Feladat: F.1657 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Beck J. ,  Eller J. ,  Fiscer Ágnes ,  Gegesy F. ,  Göndőcs F. ,  Lukács P. ,  Maróti György ,  Simon Júlia ,  Szalontai Á. 
Füzet: 1970/április, 149 - 151. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Trigonometriai azonosságok, Egyenlő szárú háromszögek geometriája, Érintőnégyszögek, Koszinusztétel alkalmazása, Szögfüggvények, síkgeometriai számítások, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1969/március: F.1657

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

 
1. ábra
 

a) A szerkesztés szerint AA1A2 egyenlő szárú háromszög, így (1. ábra)
A1A22=4AA22sin2A1AA22=4ABADsin2BAD2=2ABAD(1-cosBAD),(1)
és a cosinustétel alkalmazásával
A1A22=2ABAD-(AB2+AD2-BD2)=BD2-(AB-AD)2.(2)
Hasonlóan a CC1C2 egyenlő szárú háromszögből és a cosinustételt a BCD háromszögre alkalmazva
C1C22=2CBCD(1-cosBCD)=BD2-(CB-CD)2.(3)
És mivel k belülről érinti négyszögünk oldalait, azért
AB+CD=BC+AD,
innen
AB-AD=CB-CD,(4)
tehát (2) és (3) jobb oldalai egyenlők. igy pedig A1A2=C1C2, hiszen szakaszok hossza pozitív.
 
 
2. ábra
 

b) Ha k nincs az N belsejében, akkor azokban a háromszögekben sincs benne, amelyeket N egy‐egy oldalának elhagyásával kapunk, így k bármelyik ilyen háromszögnek külső érintő köre. Nem nehéz belátni, hogy csak a 3. ábra a) és b) részén látható típusú helyzetekkel kell foglalkoznunk (mert a 2. ábra típusában k benne van a konkáv N-ben).
 
 
3. ábra
 

Foglalkoznunk kell mind a két esettel. Mert bár igaz, hogy a 3a) és 3b) ábrák csupán betűzésben különböznek: az a) ábrán k az A és C szögeknek a tartományában, ill. a csúcsszögtartományában van benne, a B és D szögeknek pedig a mellékszögtartományában, és a b) ábra ebből az A, C és B, D betűpárok felcserélésével keletkezett, a feladat szempontjából viszont az A, C pár szerepe és a B, D, páré egymástól különböző.
A 3a) ábra esetében az állítás érvényes marad, mert a bejelölt érintési pontok felhasználásával a (2)-beli különbség, az egyes csúcsokból húzott érintőszakaszok egyenlőségét felhasználva, egyenlőnek adódik a (3)-beli különbség (-1)-szeresével:
AB-AD=(JB-JA)-(MD-MA)=KB-LD=(KC-BC)-(LC-DC)=CD-CB,


tehát fenti záró következtetésünk érvényes.
Ebben a helyzetben ezt találtuk:
BA+BC=DA+DC,
és ez a 3b) ábra betűzése szerint a következőbe megy át:
AD+AB=CD+CB,(5)
ennek alapján pedig a (2) és (3)-beli különbségekre semmit sem mondhatunk ki, ebben az esetben a feladat állítása általában nem marad érvényben (deltoid esetében megmarad, de ennek szimmetriája miatt semmitmondó).
Eredményeink így is kimondhatók: ha az AB,AD egyenesek egyike sem választja szét a kört és a négyszöget, vagy mindegyike szétválasztja, akkor az állítás érvényes ‐ és ekkor CB-hez is, CD-hez képest is k és N egyformán helyezkednek el ‐, ha pedig AB és AD egyike elválasztja k-t N-től, a másika nem, akkor az állítás nem érvényes.
Csekély módosítással viszont érvényes lesz az állítás a 3b) ábra esetére is. A (2) zárójelében álló mínusz jel az (1)-beli mínusz jelből öröklődött át, így az (5) bal oldalán álló plusz jelet úgy használhatnók fel, ha (1)-ben is plusz jel állna, más szóval, ha a BAD szög mellékszögét használjuk fel. Ez azt jelenti, hogy pl. AA1-et B felé, AA2-t pedig a D-vel ellentétes irányban felmérve ─ és persze (3)-ra tekintettel ugyanígy CC2-t a D-vel ellentétes irányban ‐ az állítás érvényessé válik a 3b) ábra esetében is.
 

Maróti György (Győr, Czuczor G. Bencés Gimn., III. o. t.)

dolgozata alapján, kiegészítésekkel