Feladat: F.1668 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Baintner L. ,  Bajmóczy E. ,  Beck J. ,  Chikán B. ,  Csetényi A. ,  Dombi G. ,  Donga Gy. ,  Fischer Ágnes ,  Gál P. ,  Hadik R. ,  Kemény A. ,  Kóczy L. ,  Legeza L. ,  Lukács P. ,  Maróti P. ,  Papp Z. ,  Pintér I. ,  Reviczky J. ,  Sailer K. ,  Simon Júlia ,  Szabó Gy. ,  Szalontai Á. ,  Terjéki J. ,  Török I. ,  Várhegyi Éva ,  Viszkei Gy. 
Füzet: 1970/január, 13 - 16. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyenesek egyenlete, Parabola egyenlete, Kúpszeletek érintői, Parabola, mint kúpszelet, Parabola, mint mértani hely, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1969/május: F.1668

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás. Válasszuk úgy a koordinátarendszert, hogy origója a közös fókusz legyen, és az első parabola tengelye legyen az y tengely. Ekkor az első parabola vezéregyenese az y=-p egyenes, egyenlete

x2+y2=(y+p)2
(a bal oldalon a fókusztól, a jobb oldalon a vezéregyenestől mért távolság négyzete áll), avagy
y=x2-p22p.(1)
Az x0 ponthoz tartozó érintő meredeksége a függvény x0-beli differenciálhányadosával egyenlő: x0/p, a parabola megfelelő érintőjének egyenlete:
y-x02-p22p=x0p(x-x0),
ahonnan rendezéssel:
x0x-py-x02+p22=0.(2)

Mivel a két parabola tengelye merőleges egymásra, a második parabola tengelye az x tengelyen van, egyenlete a fentiekhez hasonlóan
x=y2-q22q,(3)
ahol q a fókusz és a vezéregyenes távolsága, és az y0 ordinátájú ponthoz tartozó érintő egyenlete
-qx+y0y-y02+q22=0.(4)

A (2) és (4) egyenletek csak akkor határozzák meg ugyanazt az egyenest, ha egyik a másiknak valamely konstansszorosa:
x0=-λq;-p=λy0;x02+p22=λy02+q22,
ahonnan a λ konstansra a
(p2+q2λ2)(λ-1)=0
egyenletet kapjuk, és ennek egyetlen valós megoldása λ=1, ekkor x0=-q, y0=-p, tehát a közös érintő egyenlete:
qx+py+p2+q22=0.(5)
Feladatunk első állítását ezzel bebizonyítottuk.
Tekintsük most a két parabola egy-egy érintőjét. (2) és (4) alapján ezek csak akkor merőlegesek egymásra, ha
qx0+py0=0,(6)
ekkor a két egyenes metszéspontja az
M(x0-q2,y0-p2)
pont, mely rajta van az (5) egyenesen.
Így tulajdonképpen feladatunk állításának a fordítottját láttuk be: a merőleges érintők metszéspontja az (5) alatti közös érintőn van. A fenti lépéseket fordított sorrendben elvégezve kapjuk a kívánt bizonyítást. Az (5) egyenes tetszőleges M(x1,y1) pontjához válasszuk meg x0, y0 értékét úgy, hogy
x0-q2=x1,y0-p2=y1
teljesüljön: az így kapott (2) és (4) egyenesek átmennek M-en és merőlegesek egymásra.
 

II. megoldás. Megmutatjuk, hogy egy parabola P pontján átmenő érintő azonos P-nek a vezéregyenesen levő Q vetülete és az F fókusz közti FQ szakasz felező merőlegesével. Valóban, az I. megoldás (2) egyenlete által meghatározott Q koordinátái (x0,-p), az FQ szakasz felezőpontja (x02,-p2),ez rajta van a (2) alatti érintőn, és az FQ egyenes egyenlete
px+x0y=0,
ez tehát merőleges (2)-re.
Esetünkben a két parabola tengelyének merőleges volta miatt d1, d2 vezéregyeneseik is merőlegesek, és közös D12 pontjukat véve a mondott tételben Q szerepére, FD12-nek m felező merőlegese ‐ ahol F a két parabola közös fókuszát jelöli ‐ mindkét parabolát érinti (1. ábra).
 

 

1. ábra
 

(Az is következik innen, hogy m a d1 vezéregyenesű parabolát a d2-vel való metszéspontban érinti; a d2 vezéregyenesű parabolát pedig a d1-gyel való metszéspontjában.)
Ha bizonyítás nélkül elfogadjuk, hogy a fenti Q-t d-n végigfuttatva a parabola minden érintőjét megkapjuk, akkor az állítás megfordítása így mondható ki: a parabola fókuszának bármely érintőre vett tükörképe rajta van a vezéregyenesen. Ebből következik, hogy két parabolánknak nincs további közös érintője.
Ismét más megfogalmazása a mondott tulajdonságnak a kővetkező: az FQ szakasz G felezőpontjából minden olyan szakasz derékszögben látszik, melynek egyik végpontja F, másik pedig a t érintő valamely (G-től különböző) pontja. És mivel a G pontok összessége a d-nek F-ből a felére kicsinyített c képe ‐ a parabola ún. csúcsérintője ‐, azért tetszőleges K külső pontból a parabolához húzható érintőknek a c-n levő pontjait az FK átmérőjű Thalész-körrel metszhetjük ki.
Eszerint K-t az m közös érintőn bárhol véve, a k Thalész-kör mindig átmegy FD12-nek G12 felezőpontján, ami egyszersmind a c1,c2 csúcsérintők közös pontja. Ezeknek k-val való második közös pontját L1,L2-vel jelölve a K-ból húzott második érintők közti szög a kerületi szögek tétele és Thalész tétele alapján
L1KL2=L1G12L2=90,
hiszen a csúcsérintők szöge egyenlő a vezéregyenesek, valamint a parabolatengelyek közti szöggel. Az állítást bebizonyítottuk.
*
A parabola felhasznált tulajdonsága megtalálható a gimnáziumok III. osztályaiban az 1967‐68. tanév végéig használatban volt tankönyvben1. Ott a parabolát az y=x2 egyenlet képeként értelmezték, az érintőt pedig így: az érintő a szelő határhelyzete, amikor a szelőnek és a görbének két metszéspontja egybeesik, és ezekből elemezték ki, hogy a parabola egyszersmind azoknak a pontoknak a mértani helye, amelyek egy adott ponttól ugyanakkora távolságra vannak, mint egy adott egyenestől.
A gimnázium III. osztályának jelenlegi tankönyve viszont a parabolát a most mondott mértani helyként értelmezi, az érintőt pedig (burkoltan) ugyancsak a fenti módon, de csak iránytangensének megállapítására ad eljárást (differenciálható függvényeket ábrázoló görbék eseteire); ezért az alábbiakban inkább elemi úton és koordináták mellőzésével bizonyítjuk a parabola felhasznált tulajdonságát.
Az FQ szakasz m felező merőlegesének és a d-re Q-ban emelt merőlegesnek P metszéspontja parabolapont, hiszen PF=PQ, és PQ a P-nek d-től mért távolsága. Eszerint a P középpontú, F-en átmenő k kör érinti d-t, éppen Q-ban. A parabolának m-en P az egyetlen pontja, mert m-nek egy P-től különböző P1 pontjára P1F=P1Q, az utóbbi viszont nagyobb P1-nek d-től mért távolságánál, hiszen P1Q nem merőleges d-re (2. ábra).
 

 

2. ábra
 

Ha viszont m-et P körül elfordítjuk az m* helyzetbe, m*-on van még egy P* parabolapont, vagyis olyan, hogy a P* közepű, F-en átmenő k* kör érinti d-t egy Q* pontban. Azt állítjuk, hogy Q* a Q tükörképe arra a H pontra nézve, amelyet az F-ből m*-ra bocsátott merőleges metsz ki d-ből. Messe FH k-t F*-ban. Ekkor a H-ból k-hoz húzott érintő és szelő alapján HQ2=HF*HF. a tükrözés miatt HQ*2=HQ2, tehát HQ*2=HF*HF, vagyis az F,F*,Q* pontokon átmenő kört d érinti Q*-ban. E kör középpontja FF* felező merőlegesén van, ami a szerkesztés szerint m*, másrészt a Q*-ban d-re emelt merőlegesen, tehát P-től különböző pont (hiszen H, és így Q* is különböző Q-tól), ez a mondott P*.
Ezek szerint m*-ot m felé forgatva, amikor egybeesik m-mel, akkor H és Q* egybeesik Q-val, P* pedig P-vel, tehát m valóban a parabola érintője.
Eredményünkből az is következik, hogy a P-beli érintő egyszersmind az FPQ szögfelezője, tehát az állítás felhasznált megfordítása is helyes volt.
1Gallai T.-Hódi E.-Péter R.-Szabó P.-Tolnai J.: Matematika a gimn. III. o. számára, 9. kiadás, Tankönyvkiadó, Budapest, 1959. 203‐209. o.