Feladat: F.1754 Korcsoport: 18- Nehézségi fok: nehéz
Füzet: 1971/november, 128 - 131. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Beírt alakzatok, Gömbi geometria, Síkgeometriai szerkesztések, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1971/január: F.1754

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás. α) Először a g gömb egy k0 főkörével egybevágó (egyenlő sugarú) kört szerkesztünk egy S síkon. Ez önmagában is érdekes feladat. A főkört ismerve könnyű lesz megszerkeszteni majd a kocka élének hosszát, ebből pedig bármelyik két csúcsának távolságát. g-re egy tetszőleges P pontjába szúrt körzővel és alkalmasan választott r1 körzőnyílással k1 kört írunk (1. ábra).

 
 
1. ábra
 

Körzőnk valóban kört ír g-re, mert ha a k1 vonalnak egy T pontján kívül további pontja is van, akkor minden más pontja úgy származtatható T-ből, hogy a TOP háromszöget ‐ ahol O a g középpontja ‐ forgatjuk PO mint tengely körül, hiszen így TO mint gömbsugár és TP mint körzőnyílás nem változnak. T abban a síkban mozog, amely átmegy PO-n levő O1 merőleges vetületén és merőleges PO-ra, és TO1 is állandó, mint a forgatott háromszög magassága, ez a k1 (valódi) sugara. *
Legyen k1 nek két további pontja U és V. Szerkesszük meg S-en a körzőnyílásba vett TU, UV, VT szakaszokból a T*U*V* háromszöget és ennek k1 körülírt körét, * ezek egybevágók a TUV háromszöggel, ill. k1 gyel (2. ábra) (!).
 
 
2. ábra
 

Jelöljük ki k1*-nak T*-gal átellenes W* pontját, szerkesszük meg a T*W* átmérő mint alap egyik oldalán PT=r1 szárral a P*T*W* egyenlő szárú háromszöget, végül ennek k0* körülírt körét, ez a gömbünk (P, T pontjain átmenő) k0 főkörének S-beli megfelelője (!).
β) Legyen egy a g-be beírt K kocka egyik lapja ABCD, erre merőleges élei rendre AE, BF, CG, DH (3. ábra).
 
 
3. ábra
 

Ekkor K középpontja O-ban van és az AEGC átlós síkmetszet körülírt köre egybevágó k0*-gal (!). Ezek alapján az AE=a él és az AC=a2 lapbeli átló hosszát az alábbi lépésekben kapjuk: k0*-hoz egy L* pontjában érintőt szerkesztünk, kijelöljük az O*L*-ra merőleges átmérő egyik végpontját, M*-ot, ezt L* körül ráforgatjuk az érintőre az M1*, M2* pontokba, végül az M1*O*, M2*O* egyenesekkel metsszük k0*-ot az A*, G*, ill. C*, E* pontokban (2. ábra). Ekkor az A*E*G*C* téglalap két oldala a és a2(!).
γ) Mármost K csúcsait egy a g-n tetszés szerint választott A-ból kiindulva az alábbi 1‐6. körök felrajzolása útján jelölhetjük ki, mint 2-2 kör metszéspontját. A leírás során a g felületére az X pontjába beszúrt, y nyílású körzővel rajzolt kört röviden X(y)-nal jelöljük. Köreinket a 3. ábrára nem rajzoltuk fel, mert ez síkjaik különböző állása miatt nem lenne szemléletes, viszont mindegyik körhöz felírjuk a rajtuk várt, a további körök által kimetszendő csúcspontokat.
1. Az A(a) kör tetszőlegesen választott pontja B. E körön lesz rajta még a D és E csúcs.
2. A B(a) körön lesz C és F (továbbá átmegy A-n).
3. Az A(a2) kör kimetszi C-t és F-et, rajta lesz még H.
4. B(a2) kimetszi D-t és E-t, rajta lesz még G.
5. C(a2) kimetszi H-t (átmegy A-n és F-en).
6. D(a2) kimetszi a még hátra levő G-t (!).
Ezzel a feladat megoldását befejeztük.
 

II. megoldás a gömbi főkör közvetlen megszerkesztésére. Legyen g felületének két különböző pontja P és Q. A PQ gömbi húr felező merőleges síkja g-ből főkört metsz ki, ebből 3 pontot megad a P(c) és Q(c) körök (cPQ) T és U metszéspontja és a P(d), Q(d) körök (d>c) egyik, V metszéspontja. Lemásolva S-re a TUV háromszöget, ennek körülírt köre a főkörrel egybevágó.
 

Megjegyzések. 1. Olyan ‐ a valóságban is használatos ‐ körzőre gondoltunk, melynek száraiban is van egy-egy csukló (bár korlátozott forgatási lehetőséggel). Ilyennel a leszúrt tűhegytől távolabbi félgömbön is megrajzolhatjuk köreinket.
2. A körök fenti leírásából ‐ néhol kiegészítéssel ‐ látható, hogy bármelyik két metszésbe hozott körünknek két különböző közös pontja van, tehát metszésük rajzi szempontból is meg van határozva.
3. Bemutatunk röviden 2 más utat is a kocka csúcsainak kijelölésére. Megválasztjuk A-t, majd az A(a2) körön C-t, ennek és a C(a2) körnek két metszéspontja F és H (ekkor ACFH egy a g-be beírt szabályos tetraéder). A hátra levő 4 csúcsot az A(a), C(a) és F(a) körök páronkénti közös pontjai adják. Itt csak 5 kört használtunk fel.
Nevezzük az ABCD lapra merőleges gömbi átmérő végpontjait e lap (és a vele párhuzamos kockalap) pólusainak. A 2. ábra szerint egy kockalap csúcsainak a két pólustól való távolsága L*A*=ϱ1 és L*G*=ϱ2, másrészt gömbi főkört L*M* körzőnyílással rajzolhatunk. Ezeket felhasználva megválaszthatjuk L-et, majd az L(L*M*) körön M-et mint az ABCD, ill. ADHE lap egyik-egyik pólusát, így K csúcsait az L(ϱ1), L(ϱ2), M(ϱ1), M(ϱ2) körök metszéspontjai adják (itt is 5 kört rajzoltunk).
Természetesen kombinálhatunk is a, a2, ϱ1 és ϱ2 körzőnyílású köröket.
*További állításaink bizonyítását helyszűke miatt az olvasóra hagyjuk; a kihagyott bizonyítások eredeti helyét így jelöltük meg: (!).

*A g bármely elemének S-beli megfelelőjét úgy jelöljük, mint magát az elemet, de megkülönböztetésül *-ot írunk melléje.