Feladat: F.1706 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Barbarits András 
Füzet: 1971/február, 57 - 58. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Vetítések, Egyenlő szárú háromszögek geometriája, Térelemek és részeik, Tetraéderek, Szögfüggvények, síkgeometriai számítások, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1970/február: F.1706

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Közös oldaluk és az adott élegyenlőségek alapján az ABD és DCA háromszöglapok egybevágók ‐ csúcsaik páronként a mondott felsorolás rendjében felelnek meg egymásnak ‐ és egyező körüljárásúak (természetesen mindkét lapot kívülről szemlélve). Ezért, AD felezőpontját E-vel jelölve EB=EC, a BCE háromszög egyenlő szárú, és a BC él felezőpontját F-fel jelölve EFBC.

 

 

Ugyanígy adódik BACΔCDBΔ, FA=FD és FEAD. Eszerint a tetraédert EF mint tengely körül 180-kal elfordítva az A, D, valamint B, C csúcspárok egymásba mennek át, az egész tetraéder önmagába, a föltevés szerint egyenlő hosszú élek is egymásba. Ebből következik az egyenlő élpároknál levő lapszög-párok egyenlősége.
2. Legyen a D csúcs merőleges vetülete az ABC lapon, az AB és az AC egyenesen rendre D0, Db, Dc így a kérdéses lapszögek sinusa, és arányuk
sinC(AB)D=DD0DDb,sinB(AC)D=DD0DDcsinC(AB)DsinB(AC)D=DDcDDb,


vagyis az ACD háromszögben az AC, ill. az ABD háromszögben az AB alaphoz tartozó magasságok aránya. Minthogy pedig a két háromszög ‐ mint láttuk ‐ egybevágó, tehát egyenlő területű, azért a mondott magasságok fordítva arányosak a megfelelő alapokkal:
DDcDDb=(1AC):(1AB)=ab.

Ezt kellett bizonyítanunk.
 

Barbarits András (Budapest, I. István Gimn., IV. o. t. )