetösszeg értéke 4, eszerint c-nek (1)-beli szerepét egymás után a (2)-beli értékeknek átadva, a és b szerepét pedig mindig a további két élnek, a fenti AC=a2+b2 élnél levő φ1, φ2, φ3 lapszögre rendre
sinφ12=12q=5-14,sinφ22=12,sinφ32=q2=5+14,
φ1=36,φ2=60,φ3=108,
amiből φ2 közismert, φ1 és φ3 pedig egyrészt abból adódik, hogy az egységnyi alapú és 36 szárszögű egyenlő szárú háromszög alapjának egyik végpontjából húzott szögfelező úgy vágja ketté a háromszöget, hogy két darab egységnyi szárú háromszög keletkezik (2. ábra). Az egyik résznek az eredeti háromszöghöz való hasonlóságából, ennek szárát r-rel jelölve
1:r=(r-1):1(=2sin18),r>1,r=5+12,
a (2)-beli q érték, így
sin18=12r=5-14,sin54=r2=5+14.
Másrészt az a fenti φ1, és φ3 érték alapja, hogy a sinusfüggvény a (0, 90) intervallumban szigorúan monoton növekvő, minden értéket, amit fölvesz, csak egy helyen vesz föl.
 

Megjegyzés. A Q test éleinek meghatározásában ráismerünk a folytonos arány szerinti kettéválasztás (arany metszés) előírására, amit az 1358. gyakorlatban is láttunk.1 Érdekes, hogy mindkét helyen rokonságot látunk a szabályos ötszöggel, ill. ennek szögeivel.
1Lásd ezen számban, 24. old.