Feladat: F.1697 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Bihari Imre ,  Prőhle Tamás ,  Sashegyi László 
Füzet: 1970/november, 119 - 123. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Függvény határértéke, Két pont távolsága, szakasz hosszúsága, Síkgeometriai számítások trigonometria nélkül, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1970/január: F.1697

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás. a) Ha a P pont távolodik az adott e egyenesen az A pont e-n levő A0 vetületétől, a BPA0 szög egyre kisebb lesz, a BP egyenes egyre jobban megközelíti a B-n át e-vel párhuzamosan húzott f egyenest (1. ábra).

 
 
1. ábra
 


Az egyenlő szárú APR háromszög P-nél levő szöge is egyre kisebb lesz, az AR alapon levő szögei pedig 90-hoz tartanak. Az AR egyenes így egyre közelebb lesz az A-n átmenő, e-re merőleges g egyeneshez. Ezek alapján azt várjuk, hogy R határhelyzete az f és g egyenesek R0 metszéspontja lesz.
Sejtésünket a következő módon mondhatjuk ki pontosan: tetszőleges ε>0-hoz van olyan d, hogy minden olyan P pontra, melyre A0P>d, teljesül, hogy R0R<ε. Ezt fogjuk bizonyítani, előbb azonban a PR, AR egyenesekre vonatkozó állításainkat látjuk be. Feltehetjük, hogy A és B különböző pontok, ellenkező esetben ugyanis P minden helyzeténél az A, B, R, R0 pontok azonosak; továbbá azt is, hogy B nincs rajta e-n.
b) Az, hogy a BP egyenes tart f-hez, esetünkben pontosabban azt jelenti, hogy tetszőleges ω>0-hoz van olyan d, hogy ha A0P>d, akkor a BP és f egyenesek szöge kisebb ω-nál, azaz a BP egyenes a B ponton átmenő, f-fel ω szöget bezáró f1, f2 egyenesek közti csúcsszög-tartomány belsejében halad (természetesen ω<90; 2. ábra).
 
 
2. ábra
 

Az fi egyenesek e-vel alkotott metszéspontját Fi-vel jelölve (i=1,2), a PB egyenes akkor és csak akkor halad az f1, f2 egyenesek által létesített szögtartományok közül az f-et tartalmazóknak a belsejében, ha P az e egyenesnek az F1F2 szakaszon kívüli félegyenesein helyezkedik el. Legyen d az A0F1, A0F2 távolságok közül a nagyobbik, ekkor az A0P>d egyenlőtlenségből következik, hogy P kívül van az F1F2 szakaszon, hiszen az F1F2 szakasz egyik pontja sincs A0 tól d-nél távolabb. d-nek ez az értéke tehát megfelelő, ezzel a BP egyenesre vonatkozó állításunkat bebizonyítottuk.
c) Az AR egyenesre vonatkozó állításunkat hasonlóan fogalmazhatjuk meg pontosabban: tetszőleges ω hegyesszöghöz van olyan d, hogy ha A0P>d, akkor az AR és g egyenesek közti szög kisebb ω-nál.
Válasszuk az ω1, ω2, hegyesszögeket egyelőre tetszőlegesen; láttuk, hogy van olyan d1, hogy ha A0P>d1, akkor a BP és f egyenesek szöge (ami egyenlő BP és e szögével) kisebb ω1-nél. Hasonlóan van olyan d2, hogy ha A0Pd2, akkor APA0<ω2. Ha mármost A0P a d1-nél is, d2 nél is nagyobb, akkor APR<ω1+ω2, hiszen az APR szög az RPA0, APA0, szögeknek vagy az összegével vagy a különbségével egyenlő (aszerint, hogy A és B az e-nek két oldalán vagy ugyanazon oldalán van), így nem lehet nagyobb e szögek összegénél. Ha pedig APR<ω1+ω2, akkor
PAR=90-12APR>90-ω1+ω22.
Az AR és g egyenesek közti szög nem lehet nagyobb, mint annak a két szögnek az összege, amelyek közül az egyik az AP és e egyenesek szöge, a másik pedig 12APR, amennyivel a PAR 90-nál kisebb. Így az AR és g egyenesek közti szög kisebb, mint
ω1+ω1+ω22=3ω1+ω22.
Ha tehát ω1-et és ω2-t egyenlőnek választjuk ω/2-vel, akkor ez a szög kisebb ω-nál, hacsak A0P>d, ahol d=max(d1,d2).
Bizonyításunk közben láttuk, hogy d-nek ez a választása azt is biztosítja, hogy a BP, f egyenesek szöge kisebb legyen ω1-nél, tehát ez a szög is kisebb ω-nál.
d) Rátérünk sejtésünk bizonyítására (lásd 2. bekezdés). Legyen ε tetszőleges pozitív szám, és jelöljük az R0A, R0B félegyenesek közti szög felezőjét h-val, Q pedig legyen h-nak e szögtartományon túli részén az a pont, melyre R0Q=ε (3. ábra).
 
 
3. ábra
 

(Ha A vagy B azonos R0-lal, h-t az f és g egyenesek két szögfelezője közül tetszőlegesen választhatjuk.) Jelöljük az AQ, BQ egyeneseket g1-gyel, illetve f1-gyel, és legyen f2 az f1-nek f-re, g2 pedig g1-nek g-re vonatkozó tükörképe. Legyen ω1, az f1 és f, ω2, a g1, és g egyenesek közti szög, és ω az ω1, ω2 szögek közül a kisebbik, és válasszuk meg ω-hoz d-t a c) pont szerint. Eszerint ha A0P>d, akkor a BR és f, valamint az AR és g egyenesek közti szög kisebb ω-nál, BP tehát f1 és f2 között, AR pedig g1 és g2 között halad. Az AR, BP egyenesek R közös pontja tehát az f1, f2 és a g1, g2 egyenesek által meghatározott szögtartományok belsejében van. Megmutatjuk, hogy ha R e szögtartományok közös részének tetszőleges pontja, akkor RR0<ε, állításunkat ezzel bebizonyítjuk.
Jelöljük az fi, gj egyenesek metszéspontját Qij-ve1, a Q csúcsú és f, g tengelyű T téglalap csúcsait pedig Qij'-vel (Q11Q11'Q). Az f2, g2 egyenesek a Q21', Q12' csúcsokból T belseje felé indulnak, így metszéspontjuk, Q22 is T belsejében van. Mivel Q12 a Q12'Q22 szakaszon van, Q12 is T belsejében van, hasonló módon kapjuk, hogy Q21 is T belsejében van, tehát a QQ12Q22Q21 négyszög T belsejében van, T pedig az R0 középpontú, ε sugarú kör belsejében, így a QQ12/Q22Q21 négyszög pontjainak R0-tól mért távolsága kisebb ε-nál. ‐
Ezt akartuk bizonyítani.
 

Prőhle Tamás (Budapest, Fazekas M. Gyak. Gimn., IV. o. t.)

dolgozatát felhasználva kiegészítésekkel
 

II. megoldás. Válasszuk derékszögű koordináta-rendszerünk x tengelyének az e egyenest és legyenek adott pontjaink koordinátái: B(0,b) ‐ ahol b>0 ‐ és A(d,a), továbbá P(x,0). Így PA=(x-d)2+a2, és R koordinátái:
yR=PAsinBPO=b(x-d)2+a2x2+b2,xR=x-PAcosBPO=x-x(x-d)2+a2x2+b2.



A koordinátákat megadó két függvénynek a végtelenben vett határértéke ‐ amennyiben mindkettő létezik ‐ megadja a kérdéses határhelyzet megfelelő koordinátáit.
Az átalakítással adódó
yR=b(1-dx)2+(ax)21+(bx)2
kifejezésben a d/x, a/x, b/x határértéke (a plusz végtelenben és a mínusz végtelenben egyaránt) 0, így a gyök alatt a számláló és a nevező határértéke egyaránt 1, hányadosuknak és négyzetgyökének határértéke 1, ezért yR határértéke létezik, és
limx+yR=b.

Hasonlóan, a számláló konjugáltjával bővítve, majd a legutóbbihoz hasonló meggondolás-sorozattal
xR=x(x2+b2-(x-d)2+a2)x2+b2=x(x2+b2-(x-d)2-a2)x2+b2(x2+b2+(x-d)2+a2)==2dx2+(b2-d2-a2)x(x2+b2)+(x2+b2){(x-d)2+a2}=2d+b2-d2-a2x1+(bx)2+{1+(bx)2}{(1-dx)2+(ax)2},


a nevező határértéke 2, a számlálóé 2d, és így
limx+xR=d.

Minthogy mindkét határérték létezik, azért a keresett határhelyzet is létezik, és koordinátái (d, b), tehát a határhelyzet az A-n át az y tengellyel és B-n át az x tengellyel párhuzamosan húzott egyenesek metszéspontja, az I. megoldásbeli R0 pont.
 

Sashegyi László (Tatabánya, Árpád Gimn., III. o. t.)

Bihari Imre (Debrecen, Fazekas M. Gimn., III. o. t.)