Feladat: F.1745 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Gurszky Zoltán ,  Párkány Erzsébet 
Füzet: 1972/május, 193 - 195. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Függvény határértéke, Numerikus és grafikus módszerek, Szögfüggvények, síkgeometriai számítások, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1970/december: F.1745

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás. A leírt alakzat szerkesztésében csak a G metszéspont létrejötte lehet kétséges. A mondott α<60 (és a hallgatólagosan feltett α>0, enélkül nem lehetne α60 ) feltétel mellett, hosszúságegységnek OA-t véve

EF=13sin3α=sinα-43sin3α<sinα=BK,
ahol K a B pont vetülete OA-n (1. ábra felső része), tehát az AO és BF egyenesek nem párhuzamosak, G valóban létrejön, éspedig a KE félegyenes E-n túli részén.
 
 
1. ábra
 

Messe az E-n át BF-fel párhuzamosan húzott egyenes BK-t L-ben, és jelöljük az OGD szöget β-val. Mivel a szerkesztés szerint β mindig hegyesszög, elég a tangensét meghatározni:
tgβ=EDGE=3EFGE=3KLEK.
Szerkesztésünk szerint
KL=KB-EF=sinα-13sin3α,EK=cosα-cos3α.
(Az utóbbi megállapításban arra a koordináta-rendszerre gondolunk, amelynek origója O, pozitív x tengelye az OA félegyenes: ebben K és E abszcisszája cosα, ill. cos3α.) Ezek szerint
tgβ=3sinα-13sin3αcosα-cos3α.(1)
A jobb oldalon álló függvény α-nak folytonos függvénye (ahol csak értelmezve van, vagyis mindenütt, ahol cosα0, ±1). Tehát α60 mellett a határértéke egyenlő az α=60 melletti értékével, ez pedig 3.
A β szög tangense tehát tart a 60-os szög tangenséhez, ha α60. Mivel 0<x<90 mellett a tangens függvény monoton növekedő, tetszőleges ε-hoz van olyan δ, hogy ha |60-x|<ε-e, akkor |tgx-3|<δ. Válasszuk α-t olyan közel a 60-hoz, hogy |tgβ-3|<δ legyen, akkor |60-β|<ε, tehát α60 esetén β60.
 

II. megoldás. Legyen B vetülete AO-n K, tükörképe AO-ra B' és a GD és BB' egyenesek metszéspontja H (2. ábra).
 
 
2. ábra
 

Így BKDE, tehát FE=DE/3 alapján B a KH szakasz K-hoz közelebbi harmadoló pontja, és BH=2BK=BB'=BD, hiszen a BB'O és BDO egyenlő szárú háromszögek O-nál levő szöge 2α. Ezért egyrészt a BDH háromszög egyenlő szárú, másrészt B-nél levő DBB' külső szögét a BO egyenes felezi (a DBO szög is és a B'BO szög is pótszöge α-nak), tehát BO párhuzamos a DH alappal. Ennélfogva B minden szóba jövő helyzetében OGD=AOB=α, és ha α60 akkor OGD60.
 

Párkány Erzsébet (Budapest, Berzsenyi D. Gimn., III. o. t. )

Gurszky Zoltán (Vác, Sztáron S. Gimn., III. o. t. )
 

Megjegyzések. 1. Az α=β összefüggést (1) alapján is beláthattuk volna. Ez az összefüggés különben bizonyítható az 1322. gyakorlat*, állítása alapján is, feladatunk ebből a gyakorlatból származik.
2. Ha α60, akkor D pont tart a k kör A-val átellenes D0 pontjához, és D-vel együtt D0-hoz tartanak az E, F, G pontok is: a DEG háromszög oldalainak a hossza 0-hoz tart, e háromszög a D0 pontra ,,zsugorodik össze''. (Tükörkép az 1. ábra alján.) Emiatt a kérdezett OGD szög is ,,elvész a szemünk elől'', határhelyzetét nem látjuk, mert a GD egyenest meghatározó 2 pont határhelyzete ugyanaz a D0 pont.
Avégett, hogy ezt megakadályozzuk, rajzoljuk meg az α60 értékekhez a DEG háromszöghöz hasonló D*E*G* háromszöget, melyben a D*E* szakasz hossza α-tól függetlenül egységnyi. Ha G tart D0-hoz, a BG egyenes tart a B0D0 egyeneshez, ahol B0 a B pont határhelyzete α60 esetén, azaz AOB0=60. Mivel AD0B0=AOB0/2=30, az EGF szög határértéke 30, azaz rögzített E*, D* mellett a G* olyan G0* ponthoz tart, melyre az E*F*G0* háromszögben E*-nál derékszög, G0*-nál 30-os szög van (F* az E*D* szakasz E*-hoz közelebbi harmadolópontja). Tehát az E*G0*D* háromszög egy szabályos háromszög fele, E*G0*D*=60.
Az elmondottakkal csupán szemléltetni kívántuk a feladat állítását, a fenti gondolatmenetben szereplő állításokat nem bizonyítottuk be, még azt sem mondtuk meg, mi ezeknek az állításoknak a pontos jelentése. Megjegyezzük azonban, hogy e vázlatos ,,bizonyítás'' egzakttá tételének nincs akadálya, a határérték fogalma geometriai alakzatokra is kiterjeszthető.
*K. M. L. 42 42 (1971) 68. oldal.