Feladat: F.1702 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Balog J. ,  Balogh Z. ,  Barbarits A. ,  Chikán B. ,  Czédli G. ,  Fazekas Á. ,  Ferró J. ,  Frankl P. ,  Füredi Z. ,  Földes T. ,  Gáspár Gy. ,  Glódy A. ,  Görbe M. ,  Hermann P. ,  Hermann T. ,  Horváthy P. ,  Katona E. ,  Kelen M. ,  Kérchy L. ,  Kiss Ipoly ,  Lakatos B. ,  Lévai G. ,  Martoni V. ,  Máté Gy. ,  Nagy István (II. o., Veszprém) ,  Nyilánszky M. ,  Papp Gábor ,  Papp László ,  Pataki B. ,  Pekár Gy. ,  Petz D. ,  Poór Zs. ,  Prácser E. ,  Pressing L. ,  Selényi Péter ,  Szabó Lóránt ,  Szendrei Ágnes ,  Szendrei Mária ,  Tóth Béla ,  Turán Gy. ,  Vajnági A. ,  Wittmann Imre 
Füzet: 1970/október, 58 - 59. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Összefüggések binomiális együtthatókra, Számelrendezések, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1970/február: F.1702

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Feladatunkban a binomiális együtthatóknak csupán a páros vagy páratlan voltát kell tekintenünk, ezért megtehetjük, hogy a párosokat 0-sal, a páratlanokat 1-essel helyettesítjük. Az így módosított számelrendezésre is nyilvánvalóan érvényes a Pascal-háromszög elemeinek képezési eljárása: minden belső elem a fölötte álló két elem összege ‐ de két szomszédos 1-es alatt középen 2 helyett 0 áll ‐, továbbá minden sor két szélső eleme 1-es. Az új séma 1-eseinek számát kell megállapítanunk azokig az egyenesekig, amelyek a sémából 2n számú sort vágnak le a csúcsától számítva, n=0,1,2.
.... Megjegyezzük, hogy az (uv), 0vu együtthatók az (u+1)-edik sorát alkotják a sémának.
Felírva a módosított séma első 9 sorát, azt látjuk, hogy n=0,1,2,3 esetén a 2n sorszámú sorig bezárólag az 1-esek száma valóban 3n. A leszámlálás helyett n=3 esetén elég azt észrevenni, hogy a 22 és 23 számú sort levágó vízszintes vonalak közti trapézt a berajzolt ferde vonalakkal 3 háromszögre vágva a két szélső háromszög ,,egybevágó'' a sémának a trapéz fölötti háromszögével (azaz helyről helyre ugyanazt a számot tartalmazza), a közbülső háromszög pedig egyetlen 1-est sem tartalmaz. Így a trapézban 2-szer annyi 1-es áll, mint fölötte, tehát azokat is véve, együttes számuk 3-szor annyi, mint a felső háromszögben.

 

 
Megmutatjuk, hogy a figyelembe vett sorok számát 2n-ről 2n+1-re emelve ‐ azaz megkétszerezve ‐ ez a tulajdonság megismétlődik. Így ‐ ha az első 2n sorban levő 1-esek száma N, akkor az első 2n+1 sorban levők száma (1+2)N= =3N. Ehhez csupán azt tesszük föl, hogy a 2n sorszámú sor minden eleme 1-es (ahogyan n=0,1,2,3-ra látjuk), szám szerint 2n db 1-esből áll (hiszen a séma minden sora annyi elemet tartalmaz, amennyi a sorszáma).
Feltevésünk folytán a (2n+1)-edik sorba a 2n-edik sor (2n-1) szomszédos párja alá ugyanennyi 0 kerül belső elemként, mivel 1+1 páros és csupán a külön szabály szerint képezett két szélső elem lesz 1-es. A mondott 0-ok szomszédos párjai alá ismét 0 kerül, számuk 1-gyel kevesebb, hiszen e elemből (e-1) szomszédos pár képezhető, vagyis itt (2n-2). Ez ismétlődik a 2n+(2n-1)=(2n+1-1)-edik sorig, amíg a 0-ok száma 1-re csökken, tehát kialakul a 0-ok háromszöge. Így pedig a (2n+1)-edik sor első és utolsó 1-eséből a trapéz két szélső háromszöge valóban ugyanúgy alakul ki, mint a séma első 2n sora (azzal valóban ,,egybevágók'') és a 2n+1=22n-edik sor 22n számú 1-esből áll, a föltett tulajdonság a 2n-edik sorról öröklődik a 2n+1-edik sorra.
Ez pedig az előrebocsátottak szerint az 1-esek számának megháromszorozódását jelenti, az állítást bebizonyítottuk.
 

Selényi Péter (Budapest, Kvassay J. Híd-és Vízműépítési Techn., Ill. o. t.)

 

Megjegyzés. Meg lehet mutatni azt is, hogy a Pascal-háromszög minden egyes sorában a páratlan együtthatók száma 2k alakú, ahol k0, egész.