Feladat: F.1674 Korcsoport: 14-15 Nehézségi fok: átlagos
Füzet: 1970/február, 53 - 54. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Középpontos tükrözés, Körülírt kör, Súlypont, Magasságpont, Diszkusszió, Háromszögek szerkesztése, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1969/szeptember: F.1674

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Legyen a keresett ABC háromszög körülírt köre k, súlypontja S, magasságpontja M, k középpontja O. Az AO=r, AS=s0, AM=m0 szakaszokból kell megszerkeszteni a háromszöget.
Jelöljük a BC oldal felezőpontját A1-gyel, M tükörképét A1 -re M'-vel. Ekkor BM', CM' a CM, ill. BM tükörképe, s így merőleges AB-re, ill. AC-re. Eszerint B és C az AM' szakasz fölötti Thalész-körön van. Ez a kör tehát azonos k-val. Így azt nyertük, hogy a magasságpontnak a BC oldal felezőpontjára vonatkozó M' tükörképe a háromszög köré írt körön van, annak az A csúccsal átellenes pontja. Eszerint az AMM' háromszögben A1 és O oldalfelező pontok. Így A1O=AM/2=m0/2.
Az elemzés a következő szerkesztésre vezet: az AA1=sa=3s0/2, A1O=m0/2, OA=r távolságokból háromszöget szerkesztünk, O körül A-n át k kört húzunk. Ebből metszi ki az OA1-re A1-ben állított merőleges B-t és C-t.

 

 

Ha a háromszög létrejön, egyértelműen meg van határozva és megfelel a feltételeknek. Jelöljük ugyanis k-nak A-val átellenes pontját M'-vel, M' tükörképét A1-re M-mel. Ekkor AMOA1BC, AM=2OA1=m0 és BMM'C, mert tükörképek A1-re, de M'CAC, mert AM' átmérő k-ben. Így AM is, BM is magasságvonal, M tehát az ABC háromszög magasságpontja.
A háromszög létrejön, ha az r, 3s0/2, m0/2 távolságokra teljesülnek a háromszög-egyenlőtlenségek, megengedve az egyenlőség jelét is, mert A, O és S egy egyenesen is lehetnek (egyenlő szárú háromszög esetén), továbbá ha OA1=m0/2<r, A1 a k belsejében van. Megengedhetjük az m0=0 esetet is, ami az A-ban derékszögű háromszögeket adja, ekkor azonban s0=2r/3 kell hogy legyen, és a feladat határozatlanná válik, minden 2r átfogójú derékszögű háromszög megoldása.
 

Megjegyzés. Az AMM' háromszögnek MO is súlyvonala, így átmegy S-en és MS:SO=2:1. Eszerint egy háromszög magasságpontja, súlypontja és körülírt körének középpontja egy egyenesen van ebben a sorrendben, és a súlypont a másik két pont közti szakasznak a körülírt kör középpontja felőli harmadoló pontja. Ezt az egyenest nevezik a háromszög Euler-egyenesének. Ha megfordítva, ezt a tételt ismerjük, ebből könnyen adódik az OA1=m0/2 összefüggés és a fenti szerkesztés.