Feladat: F.1748 Korcsoport: 18- Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Angyal J. ,  Bacsó G. ,  Bálint L. ,  Balog J. ,  Bodnár I. ,  Boros E. ,  Breuer P. ,  Csuhaj L. ,  Dobos J. ,  Éber N. ,  Fazekas I. ,  Fodor P. ,  Füredi Z. ,  Földes T. ,  Gál P. ,  Garay Barnabás ,  Gáspár Gyula ,  Gegus G. ,  Horváth László ,  Jáger J. ,  Komornik V. ,  Koppány I. ,  Kovács Z. ,  Nagy Sándor (Bp. Apáczai) ,  Pap Gy. ,  Pataki B. ,  Petz D. ,  Pipek J. ,  Polyák G. ,  Reviczky J. ,  Springer F. ,  Szász Gy. ,  Székely A. ,  Szendrei Ágnes ,  Szendrei Mária ,  Turán Gy. ,  Vályi G. ,  Varga Gy. ,  Vas Z. ,  Vermes A. ,  Vogel Anna ,  Zámolyi F. 
Füzet: 1971/május, 203 - 206. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyenes körkúpok, Mozgási geometria, Szögfüggvények, síkgeometriai számítások, Szabályos sokszögek geometriája, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1970/december: F.1748

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A gömb O középpontját E-vel összekötő egyenes mind a négyzetnek, mind a gömbnek 90 szögű forgási szimmetriatengelye, tehát az egész gördülő rendszernek is, így a lemez 4 csúcsának környezete egybevágó. Ezért a lemez élei A1B1C1D1A2B2... nyomának leírásához elég meghatározni az A1B1C1=α szöget, ennek ismeretében a nyom egymáshoz csatlakozó, AB=a hosszúságú szakaszokból álló törött vonal, mindegyik tagja ugyanolyan irányú, α nagyságú szöggel van elfordulva az előzőhöz képest.
Legyen G-nek S-re való támaszkodási pontja a megindulási helyzetben Ta, abban a helyzetben, amikor C az S-re, a fenti C1-be ér, Tc és egy tetszés szerinti közbülső helyzetben T, továbbá e pontok S-beli nyoma rendre Ta1, Tc1, T1.

 
 
1. ábra
 

(Az 1. ábra a rendszer 2 állapotát mutatja, amikor AB-re és amikor BC-re támaszkodik; a 2. ábrán viszont a rendszer ábrázoló geometriai vetületeit látjuk, a lemez az első képsíkon fekszik és S-et két helyzetben gondoljuk hozzátámasztva; két transzformált vetületet is ad az ábra.)
 
 
2. ábra
 

Amikor G a TT1 pontban érinti S-et, az érintkezés folytán OT1 merőleges S-re, ezért az OT1B1 (és a vele azonos OTB) derékszögű háromszög egybevágó az OEB háromszöggel, hiszen G a lemez síkját is érinti. Így B1T1=BT=BE=a/2, állandó, és az OBT szög is állandó. Ennélfogva minden szóba jövő helyzetben BT egy BO tengelyű kúp alkotója, a változó alkotónak S-en hagyott B1T1 nyoma mindig sugara annak a B1Ta1Tc1 körcikknek, ami a kúppalást BTa és BTc alkotói közti cikkének S-re való kiterítése; G nyoma pedig e körcikknek Ta1Tc1 határoló íve.
A B1Ta1 és B1Tc1 sugarak a keresett A1B1C1 szöget 3 részre osztják, közülük A1B1Ta1 és Tc1B1C1 egyenlők az ABTa=ABE=45 szöggel, hiszen pl. Ta az E-nek tükörképe a BOA síkra. A szög középső része ívmértékben, majd a kúp alapköre megfelelő ívére áttérve
β=Ta1B1Tc1=Ta1Tc1^B1Ta1=TaTc^BE=TaKBETaKTc=EKBE2  arc  sinTaTc2EK==2EKBE  arc  sinTaU2EK,


ahol K a kúp alapkörének középpontja, U pedig Ta és Tc közös vetülete az EO tengelyen, hiszen a TaTcU háromszög nyilvánvalóan derékszögű és egyenlő szárú.
Ta a fenti tükrözés szerint benne van AB felező merőleges síkjában. Legyen még AB felezőpontja F és OFE=φ, ekkor (2. ábra, 2. vetület)
TaU=FE-FTacos2φ=FE(1-cos2φ)=asin2φ=4ar2a2+4r2.
Másrészt K egyszersmind az E-nek is a BO-n levő vetülete (2. ábra, 3. vetület), így
EK=EBEOBO=ara2+2r2,
és ezt behelyettesítve általában, majd a numerikus esetben fok-egységekre áttérve
α=π2+β=π2+4r2a2+4r2  arc  sin2r2a2+4r2a2+4r2,α=90+23180π  arc  sin35=90+233652,2'=11434,8'.



Ezek szerint a rendszer nyoma egyrészt az egymáshoz α szöggel csatlakozó a hosszúságú szakaszokból alakuló törött vonal, másrészt az a körívláncolat, amelyben az egyes ívek középpontjai a töröttvonal töréspontjai, sugaruk a/2, középponti szögük β=α-90, az ívek csatlakozó pontjai a törött vonal szakaszaival egyenlő szárú derékszögű háromszögeket alkotnak, és a szomszédos ívek közti szög derékszög.
Könnyű belátni, hogy a törött vonal szögpontjai általában egy körön helyezkednek el, és a körívláncolat ennek a belsejében, ill. rajta kívül halad aszerint, hogy α kisebb, ill. nagyobb, mint 180. Ha pedig α=180 ‐ ami az r/a arány egy bizonyos értékénél következik be (0,6335...), akkor a négyzet élének nyoma egyenes, a körívláncolat egyes ívei pedig negyedkörök.
Az adott numerikus eset érdekessége, hogy a törött vonal külső szöge jó közelítéssel
180-α=6525,2'72011(=6527,3'),
így a vonal 12-ik tagja, D3A4 közel egybeesik az A1B1 első taggal, kezdő-pontjaik szögeltérése kisebb, mint 0,4. Ettől eltekintve azt mondhatjuk, hogy a lemez nyoma olyan szabályos csillag-11-szög, melynek mindegyik oldala a többi 9 csúcsot 1:8 arányban1 osztja ketté (3. ábra).
 
 
3. ábra
 

Garay Barnabás (Sopron, Széchenyi I. Gimn., IV. o. t.)

Gáspár Gyula (Miskolc, Herman O. Gimn., III. o. t.)

Horváth László (Hódmezővásárhely, Bethlen G. Gimn., III. o. t.)

dolgozatai alapján.
 

Megjegyzés. Azt, hogy α=180-os törésszöget r/a-nak valamely, az 1/2 és 1/2 közti értékénél kapunk (a mondott 0,63...-nál), abból sejthető, hogy r/a=1/2 esetén a G-hez B-n át állított minden érintősík hegyesszöggel hajlik a lemezhez, kivéve kettőt, amelyek derékszöggel hajlanak (pontosabban az érintősíknak csak azt a félsíkját tekintjük, amely a lemeznek azon az oldalán van, mint G ), r/a=1/2 esetén pedig ‐ egyetlen derékszög kivételével ‐ már minden ilyen hajlásszög tompaszög.
1Ebben a kifejezésben az "arány'' szó nemcsak a sporteredményekben szokásos jelentésével helyes, hanem a szó matematikai jelentésére szorítkozva sem válik határozatlanná a kijelentés, hiszen az 1:8 arányon túl a két szám összegét, 9-et is kimondtuk, a két szám így meg van határozva. ‐ Ezzel a megjegyzéssel természetesen nem kívánunk éket verni a két beszédmód közé, hanem éppen olvasóink tisztánlátását akarjuk tudatosítani. (Szerk.)