Feladat: F.1670 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Bajmóczy E. ,  Balogh Zoltán ,  Donga Gy. ,  Gajdács Ibolya ,  Gegesy F. ,  Göndőcs F. ,  Hadik R. ,  Kóczy L. ,  Komjáth P. ,  Lukács P. ,  Nagy Ferenc ,  Papp Z. ,  Sailer K. ,  Somorjai G. ,  Szalontai Á. 
Füzet: 1969/november, 133 - 135. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Poliéderek átdarabolása, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1969/május: F.1670

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A kívánt kocka térfogata egyenlő az adott kockák együttes térfogatával, 2m3-rel, ezért egy élének hossza c=23m, 0,1  mm-nél kisebb hibával 1,26m.
Illesszük össze a két kockát 2m hosszú, 1  m széles és 1  m magas téglatestté. Ezt magasságának változatlanul hagyásával c szélességű és c2 hosszúságú téglatestté daraboljuk át (ami ált al alapjának területe c3=2, változatlan marad), majd c szélességének változatlanul hagyásával c hosszúságú és c magasságú téglatestté daraboljuk, vagyis kockává, ennek során előlapjának területe (1c2=cc) marad változatlan.
Mindkét téglalap-átdarabolás többféleképpen végezhető; adott és előírt méretek esetére az 1200. gyakorlatban1 két lehetőséget láttunk: I. a téglalap oldalaihoz képest csupa ferde vágással, egy közbülső paralelogrammába való átdarabolással, ill. II. egy vágást a téglalap oldalaival párhuzamosan végezve. Alább az utóbbi szerint írunk le egy átdarabolást.
Az ABCD fedőlap AB=CD=2  m oldalaira felmérjük az AE=CF=c2(1,5874) szakaszokat, a téglatestet kettévágjuk a BF szakaszon átmenő függőleges (ABCD-re merőleges) sík mentén, továbbá az ABFD trapéz alapú hasábot az E-n átmenő, AB-re merőleges (ugyancsak függőleges) síkkal.

 

 

Az utóbbi vágás adta kis 3 oldalú hasáb darabot a BF vektorral toltuk el, az első vágással létrejött BCF alapú hasábot pedig BF irányban úgy, hogy F csúcsa az AD egyenesbe jusson (az ábra két felső része).
Lényegében ugyanígy végezzük a darabolást és átrendezést az ábra jobb felső részéből az alsóba, miután az AEE1A1 előlap AE=E1A1=c2 éleire felmérjük az AG=E1H=c szakaszokat és a téglatestet elvágjuk az előlapra merőleges síkkal EH mentén, majd a trapéz alapú darabot még G-n át is az AE-re merőleges síkkal.
 

 

 

A leírt eljárás helyes voltának bizonyítását az olvasóra hagyjuk.
Az első metszéspár útján keletkezett 3 rész-test mindegyike két részre esik szét az utóbbi pár első metszése útján, az utolsó metszés viszont csak 2 régebbi darabot vág ketté, így az (összeillesztett) téglatestet 8 darabra vágtuk el.
 

Nagy Ferenc (Budapest, I. István Gimn., III. o. t.)

Balogh Zoltán (Debrecen, Fazekas M. Gimn., I. o. t.)
 

Megjegyzés. Többen a két adott kockát külön-külön c, c, c/2 méretű négyzetes oszloppá darabolták át és ezeket tették össze c élű kockává. ‐ A két db 1m3-es kockából egy kocka szerkesztése az ún.déloszi probléma. Ezt több megoldó is megjegyezte.
A leírt eljárás c2 és c felmérése miatt természetesen csak közelítő eljárás.
1K. M. L. 38 (1969) 158. o.