Feladat: F.1693 Korcsoport: 14-15 Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Hima Tamás ,  Prőhle Tamás ,  Szabados György ,  Szokoli István 
Füzet: 1970/október, 55 - 56. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Háromszögek hasonlósága, Középpontos és egyéb hasonlósági transzformációk, Egyenlő szárú háromszögek geometriája, Húrnégyszögek, Síkgeometriai szerkesztések, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1969/december: F.1693

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás. Megmutatjuk, hogy az analóg feladat két kör esetén is megoldható: ha adott két érintkező kör, k1 és k2, és érintkezési pontjuk T, akkor megszerkeszthetünk egy olyan egyenest, amelyik átmegy k2 középpontján, O2.
Felhasználjuk, hogy k1 és k2 centrálisan hasonló helyzetűek T-re mint középpontra vonatkozóan.
Olyan s segédegyenesből indulunk ki, amely k1-et és k2-t az egymástól különböző A1, B1, C2, D2 pontokban metszi, ebben a sorrendben. Messe a TA1, TB1 egyenes k2-t az A2, ill. B2 pontban. Ezek s megválasztása folytán egymástól különbözők és az A2B2 húr az A1B1 húr megfelelője, tehát párhuzamosak. Így pedig az A2B2C2D2 négyszög húrtrapéz k2-ben, szárainak E és átlóinak F metszéspontját összekötve k2-nek s-re merőleges átmárőegyenesét kapjuk (1. ábra).

 
 
1. ábra
 

Egy, az s-sel nem párhuzamos s'-ből kiindulva az új átmérőegyenes metszi az előbbit a keresett O2-ben. (Célszerű s'-t is pl. A1-en át fölvenni, így a megismétlésben A2 ismét felhasználható.)
Az olvasóra hagyjuk annak átgondolását, hogy a felhasznált húrtrapéz szárai az s-nek csak különleges megválasztása esetében adódnának párhuzamosnak, ennélfogva E általában létrejön.
 

Prőhle Tamás (Budapest, Fazekas M. Gyak. Gimn., IV. o. t.)
 

II. megoldás. Legyen a három kör k1, k2, k3, és k1 és k2 érintkezési pontja T3, k2 és k3T1, k3 és k1T2. Ezek különböző pontok, mert kettő egybeesése esetén a harmadik körpár is ugyanott érintené egymást, ekkor pedig legalább egyik kör belülről érintene egy másikat. Ugyanezért az sem lehet, hogy a 3 érintkezési pont egy egyenesen legyen, eszerint a pontok egy háromszög csúcsai. Legyen ki keresett középpontja Oi (i=1,2,3), az előbbiek szerint ezek egyike sincs rajta két érintési pont összekötő egyenesén és a 3 középpont háromszöget alkot.
Messe k1-et a T1T2 egyenes A'-ben, T1T3 pedig A''-ben (2. ábra).
 
 
2. ábra
 
Belátjuk, hogy A'A'' a k1-nek átmérője. Ugyanis a T2O1A' és T2O3T1 egyenlő szárú háromszögekben az alapok T2 közös végpontjánál levő egy-egy szög egymás csúcsszöge, ezért a két háromszög hasonló és csúcsaikat a mondott felsorolás rendjében feleltetve meg egymásnak, körüljárásuk egyező irányú. És mivel a megfelelő csúcs-párok összekötő egyenese átmegy T2-n, azért a két háromszög centrálisan hasonló helyzetű is T2-re mint középpontra nézve. Ezért A'O1T1O3. Hasonlóan T3O1A'' és T3O2T1 a T3 centrumra nézve középpontosan hasonló helyzetű háromszögek, ezért A''O1T1O2. Ámde O2, T1 és O3 egy egyenes pontjai, ezért az O1A', O1A'' sugarak egymás meghosszabbításába esnek, A'A'' a k1-nek valóban átmérője, éspedig párhuzamos az O2O3 egyenessel.
Ugyanígy kapjuk k2-nek az O1O3-mal párhuzamosan haladó B'B'' átmérőjét. És mivel k1 és k2 centrálisan hasonló helyzetűek T3-ra mint középpontra, azért B'B''-nek k1-beli megfelelője k1-nek újabb, A'A''-től különböző átmérőjét adja és a két átmérő metszéspontja O1.
B' mondott megfelelője T2, B''-ét pedig B''T3 metszi ki ‐ legyen ez A''' ‐, s ekkor az átmérő T2A'''.
Összefoglalva: O1 kijelölése céljára a következő 6 egyenest rajzoltuk meg (az egyenes jele után zárójelben adjuk meg az általa meghatározott pontokat): T1T2(A',B''), T1T3(A''), A'A'', T2T3(B'), B''T3(A'''), T2A'''(O1). A további két középpont a következő 3 egyenes megrajzolásával adódik: A'T3(B'''), B'B'', B'''T1(O2, valamint O3 a T2A'''-ből).
Ezzel az állítást bebizonyítottuk.
 

Szokoli István (Miskolc, I. sz. Ipari Szakközépisk., IV. o. t.)

Hima Tamás (Budapest, Veres Pálné Gimn., I. o. t.)
 

Megjegyzések. 1. Az A'A'' egyenes átmérő voltának bizonyítása nem korlátozódva a csak külső érintkezések esetére ‐ az 1950. évi Kürschák-verseny 2. feladata volt. *
2. A fenti bizonyítás a gimnáziumi I. osztályos tananyag ismeretében is elmondható (hasonlóság és hasonló helyzet nélkül: az A'O1A'' szög egyenlő az O3O1O2 háromszög szögeinek összegével stb.).
 

Szabados György (Veszprém, Lovassy L. Gimn., I. o. t.)


*L. Hajós György‐Neukomm Gyula‐Surányi János: Matematikai versenytételek, II. rész, 2. bővített kiadás, Budapest, Tankönyvkiadó, 1965., 99. oldal.