Feladat: F.1723 Korcsoport: 14-15 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Angyal József ,  Skopál József 
Füzet: 1971/április, 153 - 154. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Párhuzamos szelők tétele, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1970/május: F.1723

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Legyen kj és ej érintkezési pontja E'j, továbbá kj sugara rj (j=1, 2). Mivel az Ej pontokat egy, az O-ból induló félegyenes metszette ki az ej érintőkből, azért O az E1E2 szakasz valamelyik meghosszabbításán van rajta. Ezt ‐ mivel e1 és e2 párhuzamosak ‐ így is mondhatjuk: O nincs közte e1-nek és e2-nek.

 

 

Választhatjuk úgy az indexelést, hogy 0<r1<r2 (hiszen az r1=r2 eset nyilvánvalóan semmitmondó), így e1 elválasztja O-t és e2-t. Az e1e2 tényből az is következik, hogy O, E'1 és E'2 egy egyenesen vannak, éspedig E'1 az OE'2 szakaszon. Ezek szerint az OE1, OE'1 félegyenesek között hegyesszög van, és
OE1:OE2=OE'1:OE'2=r1:r2=OP1:OP2,
így az EjPj szakaszok egymás képei az O középpontú, r1:r2 arányú hasonlósági transzformációban, tehát párhuzamosak egymással.
Másrészt a Qj pontokat előállító fj, valamint PjQj egyenespárok szerkesztésüknél fogva páronként párhuzamosak, ezért ezek is és Q1 és Q2 is egymás képei a mondott transzformációban, tehát az utóbbiak összekötő egyenese átmegy O-n. Ezt kellett bizonyítanunk.
Meggondolásunk akkor is érvényes, ha a Pj pontokat kimetsző félegyenes az Ej-ket kimetsző félegyenesnek 180-kal elfordított képe az O körül. Ha pedig az OP1 párhuzamos i-vel, akkor az állítás semmitmondóan igaz.
 

Skopál István (Budapest, Kölcsey F. Gimn., IV. o. t.)

Angyal József (Budapest, Berzsenyi D. Gimn., III. o. t.)