Feladat: F.1712 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Hadik Róbert ,  Katona Endre 
Füzet: 1971/április, 147 - 149. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Derékszögű háromszögek geometriája, Magasságpont, Trapézok, Síkgeometriai számítások trigonometria nélkül háromszögekben, Térgeometriai bizonyítások, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1970/március: F.1712

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás. Minthogy a leírt (első) szerkesztéssel egy, magán az AB egyenesen fekvő pontot jelölünk ki, azért lényegtelen, hogy a trapézt az AB oldal fölé kifelé vagy befelé szerkesztjük.
Látni fogjuk, hogy C* azonos az ABC háromszög C-ből induló magasságának C1 talppontjával, és a betűzés kellő megváltoztatásával hasonló állítás adódik A*-ra és B*-ra. Ebből következik, hogy a C*, A*, B* pontokban felállított merőlegesek a háromszög magasságvonalai, tehát az állítás igaz, és élesebben ezt mondhatjuk: a merőlegesek a háromszög magasságpontjában metszik egymást. A mondott azonossághoz elég azt megmutatni, hogy C1 egyenlő távolságra van A''-től és B'től: Valóban, az A''C1A, CAC1, CBC1 és B'C1B derékszögű háromszögek, valamint a föltevések alapján

A''C12=A''A2+AC12=BC2+(-CC12+AC2)==(BC2-CC12)+B'B2=BC12+BB'2=B'C12,


tehát, mivel puszta távolságokról van szó, A''C1=B'C1.
Meggondolásunk akkor is érvényes, ha C1 azonosnak adódik A-val vagy B-vel. Ezzel az előrebocsátottak szerint az állítást bebizonyítottuk.
 

Hadik Róbert (Makó, József A. Gimn., IV. o. t.)
 

II. megoldás. Térbeli meggondolással a feladat állításánál többet bizonyítunk be.
Szerkesszük a három trapézt az ABC háromszög oldalai fölé kifelé, ekkor az előírásokból adódó AA'=AA'', BB'=BB'', CC'=CC'' egyenlőségre tekintettel a trapézok és a háromszög együttes alakzata felfogható, mint egy (ferdén) elmetszett (egyenes) hasáb egyik része papírmodelljének kiterített hálózata, a metszetidom nélkül. Ugyanis az ABB'A'' trapézt AB mint tengely körül és az ACC''A' trapézt AC körül forgatva az AA'' egyenes abban a síkban mozog, amely merőleges AB-re és átmegy A-n, az AA' pedig abban, amely merőleges AC-re és átmegy A-n. E két sík egyetlen közös egyenese az A-ban a háromszög S síkjára állított merőleges (mert A-n át ez az egyetlen olyan egyenes, amely AB-re is, AC-re is merőleges), és ha AA'-t is, AA''-t is ebben az egyenesben megállítjuk, az AA'=AA'' egyenlőség alapján A' és A'' egy A1 pontban találkozik, tehát AA1S. Ugyanígy B' és B'' egy B1 pontban, C' és C'' egy C1 pontban találkozik, és AA1BB1CC1, ezek a mondott hasáb oldalélegyenesei és a mondott metsző sík az A1B1C1 sík.
 
 
1. ábra
 

Azt állítjuk, hogy az S síkban, a C* pontban az AB egyenesre állított c* merőleges egyenes azonos az A1B1 szakasz Sc felező merőleges síkjának S-sel való metszésvonalával. Ehhez belátjuk, hogy c* merőleges A1B1-re.
 
 
2. ábra
 

Sc merőlegesen áll minden olyan síkra, amely tartalmazza az A1B1 egyenest, köztük az A1AB síkra. Az utóbbira merőleges maga S is, tehát Sc-nek és S-nek c** metszésvonala is. Így c** merőleges AB-re, benne van S-ben és nyilvánvalóan átmegy C*-on, tehát azonos c*-gal, amint állítottuk.
Ugyanígy az (S síkban) A*-ban BC-re merőlegesen állított a* egyenes a B1C1 szakasz felező merőleges síkjának, a B*-ban CA-ra merőlegesen állított b* egyenes a C1A1 szakasz felező merőleges síkjának S-sel való metszésvonala.
Megmutatjuk, hogy a három felező merőleges sík egy egyenesben metszi egymást. Ugyanis A1B1 és B1C1 felező merőleges síkjának minden pontja egyenlő távolságra van A1-től és B1-től, ill. B1-től és C1-től, ezért e két sík t metszésvonalának minden pontja egyenlő távolságra van A1-től, B1-től és C1-től, tehát t benne fekszik az A1C1 szakasz felező merőleges síkjában is.
Így pedig t és S közös L pontja rajta van c*, a* és b* mindegyikén; ezzel az állítást bebizonyítottuk. Nem használtuk fel az AA1, BB1, CC1 oldalélszakaszok hosszát, ezért az AA'=AA''=AA1 stb. egyenlőségi föltételek teljesülése esetén a kérdéses három merőleges egyenes mindig egy pontban metszi egymást, és ez az a pont, amely egyenlő távolságra van A1, B1, C1 mindegyikétől.
 

Katona Endre (Szeged, Radnóti M. Gimn., III. o. t.)