Feladat: F.1699 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Skopál István 
Füzet: 1970/november, 123 - 125. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Trigonometriai azonosságok, Síkgeometriai számítások trigonometria nélkül, Szinusztétel alkalmazása, Síkgeometriai szerkesztések, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1970/január: F.1699

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. A K pont csak a háromszög belsejében lehet. Ha ugyanis K a síknak A-tól a BC egyenes által elválasztott pontja, és az ABC háromszög pozitív körüljárású, akkor 0<KBC<π (forgásszög főértékének a -π és π közti értékét véve), viszont KAB és KCA közül legalább az egyik -π és 0 közé esik (1a és b ábra).

 
 
1a. ábra
 
 
 
1b. ábra
 

Megállapításunkból élesebben az következik, hogy a három forgásszög iránya ellentétes a háromszög csúcsai A, B, C sorrendű körüljárásának irányával, és abszolút értéke kisebb, mint a háromszög legkisebb szöge.
Legyen egy, a háromszög belsejében levő K pontra a három forgásszög közös értéke ω, ekkor KAC=α-ω, KBA=β-ω, és a CA, AB oldalnak K-ból vett látószöge rendre CKA=180-α, AKB=180-β, tehát K megszerkeszthető a megfelelő i1, ill. i2 látókörív közös pontjaként. Az i1-et tartalmazó kör O1 középpontjánál levő szög AO1C=2α, így CAO1=90-α (előjellel együtt értve), tehát BAO1=BAC+CAO1=90, eszerint O1 az A-ban AB-re állított merőlegesnek és AC felező merőlegesének közös pontja, más szóval: O1, a C-n átmenő és AB-t A-ban érintő kör középpontja. Eszerint i1 e körnek az az AC íve, mely az AC egyenesnek B-t tartalmazó partján van. i2 pedig hasonlóan az A-n átmenő és BC-t B-ben érintő körnek az az íve, amely az AB egyenesnek C-t tartalmazó partján van. Ezzel eljárást adtunk K megszerkesztésére.
i1 és i2 az A-n kívül egy további pontban metszik egymást ‐ ez K ‐, mert A-beli érintőik szöget alkotnak, nagysága β. Az i1, i2 ívek, és így K is a BAC szögtartományban vannak, éspedig a háromszög belsejében, mert az i2-t tartalmazó kör csupán érinti BC-t és áthalad A-n. Ezek alapján ACK=BAK, mert az i1-nek AK rész-ívén nyugvó kerületi szögek, és ugyanígy BAK=CBK, tehát a K pont megfelel a követelménynek.
A végzett szerkesztés bármely háromszögben végrehajtható, minden háromszögben egyértelműen létezik a K pont.
II. A KCA és KCB háromszögekből a sinustétel alapján, majd az addíciótételt alkalmazva
KC=ACsin(α-ω)BCsin(180-α)=BCsinωsin(180-γ),bsinγsinαcosω-bsinγcosαsinω=asinαsinω,


amiből átrendezés után
ctgω=asinα+bsinγcosαbsinγsinα=absinγ+ctgα.
Itt az első tag
bcosγ+ccosβbsinγ=ctgγ+(csinβbsinγ)cosβsinβ,
ennek második tagja ctgβ, hiszen a zárójelben 1 áll, ennélfogva
ctgω=ctgα+ctgβ+ctgγ.(1)

Skopál István (Budapest, Kölcsey F. Gimn., IV. o. t.)
 

Megjegyzések. 1. Akkor is egyértelműen létrejön a K pont, ha egy háromszögben B és C betűzését felcseréljük. Ezzel a körüljárás iránya ellentétesre fordul, úgyszintén ω iránya is megfordul, abszolút értéke azonban (1) szerint változatlan. Az új, K' pontra nézve az eredeti betűzés szerinti K'AC, K'CB K'BA forgásszögek egyenlők. K' csak akkor esik egybe K-val, ha α-ω=ω=β-ω= =γ-ω, azaz α=β=γ esetén, szabályos háromszögben.
K-t és K'-t a háromszög Brocard-féle pontjainak, ω-t pedig Brocard-féle szögének szokás nevezni. (2. ábra). *
 
 
2. ábra
 

2. A P. 56. problémában* ctgω-nak a háromszög oldalaival és területével való kifejezését használjuk fel:
ctgα=2bccosα2bcsinα=b2+c2-a24t
és ctgβ, ctgγ analóg kifejezései alapján
ctgω=a2+b2+c24t

Egy másik szimmetrikus kifejezés (1)-ből sinα=a/2r és az analóg kifejezések helyettesítésével, ahol r a háromszög köré írt kör sugara:
ctgω=2r(cosαa+cosβb+cosγc).

* Lásd Kürtschák József‐Hajós György‐Neukomm Gyula‐Surányi János: Matematikai versenytételek, I. rész, 3. kiadás. Tankönyvkiadó, Budapest, 1965, 28‐29. o.

*Lásd ezen számban, 143. o.