Feladat: F.1682 Korcsoport: 14-15 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Juhász Júlia 
Füzet: 1970/május, 211 - 212. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Körülírt kör, Magasságpont, Beírt kör középpontja, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1969/október: F.1682

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Ha a háromszög derékszögű és a derékszög csúcsa közte van a kiszemelt két csúcsnak, akkor ide esik a magasságpont is, és a kérdés tárgytalan, hiszen nem 4, hanem csak 3 különböző pontról van szó; ha pedig a kiszemelt csúcsok az átfogó végpontjai, akkor a kívánt tulajdonság nem áll fenn, hiszen a beírt kör középpontja az első 3 pont által meghatározott körön belül van. Ezért a derékszögű háromszögeket vizsgálatunkból kizárjuk.
A kérdést így is feltehetjük: mi a feltétele annak, hogy az ABC háromszög A és B csúcsa, valamint M magasságpontja által meghatározott km kör átmenjen a háromszögbe beírt kör O középpontján, vagy még máshogy: km azonos legyen az ABO háromszög köré írt k0 körrel.
Megkönnyíti a választ egyrészt az az ismert tény, hogy M-nek a háromszög mindegyik oldalára való tükörképe rajta van a háromszög k körülírt körén. Ezt úgy is mondhatjuk: a k körbe beírt ABC háromszög A és B csúcsát rögzítve, C-t pedig k-nak egyik AB ívén mozgatva M a k-nak az AB egyenesre való km tükörképén mozog (1. ábra).

 
 
1. ábra
 

Megmutatjuk másrészt, hogy rögzített A és B, valamint az előbbiek szerint mozgó C esetében O azon a k0 körön mozog (az AB egyenesnek természetesen a C-t tartalmazó partján), melynek F középpontja felezi a k kör C-t nem tartalmazó AB ívét, és sugara FA=FB. Valóban, a szokásos jelölésekkel AB-nek O-ból vett látószöge
δ=180-OAB-OBA=180-α+β2=90+γ2,
tompaszög, ezért F az AB egyenes túlsó oldalán van, AB felező merőlegesén, és belőle az AB szakasz látószöge egyenlő δ kiegészítő szögének 2-szeresével, ami 180-γ. Ez F-nek csak a fent kimondott helyzetére teljesül. Maga az A és B csúcs természetesen nem szerepelhet O-ként.
Mármost feladatunk céljára km-nek és k0-nak csak akkor van (A-tól és B-től különböző) közös pontja, ha k0 azonos km-mel, sugaraikra FA=FK=AK (ahol K a k középpontja), FAK egyenlő oldalú háromszög, AKB=120, ACB=60.
Fordítva azonnal látható, hogy ez a feltétel elegendő is ahhoz, hogy a vizsgált 4 pont egy körön legyen (2. ábra).
 
 
2. ábra
 

Juhász Júlia (Balassagyarmat, Balassi B. Gimn., IV. o. t.)