Feladat: F.1692 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Maróti György 
Füzet: 1970/október, 53 - 55. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Trigonometriai azonosságok, Terület, felszín, Számtani sorozat, Koszinusztétel alkalmazása, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1969/december: F.1692

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A javaslat 2 számadatot ír elő a háromszögre és 2 tulajdonságot, az utóbbiak egy-egy összefüggést jelentenek az oldalak, ill. a szögek között. Ez több a szükséges 3 adatnál, azért annyit mindjárt kimondhatunk, hogy a követelmények együttese vagy ellentmondó, vagy egy fölösleges adatot tartalmaz. Megmutatjuk, hogy az ellentmondás esete áll fenn.
A szögek közti összefüggés alapján a nagyságra nézve középső szög 60. Az oldalak pedig b-d, b, b+d alakban írhatók (d<b) és b a 60-os szöggel fekszik szemben. Erre az oldalra írva fel a cosinustételt:

b2=(b-d)2+(b+d)2-2(b2-d2)12=b2+3d2
amiből d=0, a háromszög egyenlő oldalú.
Így pedig az oldal hosszára a területképletből más eredmény adódik, mint a körülírt kör sugarára érvényes összefüggésből:
t=b234=50-bőlb=2003=10,7cm,r=b2sin60=b3=10-bőlb=103=17,3cm.

Eszerint a javaslat ‐ ebben a formájában ‐ nem tűzhető ki.
Érdembeni bírálathoz hozzátartozik az is, hogy tartalmazzon javaslatot a helyreigazításra. Megvizsgáljuk, hogy a feladatban szereplő 4 feltétel közül hármat megtartva, milyen feladatot kapunk. Ha a szögekről is, az oldalakról is feltesszük, hogy számtani sorozatot alkotnak, akkor ‐ mint már láttuk ‐ a keresett háromszög szabályos, szögei eleve ismertek, oldalait pedig bármelyik további adat meghatározza. Ebben az esetben a feladat tehát burkoltan annak a bizonyítását követeli meg, hogy a szögek és az oldalak csak akkor alkothatnak egyszerre számtani sorozatot, ha a háromszög szabályos.
Ha csak a szögekről tesszük fel, hogy számtani sorozatot alkotnak, akkor közülük az egyik ‐ mondjuk β ‐ továbbra is 60-os és a
T=2r2sinαsinβsinγ
összefüggés alapján a másik két adat a szögek sinusainak a szorzatát határozza meg. Ebből a szögek meghatározhatók: α=60-ω, γ=60+ω jelöléssel
sinαsinγ=cos2ω-cos120=T2r2sin60,cos2ω=Tr23-12,


ahonnan ω, majd α és γ meghatározható, végül az oldalakat az
a=2rsinα,b=2rsinβ,c=2rsinγ
összefüggésekből kaphatjuk meg.
Végül ha csak az oldalakról tesszük fel, hogy számtani sorozatot alkotnak, akkor az a=b-d, c=b+d jelöléssel Heron képlete alapján
t2=3b24(b24-d2),
és a körülírt kör sugarának ismert képletéből
r=abc4t=b(b2-d2)4t.
Mindkettőből d2-t kifejezve b-re a
9b4-48rtb+16t2=0
egyenletet kapjuk, aminek a megoldása nem vezethető vissza másodfokú egyenletek megoldására.
A módosításokból tehát lényegében 3 feladatot kaptunk, az első elég könnyű, a második közepes nehézségű, a harmadik viszont túlmegy a középiskolai anyagon (lehetséges pl. közelítő megoldása a negyedfokú egyenlet megoldására közelítő eljárást keresve, b=13,26cm). Legcélszerűbbnek a második változat kitűzése látszik.
 

Maróti György (Győr, Czuczor G. Bencés Gimn.,IV. o. t.)