Feladat: F.1729 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Füzet: 1971/január, 13 - 15. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Magasságvonal, Koszinusztétel alkalmazása, Diszkusszió, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1970/szeptember: F.1729

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás. Jelöljük az adott háromszög csúcsait A, B, C-vel, a keresett köröket rendre kA, kB, kC-vel, sugarukat rA, rB, rC-vel, kA és kB egyik metszéspontját C1-gyel, kB és kC, illetve kC és kA egyik metszéspontját A1-gyel, illetve B1-gyel. Mivel ezek a körök merőlegesen metszik egymást, a CA1, illetve CB1 egyenes érinti a kB, illetve a kA kört, és CA1=CB1. Megmutatjuk, hogy ha a sík tetszőleges P pontjából a kA, kB körökhöz húzott érintő szakaszok egyenlőek, akkor PC1 merőleges AB-re (1. ábra).

 
 
1. ábra
 

Legyen C1 merőleges vetülete az AB egyenesen C', mivel az ABC1 háromszögben C1-nél 90-os szög van, C' az AB szakaszon van. Jelöljük a P-ből kA-hoz kB-hez húzott érintők érintési pontját Q-val, R-rel, a PC1 egyenesnek a kA körön levő másik pontját S1-gyel, a kB körön levő másik pontját S2-vel. Ekkor
PQ2=PC1PS1,PR2=PC1PS2,
ha tehát PQ=PR, akkor PS1=PS2. Mivel az S1, S2 pontok a PC1 félegyenesen vannak ‐ hiszen P a körökre nézve külső pont ‐, ebből következik, hogy S1 és S2 azonosak, tehát PC1 a kA, kB köröket ugyanabban a pontban metszi másodszor. Ez a pont csak a kA, kB körök C1-től különböző metszéspontja lehet. És mive1 a kA, kB körök két metszéspontját összekötő egyenes merőleges az AB centrálisukra, beláttuk, hogy a P pont rajta van ezen az egyenesen, tehát PC1 valóban merőleges AB-re.
Hasonlóan látható be állításunk megfordítása is: a kA, kB körök közös húrjának meghosszabbításán levő pontokból e körökhöz egyenlő hosszú érintők húzhatók.
Eredményünkből következik, hogy CC1AB, és CC1 az AB szakaszt annak belső pontjában metszi. Hasonlóan kapjuk, hogy BB1AC, AA1BC, tehát az AA1, BB1, CC1 egyenesek az ABC háromszög magasságvonalai, és a szemközti oldalszakaszokat belső pontban metszik. Emiatt feladatunknak csak akkor van megoldása, ha ABC hegyesszögű háromszög. Ebben az esetben a C1 pontnak a C-n átmenő magasságon is, az AB feletti Thalész-körön is rajta kell lennie, legyen tehát C1 e kettő valamelyik metszéspontja. Válasszuk kA-nak, illetve kB-nek az A, illetve B körül rajzolt, C1-en átmenő kört. Mivel AC1BC1, azért kA és kB merőlegesen metszik egymást. A fentiek szerint C-ből e körökhöz egyenlő nagyságú érintőszakaszokat húzhatunk, jelöljük az érintési pontokat B1-gyel, illetve A1-gyel. Mivel CB1=CA1, C körül rajzolhatunk A1-en és B1-en átmenő kört, legyen ez kC. Mivel CB1AB1 és CA1BA1, azért kC merőlegesen metszi kA-t, kB-t.
Hegyesszögű háromszögre tehát feladatunk megoldható, és a megoldás egyértelmű: a keresett köröknek rendre át kell menniük a háromszög magasságvonalainak a szemközti oldalszakaszok feletti Thalész-körökön levő pontjain. Ha pedig a háromszög nem hegyesszögű, akkor a feladatnak nincs megoldása.
 

Megjegyzések. 1. Azt, hogy az AA1, BB1, CC1 egyenesek az ABC háromszög magasságvonalai, a következő térbeli meggondolással is beláthatjuk. Forgassuk ki a síkból az AB1C, illetve A1BC háromszögeket AC, illetve BC oldaluk körül addig, amíg a B1, A1 csúcsok találkoznak. Könnyen látható, hogy ez valóban bekövetkezik, és ekkor e pont vetülete az ABC háromszög magasságpontja lesz. A találkozási pontból (és a síkra való tükörképéből) a háromszög mindegyik oldala derékszögben látható.
2. Az, hogy a megoldásunkban megszerkesztett körök léteznek, közvetlenül kiolvasható az 1262. gyakorlat* állításából. Megoldásunkban ennél többet bizonyítottunk be: azt is megmutattuk, hogy ezek a körök egyértelműen vannak meghatározva.
 

II. megoldás. Ha találunk olyan A1, B1, C1 pontokat, melyekre AC1=AB1=rA, BC1=BA1=rB, CA1=rC, és az ABC1, BCA1, CAB1 háromszögek derékszögűek, akkor az A, B, C körüli rA, rB, rC sugarú körök merőlegesen metszik egymást. Pitagorasz tétele alapján:
rA2+rB2=c2,rB2+rC2=a2,rC2+rA2=b2.
Ezt az egyenletrendszert az rA2, rB2, rC2 ismeretlenekre megoldva, majd az eredményt a cosinustétel alapján átalakítva kapjuk, hogy
(1){rA2=12(-a2+b2+c2)=bccosα,rB2=12(a2-b2+c2)=accosβ,rC2=12(a2+b2-c2)=abcosγ.
Feladatunknak ezek szerint csak akkor van megoldása, ha a jobb oldalon pozitív mennyiségek állnak, azaz ha a háromszög mindegyik szöge hegyesszög. Hegyesszögű háromszögben legyen A', B', C' az A, B, C csúcs merőleges vetülete a szemközti oldalon, akkor folytatólag
rA2=AC'AB,rB2=BA'BC,rC2=CB'CA.
A keresett sugarak tehát mértani középarányosként megszerkeszthetők (1. ábra). Ezzel feladatunkat megoldottuk.
 

Megjegyzés. Az (1) alatti első kifejezések könnyen kifejezhetők a háromszög egy súlyvonalával és a szemben fekvő oldallal. A BC oldal felezőpontját A0-lal, továbbá A-nak A0-ra való tükörképét A*-gal jelölve az ABA*C paralelogrammából
AB2+BA*2+A*C2+CA2=AA*2+BC2=4AA02+BC2,2c22b2-a2=4sa2.


Eszerint
rA2=b2+c2-a22=2b2+2c2-a24-a24=AA02-A0B2,
tehát az AA0 súlyvonal fölötti Thalész-kört az A0 körüli, A0B sugarú körrel metszve megkapjuk kA-nak egy pontját, s i. t. (2. ábra). ‐ A szerkesztés helyessége a számítás megfordításával igazolható.
 
 
2. ábra
 


*Lásd K. M. L. 40 (1970) 155. o.