Feladat: F.1700 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Angyal J. ,  Cserepes László ,  Gáspár Gy. ,  Horváth László ,  Hosszú F. ,  Kabay Gy. ,  Kuhár J. ,  Nagy F. ,  Sailer K. ,  Selényi P. ,  Simon Júlia ,  Szepesi L. ,  Zoltán L. 
Füzet: 1970/október, 57 - 58. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Ábrázoló geometria, Trigonometrikus egyenletek, Trigonometriai azonosságok, Szögfüggvények a térben, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1970/január: F.1700

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Feltesszük, hogy szemünk és a glóbusz O középpontja egy vízszintes síkban van, és ebben van benne a glóbusz egyenlítője is. Ekkor a látott kép (az ,,elég nagy'' távolság miatt) lényegében elölnézet (második kép), a glóbusz kontúrját körnek, egyenlítőjét vízszintes átmérőnek látjuk.

 

 

Egy Sz helyhez tartozó OSz sugár O''Sz'' képe és az egyenlítő e'' képe közti a szög tangensét megadja az O'' és Sz'' közti a magasságkülönbség és a rajtuk átmenő függőlegesek (rendezők) közti b távolság hányadosa. A glóbusz sugarát egységnyinek véve a=|sinφ|, ahol φ az Sz hely földrajzi szélessége (a déli szélességet szokás szerint negatívnak véve).
b megállapításához felhasználjuk a felülnézeti (első) képet. Ezen a szélességi körök valódi nagyságban látszanak, középpontjuk O első képe, O', a délkörök pedig (amik tulajdonképpen félkörök) az egyenlítő e' képének sugarai (kétszer számítva), és így két délkör síkja közti szög ‐ a földrajzi hosszúságkülönbség ‐ ugyancsak valódi nagyságban látszik a megfelelő két sugár között. Legyen a kérdéses délkör földrajzi hosszúsága x, az Sz helyé λ (a nyugati hosszúságot szokás szerint negatívnak véve), ekkor
b=O'Sz'sin(λ-x)=cosφsin(λ-x),
hiszen az O', Sz' vetületek távolsága egyenlő a szélességi kör sugarával, ami a II. kép szerint cosφ. Eszerint
tgα=-sinφcosφsin(λ-x)=tgφsin(λ-x).

Mármost a két város második képét, V''-t és Sz''-t, valamint O''-t, akkor látjuk egy egyenesen, ha az Sz''-höz és V''-höz tartozó α szög egyenlő vagy különbségük 180, mindenesetre tangensük egyenlő. Írjunk most a két koordináta jele mellé 1-es, ill. 2-es indexet aszerint, hogy Sz-hez vagy V-hez tartoznak, így a követelmény:
tg φ1sin(λ1-x)=tg φ2sin(λ2-x),(1)
és ebből x kiszámítható.
A két magyar város közül Székesfehérvár (é. sz. 4711', k. h. 1825') esetében igen könnyű a számítás, észrevéve, hogy ennek Valparaisohoz viszonyított hosszúságkülönbsége éppen 90, ezért a két nevezőbeli szög abszolút értékben egymás pótszöge:
sin(λ1-x)sin(λ2-x)=sin(λ1-x)-cos(λ1-x)=-tg(λ1-x)=tg φ1tg φ2.
A numerikus értékek alapján ebben az esetben
λ1-x=5848',x=-4023'
(Rio de Janeiro délkörétől kissé keletre), és ekkor α=5136'.
Általában (1)-ből az addició tétel alapján
(tgφ2cosλ1-tgφ1cosλ2sinx==(tgφ2sinλ1-tgφ1sinλ2)cosx,tgx=tgφ2sinλ1-tgφ1sinλ2tgφ2cosλ1-tgφ1cosλ2=sinλ1-ksinλ2cosλ1-kcosλ2,


ahol k=tg φ1tg φ2. Szombathely koordinátáival (é. sz. 4715', k. h. 1637') x=-4055', α=5202'.
 

Cserepes László (Budapest, Piarista Gimn., IV. o. t.)